20.3.2020 – Digitalni marketing

Kako tržiti svoj posel med Koronavirus karanteno

Tržiti svoje podjetje, storitev ali izdelek strankam, ki imajo v mislih aktualne težave (koronavirus, ekonomska kriza), je težak podvig. Za vsako podjetje je trenutni čas izjemno neugoden, kjer se pojavijo finančne in osebne težave.

Čeprav je pomembno, da podjetja sočustvujejo s težavami, s katerimi se soočajo mnogi, je pomembno tudi posodobiti tržne strategije in vzamete v zakup trenutno ekonomsko stanje. Sicer trenutno kupci še niso v celoti prekinili nakupovalne navade, ampak je izjemno pomembno, da imate načrt za nepredvidljive dogodke in v čim večji meri odstranite negotovost glede denarja in morebitnih težav pri prodaji.

Tudi skozi izbruh koronavirusa je še vedno možno imeti dober marketing, morate pa seveda spremeniti strategijo digitalnega trženja. V takih časih je toliko bolj pomembno, da razumete spreminjajoče potrebe in želje svojih kupcev.

Poskusite alternativne kanale

Imejte več različnih scenarijev v mislih: kje se lahko vaše podjetje vidi v nekaj tednih ali mesecih. Čeprav podjetja nerada razmišljajo o rezervnih načrtih, ki jih prinesejo nepredvidljivi dogodki, je to nujno potrebno, da zagotovite nadaljnji obstoj podjetja.

Kljub temu pa v vsaki krizi obstajajo priložnosti za inovativne rešitve, kjer lahko podjetja posodobijo svoje tržne strategije in tako zajamejo dober tržni delež.

V večini primerov se podjetja osredotočajo na en določen kanal kjer tržijo svoje izdelke. Ob trenutni negotovosti pa se vprašajte, zakaj ne bi spremili tržne kanale? Preusmeritev vaših marketinških prizadevanj na alternativni kanal oziroma bolje na več alternativnih kanalov, lahko pomeni, da imate dostop do novih strank, ki potrebujejo vaše storitve. Kljub negotovosti, katere zaščitne ukrepe bo sprejela vlada Slovenije, bodo ljudje še vedno kupovali, samo, da se bo večina prodaje preselila na splet.

Socialna distanca in samoizolacija pomeni, da bo veliko ljudi doma in če ne delajo doma, se bo neizogibno povečalo število ljudi, ki brskajo po internetu ali pa uporabljajo socialne medije.

In tu je največja prednost digitalnega marketinga: svojo blagovno znamko lahko preusmerite na nov kanal, kjer se lahko vaše podjetje pokaže ogromni masi ljudem, ki vaših reklam oziroma oglasov niso videli prej, zaradi omejenega dostopa do družbenih medijev ali interneta v delovnem času.

Poleg tega različni kanali odpirajo različne formate sporočanja. Če boste komuniciranje s strankami priredili tako, da ciljate specifično skupino (npr. milenijci), se boste v njihovih očeh prikazali kot drugačno podjetja, s katerim bi radi sodelovali (torej kupili od vas).

Plačane (sponzorirane) objave na Instagramu so zelo učinkovite za vizualne storitve in izdelke, še posebej za mala podjetja ali samostojne podjetnike, ki lahko ponujajo svoje storitve na spletu. To so na primer trenerji, ki lahko svoje vadbe prenesejo v digitalno usposabljanje. Podjetja imajo lahko konference na daljavo, ali pa naredijo izobraževalne videe za zaposlene, ki so trenutno doma. Če še niste razmišljali o plačanih oglasih na socialnih omrežjih, je zdaj definitivno odličen čas, da to začnete in izkoristite nov prodajni kanal, katerega do sedaj niste izkoristili.

To velja za katerikoli medij digitalnega trženja, na katerega se trenutno zanaša vaše podjetje. Ali se osredotočate na plačane oglase v časopisu, plakate, bilboarde, trženje po e-pošti? Zakaj ne bi razmislili o tem, da bi svoj marketing proračun prilagodili alternativnim kanalom in videli odziv?

Razturajte na SEO

Organski SEO je eden najpomembnejših temeljev digitalnega trženja z vidika izboljšanja avtoritete podjetja in prisotnosti na Googlu.

To obdobja koronavirusa lahko izkoristite, da se osredotočite na izboljšanje SEO vašega podjetja in tako zagotovite veliko boljše izhodišče, ko se trg vrne na normalno raven.

S povečanjem števila vsebin in dodajanjem člankov, boste Googlu dokazovali vašo avtoriteto v vaših panogah; s pisanjem ustreznih in primernih člankov boste izboljšali ustreznost svojega spletnega mesta glede iskalnih izrazov, ki jih vaša publika trenutno išče. Vse to povečuje vaš organski SEO in da vašemu podjetju prednost pred konkurenti, ki ne bodo izkoristili tega.

