Članek — 5 minutno branje

Kateri dron kupiti

KAJ JE DRON?

Oziroma brezpilotnik oziroma trot – kot pri vsaki stvari, se slavisti zelo potrudijo pri trapastih prevodih. Recimo čivk za twit. Ali pa najslabši prevod filma, ki je triler od Stanleya Kubricka z Jackom Nicholsonom v glavni vlogi, The Shining (Šajnanje).

Dron – znan tudi kot quadcopter ali multikcopter – ima štiri ali več propelerjev in pri novejših modelih vgrajeno kamero, z njim pa upravljamo preko daljinskega upravljalnika.

Droni danes so lahko profesionalne leteče kamere z veliko stabilizacijskimi možnostmi ali pa “amaterski” droni za osebno zabavo. Seveda ponavadi ravno cena določa, v katero kategorijo spada dron. Prednosti dronov za namene snemanje je ogromno: so majhni, agilni, naredijo izjemno lepo sliko in stanejo veliko manj kot helikopter. Sicer bi vas to že moralo prepričati, ampak če vztrajate pri dodanih prednostih dronov, lahko snemajo težko dostopna območja, ki jih brez skoka iz aviona s padalom ne boste zmogli narediti. Pa še to bi bilo težko.

Tako kot telefoni spreminjajo naše razumevanje fotoaparatov, tako tudi droni spreminjajo naše dojemanje fotografiranja in snemanja iz zraka.  To kar je bilo prej domena medijskih hiš in video produkcij lahko zdaj vsak s svojim dronom in seveda izpitom (če je za komercialne namene) posname dogajanje iz zraka.

ZA KOGA JE DRON PRIMEREN?

Manjši droni so odlični za vse avanturiste, ki bi radi posneli pokrajino na svojih potovanjih in dogodivščinah. Manjši droni so super kompaktni in preprosti za uporabo, naredijo pa dobro sliko, vsaj za uporabo na socialnih omrežjih kot je Youtube, Facebook in Instagram. Kvaliteta slike pri 1080 (Full HD) je čisto zadovoljiva tudi na večjih monitorjih ali televizorjih in ni nujno potrebno, da snemate v 4k velikosti, čeprav ta da več manevrskega prostora pri post produkciji videa. Večji droni na drugi strani ponujajo več s strani kvalitete slike, funkcij in same stabilizacije letenja in kamere, minus pa je cena in velikost. Zato pred nakupom drona premislite, kaj želite od drona in koliko boste dejansko letali z njim.

KAJ MORATE VEDETI PRED NAKUPOM DRONA?

Bi radi dirkali z droni? Mogoče bi ga uporabljali za delanje selfijev? Ali pa nameravati imeti resno dron fotografijo in snemanje iz zraka? Na ceno drona vpliva več dejavnikov, kot so kakovost izdelave, kvaliteta kamere, velikost in moč drona, ter tudi katere znamke je.

Ne pozabite pa na zakonodajo letenja z droni, saj ne morete leteti kar povsod. Kot recimo na in v okolici letališč. Več o sami uredbi o brezpilotnikih si lahko preberete na dronbonton, izpostavljamo pa naslednje:

  • Leti na pravi višini
  • Dron mora biti vedno v vidnem polju med letenjem
  • Pazi na razdaljo
  • Leti varno

Ne glede na to kje letite, se vedno predhodno pozanimajte glede zakonodaje letenja. Obstaja pa tudi spletna stran agencije za civilno letalstvo, kjer lahko dobite marsikatero uporabno informacijo o tem, kaj smete početi z dronom in kako do izpita.

Bi radi tudi zaslužili s svojim dronom? Preberite si članek o video stock footage industriji, kjer prodajate svoje posnetke in zaslužite na vsakem prodanem posnetku. Tako lahko združite hobi z zaslužkom!

Kako zaslužiti s kratkimi videi

KATERI DRON KUPITI?

