27. Januar 2020 – 5 minut branja

Kaj je BlackBox? Iskrena recenzija

Realistični pogled na stock footage servis.

Na podlagi velikega zanimanja smo se odločili, da napišemo recenzijo za Blackbox za leto 2020. Po dveh letih aktivnega sodelovanja pri prodaji kratkih posnetkov ali angleško stock footage, lahko mirne vesti potrdimo, da dotična platforma deluje v pozitivno smer. Ena izmed prednosti je, da načeloma skrbijo za dobrobit svojih uporabnikov in je tudi skupnost na njihovi Facebook skupini vedno pripravljena pomagati z nasveti.

KAJ JE BLACKBOX?

Blackbox je servis oziroma spletna stran, kamor lahko video kreatorji naložijo svoje video posnetke. Dobra plat tega je, da lahko tukaj sodelujejo tako podjetja, ki se ukvarja z video produkcijo in tudi posamezniki, ki uživajo v snemanju. Naloženi in urejeni (naslov, ključne besede) posnetki so nato distribuirani na štiri večje spletne servise, ki posnetke prodajajo: Shutterstock, Adobestock, Pond5 in Vimeo video.

Ko posnetek prodate, vam Blackbox vzame delež od te prodaje (15%), vi pa dobite vsak mesec avtomatično nakazilo na PayPal. Preden se je pojavil Blackbox, ste morali naložiti video posnetke in spisati ključne besede na vsako spletno mesto posebej. Sicer se da skrajšati porabljen čas z raznimi orodji, kot je Word, kamor se ključne besede skopira, ampak vsak prodajni servis je malo drugačen od drugega. Samostojno nalaganje video posnetkov zato nikoli ne gre tako hitro, kakor bi hoteli. To je tudi glavni razlog zakaj je BlackBox nastal: da vam prihrani čas z distribucijo posnetkov.

ZAKAJ PRODAJATI VIDEO POSNETKE PREKO BLACKBOX?

Če spremljate stock footage market, potem najbrž veste, da je to postala zelo dobičkonosna industrija, kateri ni videti konca rasti. BlackBox je tukaj videl svojo tržno nišo: zakaj ne bi združil večje število kreatorjev pod svoje okrilje in si tako izboril boljše pogoje pri prodaji? Svojo “drugačnost” je dosegel tudi z delitvijo zaslužka med različnimi kreatorji, ki sami določijo procente pri zaslužku. Druga zanimivost so tudi “kuratorji”, kateri za vas napišejo opise in ključne besede za video (keyword), v zameno za določen zaslužek pri prodaji (recimo 20%). Sicer zaslužite manj, vendar pa prihranite ogromno časa, katerega lahko porabite za kaj drugega.

Primer stock slike

KAKŠNE SO PREDNOSTI BLACKBOXA?

Najprej lahko izpostavimo deljen delež pri snemanju ali pisanju naslovov in ključnih besed (keywords). Če niste vešči pri pisanju, se preko Facebook skupine povežete z ljudmi, ki to obvladajo in si bodo razumljivo vzeli svoj delež, ki ponavadi znaša med 20% in 40%. Mogoče se vam odstotek zdi velik, ampak je izjemnega pomena, da so ključne besede spisane pravilno. To vam bo to prineslo več denarja, ker bo več prodaje, prihrani vam pa tudi ogromno časa, ki ga lahko posvetite snemanju novih posnetkov. Drug velik plus je skupnost, kjer lahko pridobite vse potrebne informacije in vam bodo z veseljem pomagali izkušenejši uporabniki.

  1. Boljši zadetki na iskalnikih, kot je Google

Glede na to, da Blackbox tvori skupnost in da se vsi posnetki pojavljajo pod istim Blackbox profilom, bo to vaše posnetke uvrstilo na višja mesta pri iskanju, kar obenem pomeni več prodaje. Ker je skupnost tako velika in ima že čez milijon posnetkov, spletni portali avtomatično uvrstijo posnetke z Blackbox profila višje. Kar pomeni prednost tudi za vas.

  1. Enkratni upload za več spletnih strani naenkrat

Če ste že kdaj delali z več agencijami, potem veste koliko časa zahteva, da se posnetke naloži na vsako stran posebej, nato pa sledi še pisanje za vsak posnetek posebej. Na voljo so sicer hitrejše povezave, vendar pa gre vseeno ogromno časa pri pisanju ključnih besed. Vsak spletni servis je drugačen in zahteva malo drugačno postavitev keyword (ključnih besed). Adobe Stock preferira prvih 10 besed, drugim je razporeditev nepomembna. Na Pond5 je dobrodošlo dodajati kraj snemanja in s katero opremo je bil posnetek narejen.

  1. Prodate več, kot, če bi prodajali sami

Verjetno si mislite, da boste sami več prodali. Seveda je to možno, ampak glede na to, da boste sami za vse in če niste vešči pisanja ključnih besed, vas bo to stalo časa in izgube prodaje. Tukaj smo mnenja, da ima Shutterstock dobro dodelano pomoč pri pisanju ključnih besed in če prodajate solo potem svetujemo, da uporabite keyword tool.

  1. Ostane vam več časa za snemanje

Ta točka je nas odločilna. Pisanje ključnih besed vzame res veliko časa in za en posnetek lahko porabite tudi pol ure, če iščete res dobro izbiro besed. Medtem, ko bi preko kuratorja in BlackBoxa privarčevali veliko časa, katerega lahko namenite snemanju posnetkov in s tem višje število skupnih aktivnih videov.

