28.6.2021 – Članek – 5 minutno branje

Cenik video produkcijskih storitev

Kakšna je pravzaprav cena videa? Izpostavili bi, da ni pravila za ceno posameznega videa, ker je le-ta odvisna od več dejavnikov, se pa cene enostavnih videov začnejo med 500€ in 1500€.

Prvo vprašanje, ki ga ima večina ljudi, ko razmišljajo o izdelavi video vsebin je: “Koliko bo to stalo?” Pogosto domnevajo, da je najboljši način pristopa tak, da se porabi čim manj denarja za čim več videov. To pa vpliva na kakovost, kar je skoraj vedno napačen pristop.

Čeprav obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na stroške video produkcije (oprema, osebje, itd.) in se takoj razmišlja o znižanju stroškov, bo rešitev izdelave nizkokakovostne vsebine pravzaprav stran vržen denar. Namesto tega bi morali porabiti svoj proračun za ustvarjanje manjšega števila, a toliko bolj učinkovitejših visokokakovostnih videoposnetkov. Izdelava večjega števila poceni in nizkokakovostnih videoposnetkov bo pomagala samo škodovanju podobe vaše blagovne znamke. Z vlaganjem v kakovost pa lahko ustvarite vsebino, ki se dobro stara in ustvarja vrednost za vaše podjetje.

Čeprav ima kvantiteta tudi svoje mesto, je cilj izdelave velikega števila vsebine predvsem v kvaliteti sporočila. Torej lahko imate na desetine preprostih, kratkih videov, vendar pa mora biti njihovo sporočilo toliko bolj močno.

Kvaliteta namesto kvantiteta

Na internetu je na voljo trilijone ur video vsebin in vsak dan jih naložimo še milijarde. Večina tega je žal nekakovostnih. Na drugi strani pa veliko število ogledanih videov, na ljudeh ne pusti močnega vtisa,

Morda se boste vpraševali, ali se sploh splača ustvarjati video. Ja – če gre za kakovostno in dragoceno vsebino. Dober video lahko sporoči veliko več kot besedilo in slike. Ne glede na to, ali delate za medijsko podjetje ali blagovno znamko, je video močan, pomemben medij, v katerega morate vlagati. Predvsem pa je smiselno, da imate izvirne videe, ki odražajo vaše vrednote, s pomočjo profesionalne ekipe s profesionalno opremo.

Raziskava Brightcove je zbrala nekaj pomembnih statističnih podatkov o tem, kako nekvalitetni video negativno vpliva na podobo znamke. Ugotovili so, da 62% potrošnikov negativno zazna blagovno znamko, potem ko vidijo nekvaliteten video, medtem ko jih 60% ne želi več sodelovati s to blagovno znamko, 23% pa ​​se obotavlja z nakupom. Pravzaprav je objavljanje nizkokakovostnega videa dejansko slabše, kot da ne bi objavili nič. Zaradi poceni videa, bo tudi vaša znamka videti poceni. Rek da je tudi slaba reklama dobra reklama, v času socialnih medijev ne velja več. Potrošniki so vedno bolj izbirčni, od koga kupujejo in ali se njihove vrednote ujemajo.

Poceni video in posledice

Pri video produkciji morate gledati na kvaliteto in ne kvantiteto. Dober video je sicer neka naložba, ampak traja dlje, dalj časa je relevanten in ima dober ROI, torej prodaja in prinese rezultate. Ne glede na to, ali imate v mislih animiran razlagalni video, krajši dokumentarni film o vaši znamki ali pa reklamo, mora vsak video, ki ga želite imeti, povedati izvirno zgodbo, s katero se vaši kupci lahko poistovetijo. Te zgodbe morajo imeti zanimiv videz, osebnost in glas – za to pa je potreben višji proračun. Če pa iz vašega videoposnetka povečate stopnjo pretvorbe, se bo lahko povrnil v nekaj mesecih.

Če na primer za izdelavo obrazložitvenega (explainer) videa porabite 20.000 €, mora tak video trajati tri do pet let, kar se tiče kvalitete, relevantnosti in kvalitete. To pomeni, da bi stroški vašega videa znašali od 4000 do 7000 € na leto. V teh letih pa vam bo ta explainer video pomagal povečati stopnje konverzije, angažiranost in pridobivanje strank ter ustvariti prepoznavnost blagovne znamke. Študije kažejo, da lahko vključitev video vsebin, pri vaši ciljnih kupcih poveča stopnjo konverzije za 80%. V e-poštnem trženju lahko video poveča stopnjo odprtosti za 19%, število klikov pa za 65%. Vdelava videov na vaše spletno mesto bo povečala tudi uvrstitev v Googlu, tako da boste bolj verjetno prikazani na prvi strani rezultatov.

