Članek — 5 minutno branje

Kako postati milijarder z enim videom

Članek — 5 minutno branje

Kako postati milijarder z enim videom

Nekega dne, sta se dva možakarja srečala na zabavi, kjer sta med skupnimi nezadovoljstvi v življenju identificirala ceno britvic in obisk trgovine. Pravi moški ne mara trgovine, sta si rekla, zadovoljno kimajoč. Čez par let sta podjetje prodala za milijardo dolarjev.

S novo ugotovljenimi skupnimi točkami, sta Mark Levine in Michael Dubin ustanovila podjetje Dollar Shave Club, spletno trgovino s poceni britvicami.

Ideja je bila precej preprosta: namesto občasnega obiska v peklu trgovini in iskanja 10$ ali 20$ vrednih enkratno uporabnih britvic, bi lahko naročnik kluba za britje (Dollar Shave Club) skočil na internet in na spletni trgovini naročil britvice, katere bo vsak mesec dobil po pošti za veliko manj denarja. Uspeh je bil zagotovljen, čeprav ne takoj na začetku.

Velika ideja, velik denar.

Poskus je bil izjemno pogumen. Do takrat je Gillette prevladoval v segmentu moških britvic in imel ambiciozne načrte, da bi svojim britvicam dodal še več rezil in drugih funkcij. Gillette je bil tako prevladujoč v oglaševanju in prodaji na področju rezil, da ga je podjetje Procter & Gamble leta 2005 kupilo za gromozanskih 57 milijard dolarjev. Sicer je Gillete nedavno odgnal dobršen del kupcev z izjemno nesmiselnim videom, ki se je osredotočal predvsem na žaljenje moških. Slaba ideja in slaba realizacija je povzročila veliko kontroverznost in upad dobička ter vrednost delnic, vendar več o tem kdaj drugič.

Za Dollar Shave Club se je vse spremenilo leta 2012, ko je bila objavljena komična reklama z Dubinom v glavni vlogi na YouTubu. V dveh dneh so dobili čez 12.000 naročil, kar je bilo veliko več, kot so pričakovali in bili zmožni obdelati. Video je presegel 20 milijonov ogledov in je prinesel Dollar Shave Club-u več kot 240 milijonov dolarjev prihodkov.

Prvi odzivi so bili odlični

Po velikem in pozitivnem odzivu zabavnega YouTube posnetka, je Dollar Shave Club pridobil 160 milijonov dolarjev investicij in v samo nekaj letih pridobil okoli 8% trga, kar je glede na (pre)močno konkurenco izjemen dosežek. Razširili so se tudi na druge izdelke za osebno nego, kot je »One Wipe Charlie«, ki je zamenjal toaletni papir. Če ste želeli včasih prodajati britvice, ste potrebovali tovarno, distribucijski center, prodajno ekipo, raziskovalno in razvojno skupino ter marketinški proračun. Doba globalizma je na srečo ali nesrečo (odvisno kako si vzamete) omogočila svetovno prodajo preko spleta, kjer je pomembno predvsem povezovanje s kupcem, ki verjame v vaše podjetje in produkt.

Pogoji so bili odlični

Del uspeha je pripisati tudi razvoju tehnologije in transportnih sistemov, ki včasih niso obstajali. Dollar Shave Club je uporabil Amazon Web Services, storitev računalništva v oblaku, ki jo je leta 2006 ustvari spletni velikan, katera je spodbudila širjenje podjetij za e-poslovanje. Proizvodnja / storitev in prodaja sta v novodobnem svetu ločeni in to je poslovna strategija številnih drugih podjetij, vključno s spletnim bookingom Airbnb, ki uporablja stanovanja ponudnikov in s tem ne potrebuje lastnih nepremičnin. Uber, ki je nadomestil taksi, ne bi bil mogoč brez številnih izumov, vključno z internetom, pametnim telefonom in kar je najpomembnejše, s tehnologijo za sledenje lokaciji, ki omogoča vsakomur, da postane voznik.

Zakaj je Dollar Shave Club postal uspešen?

Ker so razumeli svoje stranke. Do njihovega prihoda so podjetja, ki prodajajo britvice, moške prikazovale kot prefinjene gentlemane ali pa zaraščene opice. S takim razumevanjem kupcev so preprosto ignorirali dober segment svojih kupcev, ki so povprečni vsakdanji moški. Dollar Shave Club je nagovoril ravno moške, ki ne marajo nakupovanja in ne potrebujejo napredne britvice z aloe vero in matičnim izvlečkom ter masažnim koleščkom – potrebovali so poceni britvice brez pretiranega truda. In ravno zato so bili tudi uspešni: ker so nagovorili zanemarjeno skupino potencialnih kupcev. Ti kupci so moške, ki sovražijo nakupovanje in preveliko izbiro izdelkov, ki bi jih zmedla pri nakupovanju.

Milijarda z enim videom

19. julija 2016 je podjetje Unilever kupilo Dollar Shave Club za 1 milijardo dolarjev zaradi videa, ki je spravil podjetje iz povprečnosti. Video z naslovom “Our Blades Are F**cking Great”, je z odlično idejo, izvedbo in humorjem, osvojil srca brade mnogih moških, ki so hoteli preprost in zabaven izdelek. Tak, ki se je pogovarjal z njimi in jih ni obsojal (recimo Gillete). Zato nikoli ne podcenjujte moč vizualnega medija, kot je video in dosega socialnih omrežij, kot je YouTube in Facebook. Ljudje z veseljem nagradijo zabavno in izvirno idejo z naročili!

Uspeh – sreča ali znanje

Čeprav se mogoče zdi uspeh Dollar Shave Club naključen, pravzaprav ni. Vedeli so, da imajo odličen produkt, poznali in razumeli so svoje idealne stranke, vse kar manjkalo je bila predstavitev, saj jih potencialne stranke niso poznale. Ne glede na to, kako dober produkt ali storitev imate, je najbolj ključnega pomena ravno v predstavitvi oziroma marketingu. Video je odlično marketinško orodje preko katerega lahko predstavite sebe, svoj izdelek, ali podjetje na zabaven način. Ljudje cenijo zabavnost in izvirnost. Napačno pa je razmišljanje, da potrebujete zabaven izdelek, za to da bi imeli video. Potrebujete samo energijo, zaradi katere bi radi ljudje z vami sodelovali. Mi smo pa zato tu, da to energijo prikažemo v odličnem videu in vam pomagamo postati milijarder z videom.

Želite video rešitev izdelano samo za vas?

Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.