  1. Svoje posnetke delite na skupnem Blackbox profilu

Nekateri to smatrajo kot slabost, mi mislimo, da je prednost. Če niste profesionalni stock distributer, vam osebni profil ne bo pripomogel k prodaji. Po drugi strani ste na BlackBox profilu del skupnosti in ste ravno zaradi tega profila v rahli prednosti.

  1. Drugi vidiki Blackboxa

Blackbox deluje tudi na Youtube in posnetki tistih uporabnikov, ki jih uporabijo za videe so plačani s strani Youtube. Zaenkrat je to v povojih in samo čas bo pokazal, kako se bo obneslo. V izdelavi so tudi drugi načini monetizacije, vendar pa ustanovitelj BlackBoxa, Pat McGowan še ne razkriva teh podatkov.

IMA BLACKBOX TUDI SLABOSTI? JE BOLJE BITI SOLO KREATOR?

Kot pravi stari pregovor, ima vsaka palica dva konca. Seveda lahko najdemo slabosti tudi pri Blackboxu. Navedli vam bomo nekaj razlogov, na koncu se pa seveda sami odločite. V primeru, da ne želite prodajati preko Blackbox servisa, predlagamo vsaj tri spletne strani: Pond5, Shutterstock in Adobestock. Vsak od naštetih ima tudi prednosti in slabosti, ampak o tem drugič.

1. Malo ali nič prodaj s slabo spisanimi ključnimi besedami

Če sami pišete ključne besede se prepričajte, da so spisane dobro in smiselno. Nikakor ne želite dodajati besed, ki se ne nanašajo na posnetek, saj bo to vodilo v izolacijo videa s strani iskalnika. Ko je video enkrat online, besed ali naslova ne morete več spreminjati. To vidimo kot ogromno slabost in upamo, da se bo v prihodnosti na tem področju kaj spremenilo.

2. Ne gradite svojega imena

Če želite zgraditi svoj portfelj, potem se boste odločili za samostojno pot. Če snemate videe, ki so v specifični niši, potem je za vas bolje, da imate na vašem profilu videe, katere bojo kupci iskali. Pri nekaterih servisih imate na voljo, da postanete ekskluzivni ponudnik posnetkov, ampak po naših izkušnjah se to ne izplača in imate samo probleme, če želite izstopiti. Če ste npr. resno video produkcija, potem je to mogoče za vas bolj smiselno.

3. Pomanjkanje pregleda

Nimate pregleda nad tem, kdo vse je posnetke sprejel in kdo zavrnil. Včasih spletni servisi zavrnejo posnetke zaradi šuma v sliki, ponavljajočih in podobnih kadrih, slabe kvalitete slike, preveč obdelane slike, in podobno. Shutterstock ima še poseben sloves zavračanja posnetkov. Ker nimate povratne informacije, kdo in zakaj je posnetek zavrnil, se na podlagi zavrnitve ne morete učiti in izboljšati kvaliteto posnetkov za prihodnje videe.

4. Pomankanje statistike

Nekateri spletni servisi omogočajo vpogled v statistiko ogledov in razne grafe, ki vam lahko pomagajo pri prodaji. Tega pri Blackboxu ni in je vprašljivo, ali teh podatkov ne morejo dobiti, ali pa jih preprosto ne želijo pokazati.

5. Ne morete izbirati uvodne sličice (thumbnail)

Izbira pravega thumbnaila lahko drastično vpliva na prodajo saj je to prvi stik potencialnega kupca z vašim video posnetkom. Nekatere strani omogočajo izbiro začetke slike, tega pa pri Blackboxu ni. Tudi tukaj upamo, da se bojo zadeve spremenile.

6. Pomankanje ugodnosti

Dober primer ugodnosti je bila ponudba Adobe stock za premium cloud ali celoletna naročnina na Adobe produkte, v kolikor ste v letu 2019 naložili 300 potrjenih videov za pridobitev celoletne polne naročnine na Adobe Cloud storitev.

ZAKLJUČEK

Spartaq video produkcija po nekaj letih izkušnjah s Stock footage marketom svetujemo, da je za solo uporabnike vseeno bolj priročen Blacbox. Če se ukvarjate s snemanjem kot hobi, potem vam bo najbrž vseeno za nekaj procentov manj ob prodaji, ali pa za izgradnjo portfolia posnetkov. Imejte v mislih, da vam lahko en kratek posnetek dolžine nekaj sekund prinese 50 ali več evrov in če smatrate to kot dodatni zaslužek, potem ste z Blackboxom na pravi poti. Če pa želite resno vstopiti v ta posel, zgradite svoj portfolio na samostojni poti na treh servisih: Shutterstock, Adobe stock in Pond5. Na Vimeo stock pridete samo z povabilom, kot tudi na vse bolj specifične strani, ki imajo visoko kvalitetno vsebino. Če razmišljate o samostojni poti vam tudi predlagamo, da resno raziščete (in s tem mislimo resno, ne samo par člankov), na kaj je potrebno biti pozoren in kako delati ključne besede, kaj se prodaja itd.

V vsakem primeru pa spodbujamo vse, ki radi snemajo, da poskusijo zaslužiti na stock footage trgu!

Če pa bi se radi prijavili na BlackBox, samo pritisnite na to besedilo, ali na sliko spodaj.

BlackBox Guild

Želite video rešitev izdelano samo za vas?

Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.