Ko investirate v razlagalni (explainer) video, ne kupujete samo videa, temveč plačate preizkušen in učinkovit postopek. Če rečemo še bolj jasno, plačujete za rezultate, ki jih boste na koncu dobili. Če najamete podjetje, ki temelji na njihovi »poceni« storitvi, boste na žalost dobili točno tisto, kar ste plačali: poceni videz, ki nima rezultatov.

Kako določimo ceno?

Kot primer vzemimo podjetje, ki se ukvarja z izdelavo hiš. S tem podjetjem smo v fazi raziskovanja in pogovora prišli do tega, da scenarij ne bi šel v striktno reklamo, ker je njihova največja težava ravno pomanjkanje zaupanja s strani potencialnih strank. Gradnja hiše je navsezadnje velika investicija in povprečen kupec ima fiksno življenjsko vrednost, kar pomeni, da bo kupec gradil hišo samo enkrat v življenju. Ker je tukaj poudarek na dolgoročnem sodelovanju, je zato odnos in zaupanje ključnega pomena.

Pri raziskovanju končnih kupcev smo odkrili, da jim je najbolj pomembno zaupanje, nato, da je »na ključ« (torej da podjetje uredi papirje, temeljno ploščo, itd.) in šele nato cena. Zato smo video naredili v smeri zaupanja, prikaz delovnih postopkov in tudi mnenja prejšnjih kupcev. Ker je vsak video specifičen in rešuje svojo težavo, zato vsak video ocenimo glede na predviden čas, katerega bomo porabili in pa potencialne stroške, kateri bodo pri snemanju nastali (oprema, zavarovanje, igralci, statisti, makeup, itd.).

Kaj pa sama vrednost videa?

To je tudi vprašanje, katero nam sicer naročniki neradi postavijo, ker se nanaša na potencialni zaslužek samega videa. Bili so primeri, kjer so v Sloveniji nekateri ponudniki video produkcije tožili svojo stranko, ker so z videom naredili veliko več denarja, kot so jim pa za izdelavo računali. Mi računamo fiksno ceno za celostno storitev videa: raziskava, scenarij, logistika, snemanje, postprodukcija in končni produkt na t.i. »ključ«.

Kakšna je licenčna ureditev?

Z vami naredimo pogodbo, kjer na vas prenesemo pravice do uporabe končnega izdelka videa v komercialne namene. Če tega z video produkcijo ne sklenete, so oni še vedno nosilci vseh avtorskih pravic in video ne pripada vam. V primeru, da je v videu glasba, je tudi ta licenčno urejena in lahko video brez skrbi uporabljate kjerkoli. Če pa želite pridobiti tudi vse surove posnetke (raw), je to možno z doplačilom.

Kaj dvigne in kaj spusti ceno projektu?

Video je lahko zelo preprost ali zelo kompliciran, tudi ko to mogoče ne izgleda na prvi pogled. Za zmagovalni video gre ponavadi ogromno ur v raziskavo, pisanje scenarija, storyboard, iskanje lokacij in nato v načrtovanje izvedbe. Velikokrat gre lahko za kratek prizor veliko truda in načrtovanja, da je svetloba, zvok in kamera popolna, da ne omenjamo tudi igralcev. Zato je kompleksnost projekta odvisna od končne vsote, ko se pogovarjamo o temi, kot je cena video produkcije. To v praksi pomeni, da preprost terenski intervju ne bo isto visoko ovrednoten kot zapletena reklama.

Je video strošek?

Video ni strošek, ampak je investicija. To je marketinško orodje, ki prinaša nove stranke in navduši obstoječe. Ves čar videa je v tem, da lahko prikaže točno to kar želimo in se pri tem nikoli ne zmoti, ne rabi spanca, nima slabega dneva in mu ne gre sogovornik na živce, kot gre mogoče ljudem. Video ima cilj, da je najboljša predstavitev vašega podjetja, ki se vrti 24/7 kjerkoli, kadarkoli in na katerikoli napravi, kot je recimo pametni telefon, medtem, ko nekdo gleda nove objave na Instagramu. Dobro narejen video, vam bo na dolgi rok prinesel dobiček, če ga boste pa pravilno izkoristili, vam bo pa prinesel bogastvo na kratki rok.

