23.3.2020 – Digitalni marketing

COVID 19 – kako vpliva na gospodarstvo?

Veliko je govora o tem, kako trenutna situacija s koronavirusom oziroma COVID-19 vpliva na manjša podjetja. Ampak resnica je ta, da vpliva na podjetja vseh velikosti.

Stroka nam je rekla, da je potrebno ostajati doma. Prepovedi gibanja in druženja se vsak dan bolj zaostrujejo, kar je seveda pravilno in je edini način, da se virus zatre. Določeni so mnenja, da gre za precejšnje pretiravanje, ampak v takšni situaciji ne smemo biti sebični. Kajti ne gre se za mlajše in zdrave, ampak predvsem za starejše in ljudi s kroničnimi boleznimi. Oni so tisti, kateri so ogroženi, zato bodimo doma in upoštevajmo vse ukrepe, dokler bo to potrebno.

Koronavirus – uničevalec svetov?

Vendar pa karantena povzroča dodatne skrbi vsem zaposlenim, kakor tudi delodajalcem širom sveta. Koronavirus je premagala tudi vsem dobro znanega MI6 agenta James Bond, saj je prestavljen izzid filma ravzno zaradi izbruha te bolezni na tržnici v Kitajskem mestu Wuhan. Če se kot podjetje počutite sami v tej trenutni »zagati«, vas lahko malce pomirimo in predstavimo 5 vrst dejavnosti, ki so najbolj na udaru zaradi virusa in kako se s tem soočajo.

GOSTINSTVO

Restavracije so bile prve izmed gospodarskih žrtev koronavirusa in karantene, katero je prinesla. Tako so bili eni izmed prvih najbolj na udaru. Že po začetnih predlogih, da se naj ljudje izogibajo javnih mest, se je množično začel nižati obisk restavracij. Trenutno pa kot vsi vemo, so zaprte, kar prinaša izjemne izgube delodajalcem in seveda delavcem.

Kakšno rešitev so našli nekateri?

Pričeli so z možnostjo naročevanja hrane na dom, s tem da so digitalizirali svoj prodajni proces in je možno hrano naročiti preko spleta, kjer kupec izbere vse podrobnosti hrane, katero nato dostavijo. Rešitev sicer ni najboljša za restavracije, katere so bile vajene imeti veliko gostov, vseeno pa prinaša denar in s tem nadaljnji obstoj podjetja. Delavci še vedno hodijo v službo, medtem ko stranke ne pozabijo na svojo najljubšo restavracijo.

POSLOVNO IZOBRAŽEVANJE

Na udaru so tudi podjetja oziroma posamezniki, ki ponujajo izobraževalne storitve, kot so jezikovni tečaji oziroma kakršni koli tečaji. S samim zmanjšanjem »apetita« za udeležbo na kakršna koli družabna srečanja, se pojavi velika težava: kako ponuditi produkt, ki temelji na fizični prisotnosti in človeškem druženju pri učenju?

Rešitev?

Določena podjetja so pričela izkoriščati digitalno dobo in so začeli ponujati svoje storitve na spletu. Kako? Z raznimi webinarji, spletnimi tečaji, ena na ena izobraževanju preko spleta (npr. Skype) ali pa nudijo vnaprej posneta izobraževanja skupaj z vprašalnikom, katerega zaposleni nato izpolni in se preveri znanje.

FIZIČNE TRGOVINE

Kot smo že omenili, so podjetja vseh velikosti na udaru. Udarec čutijo vse fizične trgovine, ki se ne ukvarjajo s direktno prodajo živil, kot so recimo veliki trgovci. Te trgovine so do nadaljnjega zaprte, kar pomeni, da če nimajo poleg fizične prodaje še spletne prodaje, so na izgubi in posledično v izredno slabi situaciji. To samo toliko bolj poudari nujnost digitalnega sveta in potrebo po modernizaciji.

Rešitev?

Selitev prodaje na e-trgovino preko spleta. Tukaj je tudi pomembno narediti pravilen koncept spletnega oglaševanja in tako ciljati na stranke, katere bi želeli vaše izdelke. Čar spletnega oglaševanja in prodaje je ravno ta, da lahko oglase zelo specifično prilagodite, kdo jih bo videl in s tem znatno povečate možnost prodaje, obenem pa zmanjšate stroške oglaševanja.

TURIZEM

Turizem se je zaradi koronavirus čisto ustavil, skupaj z letalskim in ostalim javnim prevozom. To za podjetja, ki se ukvarjajo s turizmom predstavlja izjemno težavo: zaposlene je še vedno treba plačati, finančni načrti se pa delajo na predvidevanjih o obisku. Izjemen upad turizma zato čutijo čisto vsi: turistične agencije, prevozi, gostinci, trgovine, hoteli, mesta in države.

Rešitev?

Nekatere turistične agencije so pričele s trženjem poceni vnaprejšnjih potovanj z možnostjo stornacije. To pomeni, da lahko (bodoči) turisti vnaprej rezervirajo potovanje, katerega nato izkoristijo kadar želijo, vse do enega leta vnaprej. S tem si podjetja zagotovijo dodatni vir dohodka, kupci pa imajo občutek normalnosti. Več o tem si lahko preberete tudi v našem članku, Kako tržiti svoj posel med Koronavirus karanteno.

PROIZVODNJA

Proizvodnja podjetja, ki se ukvarjajo z izdelavo gospodarskih strojev, čutijo nelagodje in nezaupanje kupcev, katere skrbi ne samo Covid-19 ampak tudi morebitna ekonomska kriza, ki sledi. Kupci sedaj čakajo, kakšna bo prihodnost in posledično ne kupujejo strojev, saj se bojijo prihodnosti, kar čutijo tudi podjetja, ki izdelujejo in podjetja ki prodajajo raznovrstne industrijske stroje.

Rešitev?

Ker samo popust v trenutni situaciji ne bo prepričalo marsikaterega kupca, so se podjetja zatekla na bolj zanimivo rešitev: grajenje odnosa. Preko najrazličnejše digitalne vsebine (slike, besedila, video), so pričeli ciljati na svoje kupce s raznimi ugodnostmi, katere dobijo z nakupom njihovih strojev. Te ugodnosti so vse od zastonjskega servisa za določen čas, zastonjsko usposabljanje, tehnična podpora in tudi razne dodatne ugodnosti, kot recimo dodatna oprema za določen stroj.

KAJ PA PRIHODNOST?

Seveda je prihodnost zelo nehvaležno napovedovati. Dejstvo pa je, da se morajo podjetja že danes odločiti, ali želijo preživeti in se digitalizirati, ali pa jih bo povozil čas. Skrajno nepredvidljive situacije kot je koronavirus, karantena in mogoča nenapovedana gospodarska kriza, je mogoče (vsaj delno) premagati z dobrim digitalnim marketingom in prilagojenim oglaševanjem oziroma prodajo.

Če želite iz karantene izstopiti kot zmagovalci, vam pri tem rade volje pomagamo.

Imate video projekt, pa ne veste kako se ga lotiti? Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo.

Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.

0 0 votes
Article Rating