GoPro – sinonim za akcijske kamere

GoPro. Kdo ne bi poznal imena teh malih in priročnih akcijskih kamer. Mogoče ste že razmišljali o nakupu GoPro-ja, ko ste videli vse te posnetke na Youtubu, ali pa ko se je z njo vaš sosed/prijatelj hvalil, da je pa zdaj res šel pro in ste upali, da mu neha delati.

GoPro je dolga leta veljal za sinonim akcijskih kamer, kot je RedBull za energijske pijače, čeprav je vsaj v primeru GoPro-ja, konkurenca že zelo blizu, če ne v nekaterih primerih že na istem nivoju. Pri GoPro so naredili svojevrstno revolucijo na področju kompaktnih akcijskih kamerah, saj so majhne vendar zelo močne in popolne za šport in zunanje aktivnosti.

Sedaj ko je pa prišla zadnja verzija teh kamer, GoPro HERO6 Black, se vprašamo ali je dejansko vredna nakupa. Odgovor mogoče ni tako predvidljiv, ko se zdi na prvi pogled.

GoPro HERO6

Vodotesna in zaščitena pred padci, Hero6 predstavlja nov mejnik v akcijskih kamerah, saj snema UHD (4k kakovost) in 60 sličic na sekundo, ali v FullHD (1080p) in 240 sličic na sekundo, sama kamera pa deluje na 12 megapikslov.

Tudi brez ohišja, naj bi ostale vodotesne do globine 10 metrov, medtem ko naj bi z ohišjem lahko dosegli 60 metrov globine, vendar pa tega pozimi nismo testirali. Za lažje upravljanje imate na hrbtni strani kamere HERO6 Black vgrajen poseben zaslon na dotik, ki je zelo uporaben za spreminjanje nastavitev, predogled snemanje ter ogledovanje že posnete vsebin. Tukaj bi dodali, da z naročnino na GoPro Plus, lahko vsebino shranjujete tudi v oblak, ko se seveda kamera poveže na internet preko wi-fi povezave.

GoPro Hero6 ima notranjo stabilizacijo, zaradi česari bodo do neke mere stabilizirani in manj tresoči, vendar pa brez dodatnega zunanjega stabilizatorja kot je Karma Grip, ne pričakujte zelo lepih in gladkih prizorov, razen če ne boste snemali s 240 sličic na sekundo in nato upočasnili posnetek, ter tako kompenzirali tresenje pri recimo hoji. Vožnja s kolesom ali na smučeh bo tudi brez stabilizatorja dokaj tekoča. Pri firmware v02.01 se lahko nadejate boljšega snemanja v temnih prostorih, vendar pa s tudi slabšo notranjo stabilizacijo.

Daleč najbolj zanimivo je upravljanje s kamero preko pametnih naprav, kot je telefon ali tablica, morate pa imeti aplikacijo GoPro že nameščeno. Povežete se preko Bluetootha in WiFi-ja naenkrat (ja, oba morata biti prižgana), ter lahko spreminjate čisto vse nastavitve v grafičnem vmesniku, ki je bolj pregleden in lažje razumljiv, kot pa tisti na malem LCD zaslonu od Hero 6.

Kamera omogoča tudi prostoročno upravljanje z izrazi, kot je recimo “GoPro take a photo”. Zanimivo je, da lahko glasovne ukaze uporabite kadarkoli, tudi med snemanjem. Če vas bo kamera seveda razumela. Če se vam bo tresel glas pred skokom iz letala, je velika verjetnost, da vas GoPro Hero6 ne bo razumel.

Kako uporabiti GoPro za reklamne namene:

Primer kako smo mi uporabili GoPro Hero6, ter posneli to predstavitev in obenem reklamo za kmetijski stroj Terasofter. Je pa tudi sam stroj tako lep, da bi ga skoraj kar vzeli, četudi nimamo pojma o kmetijstvu.

Kupiti, ali ne kupiti, to ni vprašanje

Kje začeti. GoPro hero 6 je do nedavnega stal okoli 560 €, vendar pa je (zaradi dobrih razlogov) cena padla na 430€. Najbrž si lahko že predstavljate, da niso cene spustili zaradi želje po večji prodaji, temveč zaradi ogromno perečih težav, s katerimi se te kamere srečujejo in zaradi mnogo vrnjenih, kar je tudi podjetje GoPro pahnilo v resne finančne težave. Zakaj? Ker je GoPro Hero6 napol narejen produkt z visoko ceno, tako kot tudi GoPro Karma droni, ki so padali iz neba. Sicer bi raje videli, da bi bila ta recenzija pozitivna, ampak realnost je kakršna je. Da ne povzemamo vseh napak, s katerimi so se soočili ostali uporabniki, bomo napisali samo tiste, katere smo doživeli mi:

  • Kamera se sama ugaša in prižiga
  • Napaka pri shranjevanju na SD kartico (tudi na uradno priznane U3 kartice), zaradi česar lahko kamero na novo prižgete samo, če vzamete baterijo ven in jo nato zopet vstavite.
  • Baterija naenkrat pade na 0%
  • Slaba kvaliteta posnetka, razen če niso popolni pogoji snemanja (močna dnevna svetloba)
  • Loputa za polnjenje baterije se rada zatakne in jo je težko odpreti
  • Velikokrat ne zazna zunanjega stabilizatorja Karma Grip
  • Težko se jo montira na zunanji stabilizator Karma Grip
  • Sicer ni napaka, vendar pa v kolikor bi radi hitro napolnili vaše baterije (torej hitreje od 4 ur), boste morali dokupiti še polnilec, kar je tudi neprimerno za tako visoko ceno.

Torej zaključek, ali bi kupili GoPro HERO6? Odgovor je soliden ne. Torej ne, ki je še soliden. V kolikor si resnično želite GoPro kamero, ker je to priznana znamka, predlagamo nakup Hero5 Black (okoli 320€) ki je praktično ista kot Hero6, vendar snema 4k pri samo 30 sličic na sekundo, kar ni moteče, če se ne ukvarjate s videi profesionalno. Če pa bi radi vrhunsko akcijsko kamero za manjši denar kot (precenjene) GoPro kamere, lahko pogledate h konkurenci kot je Xiaomi YI 4K (snema 60 sličic na sekundo pri 4k), ki stane okrog 300€.