JE ZVOK RES BOLJ POMEMBEN OD VIDEA?

Res? Čisto zares.

Čeprav odgovor ni ravno tako preprost. Video ima dva pomembna elementa: slika in zvok. Med snemanjem videa je pomembno, da posvetimo veliko pozornosti tako zvokovnim kot vizualnim vidikom videa, saj je zvok ravno tako pomemben, če ne celo pomembnejši, kot video. Večina neizkušenih video ustvarjalcev naredi napako ravno pri osredotočanju na video, medtem ko pozabijo na kvaliteten zvok.

Zvok je ponavadi zanemarjen zaradi napačne predstave, da je uspeh videa odvisen predvsem od kakovosti slike. V resnici lahko nepopoln video (slaba kvaliteta, neprimerne barve, neizostren video, premalo izpostavljen video, itd), z jasnim zvokom, na pravi glasnosti in brez motenj, še vedno uspe in prinese pozitivne rezultate.

Več študij je pokazalo, da bodo na srednjo ali nižjo kakovost zvoka, gledalci bolj negativno odreagirali kot na nižjo kvaliteto same slike. Jasno je, da je uspeh vašega videa bolj odvisen od kakovosti zvoka kot samega videa. To se mogoče čudno sliši (hehe), vendar je lahko zvok pomembnejši od videa. Zakaj?

Zgodbo naredi bolj realistično

Želja vsakega pravega »filmarja« je narediti video, ki bo čim bolj pritegnil in hipnotiziral gledalca, da pozabi na čas medtem ko gleda video. Da bi video gledalca do te mere angažiral pri gledanju, moramo vložili isto kreativnost in trud tako v zvok kot tudi v video. Predstavljajte si igralca v filmu, ki se odpelje na Harley Davidson motorju, slišimo pa zvok Tomosa. Bilo bi komično, ne bi nas pa zvok odpeljal v isti svet, kot ga igralec predstavlja in bi to kakopak uničilo vzdušje. Razen če ni bilo vzdušje mišljeno humorno.

Izboljša sporočilo z zvokom

Eden večjih izzivov, s katerimi se srečujemo pri izdelavi videov za naše naročnike je, kako prenesti sporočilo ciljnemu občinstvu. Odlična vizualna kakovost je samo polovica zgodbe, katero dopolnijo odlični zvočni učinki. Samo izdelek, ki pravilno združi oboje, lahko prenese sporočilo blagovne znamke njihovim gledalcem in kupcem.

Slab videoposnetek z dobrim zvokom je ok, medtem ko je dober video s slabim zvokom negledljiv – zvok je pomemben, ker nam poda informacije o nastopajočih, kraju in času, obvešča in nas premika na način, ki ga vizualne podobe ne morejo in ker lahko določene kombinacije zvoka in vizualizacije, gledalca angažaira v tej meri, da se počuti, kot da je tam v akciji.

Zvok v videu pomaga določiti kaj vidimo in kaj čutimo

Oglejte si kateri koli video. Zdaj pa zaprite oči in zopet poglejte isti video. Doživeli ste povsem drugačno izkušnjo, ko ste poslušali samo zvoke. Tudi če to ni prva stvar, ki jo opazite, lahko zvočni učinki spremenijo vašo zaznavo video vsebine. Zakaj? Ker zvok pritegne pozornost gledalcev in usmerjajo njihova čustva.

Zvočni učinki določajo realnost tega, kar se prikazujete na zaslonu, zato nikoli ne podcenjujte njihovega pomena. Neustrezno mešanje zvoka in slike lahko uniči vaš video. Predstavljajte si film »Reševanje vojaka Ryana« ali novejšega “Dunkirk”, kjer se video ne sklada z zvokom, bi to res bila tako odlična izkušnja kot je z zvokom? Tudi če video ne gledate, lahko začutite sporočilo filma, medtem ko bi slab in neprimeren zvok film uničil in bi vas odtegnil od gledanja.

Primer uporabe tišine za poudarek dramatičnosti trenutka so dobro naredili v Star Wars: The Last Jedi

Zvočni učinki dodajo vrednost

Zvok da videu realizem. Nastopajoči v videu običajno izvajajo vsakodnevna opravila, zato je pomembno, da se ta opravila podkrepijo z zvoki, ki so jih ljudje navajeni in jih ob določenem prizoru pričakujejo. To obdrži občinstvo angažirano v gledanje in tudi interpretirajo sporočilo vašega videoposnetka. Torej, če recimo igralec hodi po pesku, je potrebno vključiti ta zvok, ki bo gledalcu dal občutek, kot da je tam z igralcem.

