30.3.2020 – Digitalni marketing

5 točk kako prilagoditi marketing načrt koronavirusu

Svet se sooča s krizo zaradi pandemije, katero ne pomnimo v novejši zgodovini. Ekonomija se je nazadnje tako ustavila med drugo svetovno vojno.

Vlade po svetu se bodo nedvomno izjemno potrudile, da se izognejo svetovni ekonomski krizi in bodo ponujale razne stimulativne pakete. Zanašanje na vladne stimulacije se pa žal velikokrat izkaže za slabo idejo. O prihodnosti in prilagajanju na spreminjajoče situacije morate razmišljati danes in delati preudarno že vnaprej. Izrazi za agilno poslovanje kot so Scrum, SAFe in Kanban, bodo kmalu bolj poznani med podjetniki v Sloveniji, vsaj med tistimi, ki bodo hoteli preživeti.

Potrebno je delati pametno danes, zato, da bo prihodnost uspešna. Napisali smo pet razlogov kako lahko prilagodite ali na novo napišete vaš marketing načrt, da bi se čim bolje lahko spopadli s krizo in nadaljevali s pozitivnim poslovanjem.

Zaupali vam bomo 5 digitalnih prijemov kako se pripraviti na korona krizo

Podjetja vse bolj razmišljajo o svojih proračunih. Skrbi jih prihodnost in zato pregledujejo vse naložbe v želji, da iz njih pridobijo največ denarja. Iskanje najbolj stroškovno učinkovitih načinov za zagotavljanje izdelkov in storitev, je trenutna kriza samo še pospešila.

Marketing proračuni so ponavadi prve žrtve pri reševanju proračuna, saj ga veliko podjetij vidi kot strošek. Vendar pa je zmanjšanje ali ukinitev digitalnega marketing podobno kot, da bi uporabili obliž, ko želimo zdraviti raka. Izgleda že, kot da smo privarčevali, vendar za kakšno ceno. Varčevanje na marketingu prinese dolgoročne negativne posledice. Ohranjanje prepoznavnosti na trgu je izjemnega pomena za dolgoročno dobičkonosnost in nadaljnje poslovanje. Ne verjamete? Coca Cola je zelo prepoznavna znamka, ampak še vedno vlagajo ogromno v reklamo. Zakaj? Ker je konkurence veliko in če ni vedno pred našimi očmi, bomo raje kupovali konkurenčne pijače, kot recimo Pepsi ali Cockta.

Dejstvo je, da tudi naše stranke gledajo na vsak cent, vendar ponavadi v želji da prihranijo cente, zapravljajo evre. Prvi občutek je res, da porabijo manj, vendar je to podobno dirkalnemu avtu v katerega vlijete najcenejše gorivo kar ga najdete. Vozili se boste še vedno, vas bodo pa posledično prehiteli vsi, ki niso varčevali na gorivu.

Želimo vam pomagati zato vam zaupamo, da je internet prihodnost. Vedno več ljudi iščejo informacije, berejo recenzije izdelkov in na koncu tudi kupijo na spletu. Tehnologija hitrega internetnega prenosa kot je 5G, bo ta proces samo še bolj pospešil in če danes ne delate na procesih, kot je SEO optimizacija za glasovno iskanje na Googlu, vam žal sporočamo, da vas bo povozila konkurenca, ki na tem že dela. Po nekaterih predvidevanjih bo kombinacija masovne dostopnosti kvantnih procesorjev in hitrega brezžičnega interneta (v razvoju je kvantni internet) pripeljalo novo industrijsko revolucijo. Samo, da tokrat to ne bo samo revolucija temveč tudi evolucija.

Marketing načrt je avto vašega podjetja, digitalni marketing je gorivo, spletno oglaševanje pa voznik za volanom.

1. DELAJTE PAMETNO, DA OBDRŽITE TRENUTNO BAZO STRANK

“Daleč od oči, daleč od srca” je odličen pregovor tudi za vaše podjetje. Če nimate konstantnega kontakta z vašimi strankami, potem niste v njihovih mislih in ko kupujejo, ne bodo kupili od vas. Vedno je cenejše prodajati obstoječi stranki. Po raziskavah sodeč, je novi stranki kar 7x bolj težko kaj prodati, kot obstoječi. Zato imejte radi svoje obstoječe stranke! Kaj lahko naredite za to:

 • Avtomatizacija marketinga je najboljša odločitev, kar jih lahko naredite. To je marketing z najnižjim vložkom in je obenem najpreprostejši in najučinkovitejši način za ohranjanje stika s strankami. Ne govorimo o pošiljanju samodejne neželene e-pošte, niti o hladnih klicih (cold call). Pošiljati morate prilagojena, s pravim kontekstom, ciljno usmerjena sporočila obstoječim strankam, ki želijo slišati vaše informacije. S svojimi strankami morate biti v stiku na vsaki točki njihovega digitalnega potovanja po spletu, kamor sodijo tudi socialna omrežja. S sistematično narejenimi avtomatiziranimi objavami boste zagotovili vidnost, vi pa se lahko osredotočite na ostale pomembne stvari.
 • Priprava zanimive digitalne vsebine je osnovna sestavina za vaše marketing kampanje in ohranjanja stika z vašimi obstoječimi strankami. Delite novosti, povejte kaj trenutno delate, zakaj se vaša ponudba razlikuje od konkurence, promovirajte svoje dobre novice (npr. nagrade) in pokažite zadovoljstvo strank. Zaupajte jim vse, kar je zanimivo!
 • Aktivno sodelujte na socialnih omrežjih. To pomeni sodelovanje v pogovorih z vašimi obstoječimi strankami na vseh socialnih omrežjih. Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube – to so mesta, kjer kupci vidijo vaše izdelke, razpravljajo o svojih nakupnih odločitvah in izmenjajo mnenja o vašem podjetju. Ustvarite načrt z optimiziranimi stroški za doseganje strank na vsakem socialnem omrežju posebej. S statističnimi orodji “poslušajte” svoje stranke, poglejte o čem govorijo, izvedite več o vašem ciljnem trgu. Velikokrat se zgodi da kot podjetniki pozabite, da ni cilj oglaševanje ampak prinašanje dodatne vrednosti vaši stranki. Če recimo prodajate online tečaje za jogo, lahko pokažete par osnovnih vaj kako se sprostiti. Vaš prispevek mora biti dragocen za vaše stranke. Če bodo navdušeni nad vami bodo to pokazali tudi skozi nakup vaših storitev.

2. POSTANITE ŠE BOLJ VIDNI VAŠI CILJNI STRANKI

Pomembno je zgraditi pozitivno podobo vaše blagovne znamke tako, da poveste kupcem kdo ste in delate vsebine, ki pomagajo pri doseganju večje prepoznavnosti. Zakaj govorimo o tem? Ker to prinaša obisk na spletno stran, ki posledično vodi k prodaji. S spletnim marketingom ciljate na kupca, ki ravno išče prav tak izdelek, katerega ponujate vi. Kako doseči to čarovnijo? Pri spletnem oglaševanju lahko objave prilagodite hobijem, interesom ali navadam vaših kupcev. Je pa tukaj še ena pomembna stvar: vašim potencialnim strankam se morate prikazati v vseh fazah življenjskega cikla nakupa, vse od začetnega iskanja, pregledovanja ponudbe na trgu in na koncu pri nakupni odločitvi. Kaj narediti za vidnost:

 • “Mere Exposure Effect” je tržni pojav, s katerim kupci razvijejo preferenco za vaše izdelke ali storitve zgolj zato, ker jih poznajo. Razmislite kaj kupite, ko greste v trgovino z živili: ali je kateri izdelek tak, ki to potrjuje? Zdaj je čas, da razmislite o stroškovno ugodnih načinih, ki bodo vašo blagovno znamko prikazovale pred očmi potencialnimi kupci. Določitev oglaševalskega proračuna za ohranjanje vidnosti vaše blagovne znamke bo prinesla dolgoročne koristi. Osredotočite se na ustvarjanje visokokakovostne vsebine, katero boste delili z vašimi kupci na spletu in socialnih omrežjih. Kupci naj se z vašimi objavami poistovetijo in na njih tudi odreagirajo (všečki, komentarji, delitve).
 • Posodobite svojo vsebino. Vaše podjetje ima arhiv pomembnih in zanimivih vsebin. Zgodovinske objave so vedno aktualne, katere bodo vaši sledilci z veseljem pogledali. Veseli jih bodo tudi iskalniki (SEO). Ponovno preglejte svojo vsebino, jo posodobite, pomladite in pospravite s ciljem izboljšati uvrstitev v spletnih iskalnikih.
 • Kar drugi govorijo o vas je pomembnejše od tega, kar govorite o sebi. Še en odličen način pridobivanja prepoznavnosti pred večjim številom strank je pridobivanje avtoritete skozi strokovnjake, ali pa t.i. “influencerjev”, ki pohvalijo in poudarijo vaše dobre lastnosti podjetja, izdelka ali storitve.