V tem prispevku smo se osredotočili predvsem na drone za snemanje in fotografijo in smo iz tega razloga izpustili tekmovalne drone in majhne drone, ki so bolj za igranje, kot dejansko snemanje in letenje. Izpustili smo tudi čiste profesionalne drone, kot recimo Inspire, saj je tak dron že zgodba zase.

Na tržišču je kar nekaj znamk dronov, čeprav je med njimi najbolj uspešen DJI, kar boste tudi videli iz spiska spodaj. Nekaj časa se je trudil konkurirati tudi GoPro s svojimi Karma droni, vendar ti kamikaze droni niso bili uspešni. V veliki meri zato, ker so naključno padali iz neba. Kot zanimivost, čeprav so bile GoPro kamere montirane na starejših Phantom dronih, njihovo sodelovanje nikoli ni bilo uradno in so šli vsak svojo neodvisno pot. DJI na uspešno, GoPro pa neuspešno.

Skratka, kateri dron je za vas? Čisto odvisno od želja in ciljev trotanja, dronanja, brezpilotkanja (itd.). Ampak da ta prispevek ne bo predolg, gremo v opisovanje oziroma recenzijo (ang. review) dronov za nakup!

DJI Mavic Air

DJI Spark

SPECIFIKACIJE

Čas letenja: 16 minut | Kamera: Full HD 1080 | Način upravljanja: daljinski upravljalnik + telefon/tablica | Uporaba v notranjih prostorih: Ne | Motorčki: 4 (Kvadkopter) | Velikost: 18 x 13 x 3.3 cm | Teža: 0.344 kg

CENA

Od 499€ naprej

PREDNOSTI
– Zelo preprost za letenje
– Majhen in lahko prenosljiv
– Avtonomni način letenja

SLABOSTI
– Samo Full HD video (1080)
– Brez 4k videa
– Majhen doseg letenja

DJI Spark sicer nima dolge avtonomije leta, je pa zato majhen in poceni. Snema Full HD velikost (1080) in medtem, ko je samo letenje preprosto, ga njegova majhnost tudi lahko ovira takoj, ko začne pihljati nežen veter. Na drugi strani je pa zaradi majhnosti zelo tih med samim letenjem, kar je seveda dobrodošlo. Phantom 4 na drugi strani bo donel po nebu kjerkoli ga boste vozili.  Je odličen začetniški dron, ki ne stane veliko, je pa super sopotnik na občasnih izletih, kjer lahko vmes še malce podronate okolico.

DJI Mavic Air

Xiaomi FIMI X8 SE

SPECIFIKACIJE

Čas letenja: 30 minut | Kamera: 4K/30 fps | Način upravljanja: daljinski upravljalnik + telefon/tablica | Uporaba v notranjih prostorih: Ne | Motorčki: 4 (Kvadkopter) | Velikost: 20.5 x 10.7 x 7.6 cm | Teža: 0.37 kg

CENA

Od 519.99€ naprej

PREDNOSTI
– Kvaliteten video in fotografije
– Odličen čas letenja
– Lepa oblika
– Dobro sledenje

SLABOSTI
– Dolg čas polnjenja baterije
– Nima sistema za izogibanje oviram

Xiaomi FIMI X8 SE je za svojo ceno zelo zabaven in zanimiv dron. Snema 4k kvaliteto videa (pravzaprav UHD, 3840 x 2160), kar je za svojo ceno in velikost zelo dobrodošlo. Dron je odlična izbira za bolj nezahtevne uporabnike, ki radi potujejo in občasno dvignejo svoj dron v širno nebo, kjer lahko prosto leta in vmes snemate ali fotkate pokrajino. Mogoče bo dron še posebno zanimiv ljudem, katerim DJI-jev primat na dron sceni ni najbolj všeč. Dejstvo pa je, da za svojo ceno ponuja ogromno, ne pričakujte pa profesionalnega drona. Uporabniški vmesnik vas lahko mogoče zmede, zato je pomembno pogledati videe na spletu pred prvim letenjem.