Torej, koliko stane video?

Kratek odgovor je, da je odvisno. Čeprav video produkcija stane več kot kateri koli vsebinski medij, je pogosto najučinkovitejša. Z videom dobite tisto, kar plačate. Če želite visokokakovostno komercialno produkcijo, vendar ste zanjo pripravljeni vložiti samo 2000€, potem ne boste dobili tistega, kar želite. Če želite, da si ljudje ogledajo vaš video, morate ustvariti video, ki si ga je vredno ogledati.

Obstaja ogromno dejavnikov, ki vplivajo na ceno videa. Komercialna produkcija podjetja Apple lahko stane več kot 500.000€, medtem ko video lokalnega podjetja stane 5000€. Stroški video produkcije bodo odvisni od vrste videa katerega potrebujete, lokacije, osebja, opreme, talenta (igralci), količine predprodukcije, montaže, zvoka, postprodukcije in še več. Najboljši način za oceno vašega proračuna ali natančno ponudbo produkcijskega podjetja je napisati kratek video scenarij in imeti čim bolj natančno razdelitev, kaj želite doseči.

Cena video storitev po postavkah

Če iščete podrobnejši odgovor o tem, kakšna je cena video produkcije, smo opisali faktorje, ki vplivajo na samo ceno.

Vrsta videa:

Stroški video produkcije so odvisni od vrste videa, ki ga želite imeti. Animirani video, ki pojasnjujejo podjetje ali storitev, zahteva drugačna produkcijska znanja kot reklama z igralci. Višjo kakovost video kot potrebujete, več lahko pričakujete, da ga boste porabili.

Trajanje:

Večinoma trajanje komajda vpliva na stroške videa. Ne glede na to, ali snemamo enominutni ali petminutni video, bosta posadka in oprema večinoma enaki. Poleg tega v postprodukciji ne bo pretirano več dela, razen če bo video potreboval veliko rezov, kar pa spremeni ceno.

Predprodukcija:

Predprodukcija, na primer pisanje scenarija, iskanje lokacije, pridobivanje dovoljenj in razporejanje snemanj, lahko vzame kar nekaj časa in proračuna. In če se spremeni vaš scenarij, se bodo verjetno spremenili tudi stroški vaše video produkcije. Če bo potrebno pregledati mesto snemanja, bo iskalcu lokacije treba določiti tudi čas in potne stroške. Bolj ko bo vaša predprodukcija intenzivnejša, več vas bo stala.

Osebje:

Cena osebja so odvisne od opreme in izkušenj. Če potrebujete bolj specializirano posadko in opremo, na primer za 360 ° video produkcijo, boste morda morali porabiti več.

Cenik video produkcije

  • Dokumentarni DP (direktor fotografije): 400-1200 €
  • Komercialni DP: 650–2000 €
  • Video produkcija s polno storitvijo: 1.500–300.000 €
  • Operator drona: 500–1400 €
  • Video editor: 400–1000 €
  • Motion Graphics Editor: 600–30.000 €
  • Zvočni tehnik: 300–1000 €
  • Gaffer: 300–600 €
  • Ura urejanja: 150 – 300€
  • Scenarij: 500€

Opomba: cene so informativne narave in se lahko spremenijo.

Pregled storitev
Pregled storitev

Video ja ali ne?

Seveda da. Če ste nekdo, ali pa poznate nekoga, ki bi mu video lahko izboljšal poslovanje, vabimo da nas kontaktirate in pogledali bomo, če smo dober fit in če lahko s skupnim sodelovanjem naredimo zares izjemne rezultate. Cenik oziroma cena, je zato zares odvisna od zahtevnosti in namembnosti projekta. Vseeno pa polagamo na srce, da ne iščete cenovnega dumpinga pri iskanju najbolj primerne video produkcije za vas, ker pregovor “nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni”, velja kot pribito. Slab video izdelek vam bo naredil več škode, kot pa prihranka, zato se osredotočite na kvalitetne vsebine, ki jih bodo vaši kupci oboževali.

Kontaktirajte nas in skupaj bomo pogledali, kaj lahko naredimo za vas in kakšen bo cenik video produkcije.