Vpliv logotipa na prepoznavnost in dobiček podjetja

Večina ljudi lahko takoj poveže logotip s podjetjem, brez, da bi videli ime podjetja. Če pomislite na obgriženo jabolko, tri poševne črte in rdečega bika, ste si najbrž predstavljali Apple, Adidas in RedBull. Takšen način takojšnega prepoznavanja je cilj vsakega podjetja, saj logotip služi kot identiteta znamke. Dober logo pridobi na pomenu in moči skozi čas, zaradi česar je odnos med stranko in oblikovalcem zelo pomemben.

Dober poslovni logo ima tri pomembne stvari: mora biti primeren za dejavnost podjetja, mora biti zapomljiv in nezapleten. Je podoba podjetja in pove, s čim se podjetja ukvarjajo, kakšna je njihova prepoznavnost in kako se razlikujejo od drugih podjetij.

Imeti logotip ni dovolj, da bi se ustvarila identiteta znamke, saj lahko slabo narejen logotip zlahka uniči podobo, oziroma slike podjetja ali znamke. Na drugi strani lahko skrbno dizajniran logo doseže ciljne kupce ter zgradi identiteto znamke, zaradi česar je sama podoba logotipa izjemno pomembna.

Logotipi so lahko grafični ali v tekstovni obliki. Z uporabo pisave kot logotip, so nekatera podjetja pridobila na prepoznavnosti, kot je Coca-Cola, Ray Ban in IBM, čeprav je potrebno poudariti tudi marketing, katerega so ta podjetja pridom izkoristila za prepoznavnost.

 

Razvoj logotipa znanih podjetij skozi čas

Z razvojem tehnologije in načina razmišljanja kupcev, so se tudi logotipi morali razvijati in prilagajati. Spodaj so primeri znanih podjetjih, s katerim bi radi prikazali, kako pomembno je tudi z logotipom slediti koraku časa, ter se prilagajati novodobnim izzivom tehnologije in trga.

 

Vsem znane Lego kocke so imele zelo drugačen logo na začetku, danes imajo pa takoj prepoznani beli napis Lego, z črno in rumeno oblogo na rdečem ozadju. Zaradi same prepoznavnosti in kvalitetnih izdelkov, že sam logotip na plan privabi otroka v sebi, saj avtomatično dobimo v misli zabavne trenutke iz otroštva, ko smo legice sestavljali in občasno, kot otroci, trgovali drug z drugim.

 

Mercedes Benz, avtomobilska znamka znana predvsem po avtomobilih višjega razreda, je najbolj prepoznana po svoji podobi trikrake zvezde, katero so nekateri izjemno radi kradli po pokrovih avtomobilov, kar je prisililo proizvajalca k rešitvi integriranega logotipa, katerega ni bilo več možno ukrasti. V zadnjem času se je podoba Mercedesovih avtomobilov zelo modernizirala, po zaslugi Roberta Lešnika.

 

Sedaj že (za nekatere) kultni Apple, katerega začetki segajo v garažo Steva Jobsa, je imel zelo drugačno podobo, kakršno smo vajeni danes. Logotip  predstavlja znanje, tako da ni treba močno ugibati, iz katere zgodbe so dobili navdih, lahko pa mirne vesti rečemo, da je logotip Appla znan praktično vsem, kar je iz vidika identitete in marketinga izjemen rezultat.

 

Bayerische Motoren Werke ali bolj znan kot BMW. Podjetje je v svojih začetkih proizvajalo motorje za letala, zaradi česar tudi logotip ponazarja propeler. V svoji zgodovini se logotip ni pretirano spreminjal, je pa univerzalno znan kot prestižna znamka v avtomobilski industriji.

 

Velike korporacije se zavedajo pomembnosti svoje podobe, kot je naftni velikan British Petrol (BP), ki je leta 2000 za posodobitev logotipa v sončnico kakršno poznamo danes, plačal 159 milijonov evrov. Ker logotip predstavlja podjetje, je izjemno pomembno, da se premišljeno izbere oblikovalca, vodilo pa ne sme biti cenovna ugodnost, temveč predvsem kvaliteta in sodelovanje.

 

Kaj prepriča kupca pri izbiri podjetja

Ko kupci poznajo in zaupajo določeni znamki, obstaja veliko večja možnost, da bodo pozitivno odreagirali ob ponovnem kontaktu z logotipom, kar pripelje k večji prodaji ali izpostavljenosti v tržnem segmentu. Dobro oblikovan logo daje vtis profesionalizma in kompetence, ki kupca prepriča k nakupu.

Identiteto znamke predstavlja prav logotip, saj je uporabljen povsod, na spletni strani, vizitkah in marketingu. Dober logotip bo pripomogel k uspehu podjetja, medtem ko bo slab nakazoval amaterski pristop in odganjal kupce. Zanimivost uporabe logotipa je v tem, da spodbuja lojalnost kupca, najboljši primer za to bi bil RedBull. Energijskih pijač je na trgu ogromno in z raznoraznimi znamkimi raznoraznih cen, vendar pa je RedBull postal sinonim za energijsko pijačo do te mere, da vsakdo prepozna njihov logo rdečega bika in slogana, da ti da krila.

Dober logotip bo edinstven in razumljiv ciljni publiki. Razen uporabe barve in pisave, mora logotip izražati informacijo o podjetju, oziroma branži, s katero se to podjetje ukvarja. Z edinstvenim logotipom se vzpostavlja lastništvo in preprečuje krajo tako ideje, kot tudi izdelkov.

 

Pri Spartaq Designs na nivoju medsebojne komunikacije ustvarjamo logotipe po željah naročnikov, ki bodo odražali kvaliteto in bistvo samega podjetja. Pri izdelavi, dodobra raziščemo podjetje, trg in ciljno publiko. Na podlagi tega naredimo osnutke, katere predstavimo naročniku. Nato sledijo morebitni popravki in predaja dokumentacije, kako in kje se logotip uporablja, velikosti, kompatibilnost barvne lestvice.

V kolikor imate kakršna koli vprašanja, bi radi pridobili mnenje o vašem logotipu, ali pa ga potrebujete, nas prosimo kontaktirajte in z veseljem vam bomo odgovorili.