Spremenite svoj pristop

Najboljši način za spremembo marketing pristopa je osredotočanje na prihodnje rezervacije.

Če ne morete ponuditi fizičnega tečaja ali storitve, se osredotočite na to, kar lahko ponudite. Če na primer vodite tečaje ali delavnice, ki običajno zahtevajo fizično lokacijo, lahko digitalizirate vaše fizične storitve in jih ponudite kot spletne storitve, v kolikor je to možno. To v praksi pomeni, da če nudite tečaje za razvoj podjetij, lahko učni proces posnamete in ga kot takega ponudite podjetjem.

Če mislite digitalizirati tečaje, se osredotočite na pravilno uporabo digitalnega trženja, da uporabnikom pokažete, da je kaj takega možno in da bodo lahko nadaljevali z izobraževanjem v virtualni učilnici. Če imate e-trgovino, se osredotočite na pozitivne vidike vaših izdelkov, ki imajo dodatno vrednost za kupce.

Pomemben del digitalnega marketinga je ta, da lahko dodate vrednost vašim uporabnikom ali kupcem, hkrati pa služi kot dragocen dohodek za vaše podjetje.

Na primer, podjetje ki preko e-trgovine prodaja oblačila za šport, lahko spremeni svoje trženje in se osredotoči na enostavnost vadbe doma in pokaže ljudem, kako v karanteni lahko skrbijo za svoje zdravje. Podjetje, ki prodaja kopalke, se lahko osredotoči na prikazovanje prijetnih toplih dni, ko bo najhujše mimo in se bodo želeli sprostiti na morju.

Trženje storitev, kjer stranke rezervirajo vnaprej pomeni, da še vedno ustvarjate trajnostno rast, vendar takšno, ki je osredotočena na ohranjanje zanimanja strank skozi obdobje neaktivnosti.

Če ponujate fizične storitve, ki so lahko vse od poslovnega usposabljanja do treniranja psov, zakaj jih ne bi tržili tako, da bi stranke lahko rezervirale vaš tečaj vnaprej? To bo pomagalo tako vašemu denarnemu toku, kot tudi ustvarilo občutek normalnosti za kupce v obdobju, ki je negotovo za vse – stranke, podjetja in samozaposlene osebe.

Rezervacije in stornacije

S pristopom digitalnega marketinga, ki se osredotoča na prihodnje rezervacije, da strankam občutek varnosti in prihodnosti. Izjemno pomembno pa je, da vaša strategija temelji na medsebojni koristi: tako za vas, kot tudi za stranko.

Če ponujate storitve, kjer morajo stranke priti k vam na fizično lokacijo, zakaj ne bi ponudili strankam možnost, da rezervirajo vašo storitev z možnostjo stornacije in vračila denarja? Ali pa ponudite vaše redne storitve, vendar z možnostjo plačila na obroke?

Strankam lahko tudi omogočite veljavnost njihove rezervacije za pol leta ali eno leto in jim s tem pokažete, da bodo njihove naložbe lahko uporabljene kasneje, ko se situacija umiri. S tem tudi zmanjšate izgubo dohodka za vaše podjetje.

Zakaj ne bi ustvarili digitalne marketing kampanje, ki ponuja vzorčne izdelke namesto izdelkov s polno ceno? Pomembno je, da ste s strankami v konstantnem odnosu in s tem zagotovite redne in zveste stranke, ko se situacija umiri.

V finančnem smislu bodo vaši kupci postali previdni. Če ponujate svoje storitve (z uporabo akcijskega načrta v nepredvidljivi situaciji), pa naj bo to ponudba vzorčnih izdelkov za spodbujanje interakcije ali ponujanje pologa za bodoče projekte, pomeni, da je večja verjetnost, da boste obdržali kupce in hkrati povečali ugled svojega podjetja.

Seveda to ne bo veljalo za vse panoge. Zlasti mala podjetja, ki se za izvajanje svojih storitev zanašajo na delu na terenu. Toda tudi mala podjetja in samostojni podjetniki se morajo zanesti na inovativne rešitve, da bi preživeli finančne pritiske, ki bodo nastali zaradi pandemije koronavirusa in mogoče nove svetovne finančne krize.

Kupci še vedno razmišljajo o nakupu, vendar jih je treba prepričati, da njihove naložbe ne bodo izginile. Podjetja se morajo zavedati in prilagoditi, da kupcem njihove vnaprej plačane storitve tudi izvedejo takoj, ko bo to mogoče in v kolikor se kupec premisli, stornirajo in vrnejo denar za že plačan izdelek ali storitev, če ga kupec še ni prejel.

Če imate kakršna koli vprašanja o tem, kako se lahko odločite za spremembo svojega trženja, ali pa potrebujete samo nasvet kje začeti, stopite v stik z nami in z veseljem vam pomagamo.

Imate video projekt, pa ne veste kako se ga lotiti? Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo.

Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.

0 0 votes
Article Rating