Članek — 10 minutno branje

Game of Thrones – Odlična vizualna in zvočna izkušnja ki zgreši prazen gol

Članek — 10 minutno branje

Game of Thrones – Odlična vizualna in zvočna izkušnja ki zgreši prazen gol

Zaključiti serijo na kvaliteten način je težavno.

Vsak pisatelj se bo strinjal s tem, da je težko narediti smiseln zaključek zgodbe. Metro 2033 knjiga recimo, je odličen primer slabega zaključka. Vendar pa je zaključek toliko bolj pomemben, če si ustvarjalec televizijske serije ali filmske sage. Finale serije bo vrhunec dela filmskih ustvarjalcev in bo v veliki meri narekoval zapuščino celotne oddaje. Sopranovi so se končali leta 2007, oboževalci pa še vedno trdijo, da je konec sporen. Zaključek serije Lost je povzročilo spletne nemire s končnico serije leta 2010. Dexterjev zaključek je tudi pustil oboževalce nenavdušene.

Konec serije Igra Prestolov ni povzročil preveč veselja med oboževalci, saj je HBO fantastično epsko sago zaključil na kontroverzni način..

Najprej popularne knjige, nato popularna serija

HBO je v Igri prestolov videl izjemen potencial. Zelo detajlna in razširjena zgodba, ogromno oboževalcev, srednjeveška intriga, človeška zahrbtnost in želje po oblasti z nekaj čarovnije. Za to zimzeleno zgodbo človeške zgodovine so uporabili Holywoodsko vrhunsko filmsko video produkcijo in uspeh je bil zagotovljen. George R. R. Martin je začel s pisanjem prve knjige A Song Of Ice And Fire leta 1991, ki pa je bila izdana leta 1996. Zaradi velike popularnosti knjig so leta 2011 pričeli s snemanjem prve sezone Game of Thrones oziroma Igro Prestolov, ki pa se je ravnokar v celoti zaključila 19. maja. S 73 epizodami in 8 sezonami, so oboževalci zaključek serije doživeli z mešanimi občutki.

Zakaj je Game of Thrones tako popularen?

Zato ker raziskuje človeško naravo v nemirnih časih. Ustvari zelo realen svet ljudi, ki so ali figure v igri prestolov, ali pa igralci. Fantazijski svet za odrasle, kjer ne manjka političnih spletk, umorov, golote, posilstev in kompleksnosnih oseb, vsaka s svojim ciljem in agendo. Uspehu serije lahko pripišemo ravno to, da nas zgodba spominja na naš svet, kjer noben od likov ni popoln.

Poglej, kako jezni bodo oboževalci v prihodnosti

Vendar pa je osma sezona Igra Prestolov razjezila ogromno oboževalcev do te mere, da so začeli peticijo kjer zahtevajo, da se osma sezona naredi na novo in to brez režiserjev David Benioff in D.B. Weiss. To mogoče ne bi bila novica, če ne bi peticija zbrala že čez 1.3 milijona podpisov.

Zgrešen potencial

Mnogo podjetij velikokrat zgreši svoj največji potencial ravno zaradi ignoriranja svoje zveste baze oboževalcev. Igra prestolov je odličen primer za to, saj so oboževalci sami pisali ogromne in podrobne zgodbe, teorije in ideje, kako bi se lahko zgodba razvila in končala. Praktično imeli so neskončno možnosti za dokončanje serije na način, kateri bi seriji omogočil, da postane kultna in to s tem, da bi samo uporabili ideje svojih oboževalcev.

Zgrešen potencial

Mnogo podjetij velikokrat zgreši svoj največji potencial ravno zaradi ignoriranja svoje zveste baze oboževalcev. Igra prestolov je odličen primer za to, saj so oboževalci sami pisali ogromne in podrobne zgodbe, teorije in ideje, kako bi se lahko zgodba razvila in končala. Praktično imeli so neskončno možnosti za dokončanje serije na način, kateri bi seriji omogočil, da postane kultna in to s tem, da bi samo uporabili ideje svojih oboževalcev.

Zanimiv paradoks podjetij je, da ne poslušajo svojih največjih oboževalcev pod pretvezo “umetniške svobode”.

Kar je zanimivo pri serijah kot je ravno Igra Prestolov je kontrast med izjemno cinematografijo: od igralcev, načina snemanja, kamer, osvetlitev in zvočne podlage, ki se ne sklada s slabo izpeljano zgodbo. Sicer pa HBO ni edini, ki je stran vrgel potencial zagretih oboževalcev. Vendar pa HBO ni edini, ki je razjezil svoje oboževalce. Spodaj je še nekaj slabih koncev serij:

1. “Kako sem spoznal tvojo mater” (CBS) (How I Met Your Mother)

Finale dolgoletne serije mladih prijateljev v New Yorku je bilo legendarno iz vseh napačnih razlogov. V epizodi je Ted (Josh Radnor) končno predstavil mamo (Cristin Milioti) svojih bodočih otrok, nato pa so jo hitro odstranili in Ted je ponovno oživil odnos z Robin (Cobie Smulders), potem ko se je ločila od Barneya (Neil Patrick Harris). Če ne bi pokazali, da sta bila Ted in Robin slab par, in če ne bi zadnjo sezono gradili na Robinovi in ​​Barneyjevi poroki, bi to mogoče bilo smiselno.

2. “Seinfeld” (NBC)

Priljubljeno serijo o skupini newyorških mizantropov so končali tako, da so jih postavili v zapor. Serija je stara že 20 let, vendar starost ni pomagala pri slabem okusu, katerega je naredil konec.

3. “Lost” (ABC)

Serija ki je stkala veliko skrivnosti, kot je ta nadnaravna drama, je imela že v osnovi težko delo z zadovoljivim zaključkom. Odločitev, da serija vsem likom da popoln srečen konec v posmrtnem življenju, je bila najslabša izbira za mnogega oboževalca.

5. “Dexter” (Showtime)

Drama z “dobrim” serijskim morilcem je začela izgubljati zanimivost veliko pred dokaj mirnim koncem, vendar to ni pomagalo ublažiti bizarne odločitve Dexterja (Michael C. Hall), da bi ponaredil svojo lastno smrt in zaživel na novo kot drvar.

Kaj nas nauči serija Game of Thrones

Da je zgodba, ne glede na to, kako dober video imamo, izjemno pomembna. To ne pomeni, da je samo zgodba pomembna, temveč da je skupek vseh dejavnikov pomemben za smiselno celoto od zgodbe, snemanja, igralcev in zvoka. Pomembno pa je tudi, da poslušate svoje zveste stranke in oboževalce, mogoče vam bodo ravno oni dali najboljše ideje, obenem pa boste pokazali, da cenite tudi njihove ideje. Primer kako se uniči odnos do svojih oboževalcev je igra Mass Effect 3, kjer je razvijalec sedel na zlati jami idej svojih zelo zvestih oboževalcev, nato pa jih ignoriral in resno škodoval finančnemu uspehu nadaljevanja igre.

Poslušajte svoje oboževalce. Navsezadnje so oni tisti, kateri prinašajo zaslužek. Zato da ne boste zgrešili prazen gol.

Želite video rešitev izdelano samo za vas?

Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.