Zlasti v primeru predstavitvenih ali reklamnih videih, z uporabo primernih zvokov spodbudimo pozornost gledalca k določeni storitvi ali izdelku. Preprost pomirjujoč “ding” ali znani “klik” lahko gledalca spodbudi, da komunicira z vašim izdelkom ali storitvijo. Ti zvoki bodo vodili gledalca vzdolž vaše video predstavitve in mu tudi namigovali, kaj naj naredi.

Zvok je vedno prisoten, saj je tudi tišina pravzaprav samo odsotnost zvoka. Večina ljudi se bo osredotočila na lepoto videa, montaže ali režije. Toda zvok, hrup in glasba v videu vplivajo na naše zaznavanje prav tako kot sama slika. Ustvarjanje pristnega vzdušja pri snemanju video vsebin je vedno izziv – in zvok je vsaj polovica celotne video izkušnje. Čudovito vzdušje, grozljivi in komični zvočni efekti ter namenska glasba lahko vaš video in sporočilo, naredi zelo zanimivo in čustveno močno.

Par primerov, kjer je glasbena podlaga bila enako pomembna kot video:

  • Titanic (1997) – My Heart Will Go On – Celine Dion
  • Bodyguard (1992) – I Will Always Love You – Whitney Houston
  • Shutter Island (2010)
  • Baby Driver
  • Guardians Of The Galaxy (2014)

Odličen primer uporabe glasbe tako za epsko kot tudi komično obliko reklame je ravno Carlton Draught “Big Ad”.

Zvok izzove čustva

Lepo napisana zvočna podlaga lahko vaš video izjemno izboljša. Filmi (Baby Driver, Guardians of the Galaxy) so odvisni od glasbe, da napreduje zgodbo, zato vedno razmišljamo o inovativnih načinih, kako zvok uporabiti v video produkciji.

Pomislite na to, koliko zvočni efekti prispevajo k vzdušju v recimo Jurskem parku, grozo v Jaws in Psycho. Mogoče ste gledali video na internetu, kjer ste se počutili žalostno zato, ker je sporočilo videa, glasba še dodatno okrepila in vas je zato video ganil. Glasbena podlaga je sicer drugačna kot zvočni efekti, vendar ima tudi ogromen doprinos k usmerjanju čustvenega stanja gledalcev saj bo počasen klavir vedno vzbujal melanhonijo in žalost, medtem ko bo energična težka glasba ponazarjala akcijo.

Kaj ne narediti pri snemanju videa

Velikokrat pri gledanju internetnih vsebin, še posebno na socialnih omrežjih (kot so Youtube, Facebook, Instagram, LinkedIn) opažamo, da marsikdo za poslovne namene naredi svoj lastni video posnetek, kjer pa je zvok katastrofalen. Če se iskreno vprašate, bi denar zaupali nekomu, ki se ne potrudi narediti primeren in kvaliteten nagovor svojim kupcem oziroma strankam? Recimo, da kupujete Luis Vitton torbico. Bi vam bila isto zanimiva brez vseh detajlov in kvalitete? To velja tudi za video vsebine.

Isti trend smo opazili tudi pri lokalnih volitvah, kjer je marsikateri županski kandidat znanih strank imel izjemno slabe video vsebine. Vprašljivo kvaliteto bi lahko preboleli, vendar je bila največja težava ravno v zvoku, ki je največji pokazatelj neznanja oziroma amaterstva. To nas je begalo predvsem zato, saj so dajali vtis nekoga, ki nima dejanske želje po zmagi. Verjamemo, da so volilci bili pozorni na vsako malenkost pri kandidatih in tukaj so tisti, ki so zanemarili profesionalni video, izgubili glasove, medtem ko so nekateri bolj podjetni kandidati profesionalni video s pridom izkoristili in se je to pokazalo tudi na rezultatih.

Zato v Spartaq Designs video produkciji za snemanje reklam in predstavitev, intervjuja poslovnega ali korporativnega videa ter za snemanje Youtube in Facebook video vsebin, vedno poskrbimo za kvalitetno zvokovno podlago, saj verjamemo, da le ta video neizmerno izboljša. Zavedamo se moči video vsebin, zaradi česar se vsakega videa za naše naročnike lotevamo profesionalno in z namensko opremo. V hudi konkurenci, si ne morete privoščiti, da imate slabe videe, zato ne čakajte in si tudi vi zagotovite profesionalni video preko “Kontakt” podstrani ali pa kliknite na spodnji gumb.

KONTAKT