3. OSREDOTOČITE SE NA PRODAJO (KONVERZIJE)

Cilj digitalnega marketinga je predvsem v osredotočanju na optimizaciji stopnje konverzije, kar pomeni povečati število nakupov, ki so posledica spletnega oglaševanja. Cilj je pretvoriti obiskovalce v kupce in pri tem biti čim bolj učinkovit:

 • Ena izmed “ziheraških” taktik je objavljanje pozitivnih zgodb o vašem podjetju. Spet preglejte vsako pozitivno zgodbo o vašem podjetju in si vzemite čas za izdelavo vsebine, ki popolno predstavlja vašo zgodbo. To zgodbo nato objavite na spletni strani in delite na socialnih omrežjih.
 • Uporabite umetno inteligenco. Razvoj na področju umetne inteligence je izjemen in tudi pripomore k pomoči pri marketingu. Facebook pri oglaševanju omogoča kar nekaj zanimivih možnosti, ki vam pomaga konkurenčno dostopati do pravih strank ob pravem času. Uporabite vsa orodja, do katerih lahko dostopate in s tem prehitite konkurenco.
 • Izkušnja strank je ključna. Za dobro izkušnjo obiska vaše spletne strani je nujno, da je stran hitra, odzivna in pregledna. Če se počasi nalaga, ima čudno grafično podobo ali pa ni pregledna, vas bodo kupci zapustili preden karkoli kupijo. Druga pomembna stvar pri spletnih straneh so članki in objave, ki pomagajo pri SEO. Dobro napisani in argumentirani članki vam bodo brez dvoma povečali obisk strani.

4. MERITE USPEŠNOST DIGITALNEGA MARKETINGA

Če ne merite, ne morete reagirati. In če ne reagirate, mečete denar stran.

Merjenje pomeni pregled učinkovitosti vašega marketinga. Morda boste želeli izmeriti prodajo, število doseženih potencialnih kupcev, mogoče gradite email bazo, itd. Za pravilno meritev morate opredeliti kazalnike uspešnosti:

 • Pravilno nastavite Google Analytics. Prepričajte se, da razumete vse osnove tega orodja in podatke uporabite za povečanje učinkovitosti. Imate cilje pravilno postavljene? Ste povezali Google Search Console? Ste opredelili, kaj merite? Ali pravilno izkoriščate vse brezplačne podatke, ki vam jih ponuja Google Analytics in na podlagi tega oblikujete vašo strategijo?
 • Izmerite donosnost reklamiranja na socialnih omrežjih. Ko se marketing “budžet” zmanjša, boste morali z obstoječimi sredstvi delati bolj premišljeno. V kolikor ni učinka pri oglaševanju na socialnih omrežjih, se morate vprašati kaj delate narobe. Se vaša ciljna publika zadržuje tam? Če ja, ste jo pravilno targetirali? Imate neiztopajoče ali nepopolne objave? Izbirate napačno publiko za prikazovanje oglasov? Smiselno je narediti več različnih verzij ene objave, za njo izbrati različne ciljne skupine in tako testirati, kaj deluje in kaj ne.

5. TESTIRAJTE, POPRAVITE, TESTIRAJTE

Za konec vam povemo, da ne obstaja taktika, ki bi delovala za vsa podjetja enako učinkovito. Vsako podjetje je edinstveno in ima tudi svoj poseben pristop do kupcev. Pomembno je, da ste inovativni in razmišljate, kako se iskreno predstaviti vašim kupcem, predvsem pa z njimi narediti pristen odnos. Vseeno pa lahko v digitalnem marketingu, oziroma spletnem oglaševanju uporabite te namige:

 • Ko eksperimentirate, to naredite poceni in za kratko časovno obdobje
 • Če deluje, razvijajte to idejno smer
 • Če ne deluje, končajte to idejo. Začnite znova in se ne obremenjujte, če ni delovalo. Važno je, da se naučite kaj ni delovalo in to znanje uporabite za uspešna kampanjo, ki je takoj za vogalom.

Z veseljem vam pomagamo!

Vedno sledimo najnovejšim trendom v marketingu. S izkušnjami se prilagajamo smernicam na trgu in se z njim tudi razvijamo. Spartaq smo tukaj zato, da prinesemo rezultate in vam pomagamo doseči naslednjo stopnjo rasti vašega podjetja.

Bi se radi pogovorili? Kontaktirajte nas preko obrazca in v kratkem vas pokličemo.

Kontakt Spartaq digitalni marketing

Z uporabo obrazca, se strinjate s hrambo in rokovanjem vaših podatkov na tej spletni strani. Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.

0 0 votes
Article Rating