DJI Mavic Air

DJI Mavic Air

SPECIFIKACIJE

Čas letenja: 20 minut | Kamera: 4K/30 fps | Način upravljanja: daljinski upravljalnik + telefon/tablica | Uporaba v notranjih prostorih: Ne | Motorčki: 4 (Kvadkopter) | Velikost: 18 x 16.7 x 6.4 cm | Teža: 0.43 kg

CENA

Od 849.99€ naprej

PREDNOSTI
– Zelo preprost za letenje
– Dobre fotografije in video
– Inovativne kontrole, avtonomni način letenja
– Izogibanje oviram

SLABOSTI
– Oteženo preklapljanje med načini snemanja v aplikaciji

DJI Mavic Air je eden izmed manjših in bolj kompaktnih dronov, ki navkljub majhnosti še vedno dela odlične 4k videe in ostre fotografije. Je preprost za letenje in se zna tudi sam izogibati oviram na svoji letalni poti. Ena izmed zanimivosti je, da lahko dron upravljate tudi s signaliziranjem z roko (ang. hand gestures) in pa zmožnost delanja 360 stopinjskih fotografij, katere so zadnje čase popularne na Facebooku. Baterija sicer ne zdrži dolgo (okrog 20 min), ampak je njegova majhnost na drugi strani zelo velika prednost, še posebno na potovanjih, saj gre v res čisto vsako torbo, tudi zelo majhno.

DJI Mavic Air

DJI Mavic 2 Pro

SPECIFIKACIJE

Čas letenja: 31 minut | Kamera: 4K/30 fps | Način upravljanja: daljinski upravljalnik + telefon/tablica | Potreben izpit za letenje: Da | Uporaba v notranjih prostorih: Ne | Motorčki: 4 (Kvadkopter) | Velikost: 32 x 24 x 8 cm | Teža: 0.9 kg

CENA

Od 1,489€ naprej

PREDNOSTI
– Preprost za letenje
– Odlična kamera
– Dolg čas baterije
– 360 stopinjsko izogibanje oviram

SLABOSTI
– Je med amaterskim in profesionalnim dronom
– Potreben je izpit za letanje
– Pri 4k snema samo s 30 sličicami na sekundo

Če bi radi imeli boljše videe in fotografijo, vendar nimate želje po večjih profesionalnih dronih, je DJI Mavic 2 prava izbira, katerega je mogoče kupiti v dveh različicah, dražji Pro in cenejši Zoom. DJI Mavic 2 Pro uporablja 1 inčni Hasselblad senzor za zajemanje kvalitetnih fotografij in videov, medtem ko cenejša Zoom verzija omogoča tudi 2x optično povečavo s svojo lečo. Sicer sta obe verziji dober nakup, vendar nam je bila bolj všeč Pro s svojo zmogljivostjo zajemanja slike. Zoom ima sicer efekt Dolly Zoom, ampak je nekako že dolgo ta efekt izven mode v samem video editingu. Katerokoli verzijo boste že kupili, z obema je super lahko in prijetno leteti, imata pa oba tudi 360 stopinjsko zaznavanje in izogibanje ovir.

DJI Mavic Air

DJI Phantom 4 Pro 2.0

SPECIFIKACIJE

Čas letenja: 30 minut | Kamera: 4K/60 fps | Način upravljanja: daljinski upravljalnik + telefon/tablica | Potreben izpit za letenje: Da | Uporaba v notranjih prostorih: Ne | Motorčki: 4 (Kvadkopter) | Velikost: 49 x 49 x 20 cm | Teža: 1.375 kg

CENA

Od 1.859€ naprej

PREDNOSTI
– Profesionalni dron
– Odlična kamera ki snema 60 fps pri 4k ločljivosti
– Odlične fotografije
– Stabilen tudi v zmernem vetru zaradi velikosti
– Dolg čas baterije

SLABOSTI
– Za svojo ceno ne nudi veliko več od Mavic Pro 2
– Sistem za izogibanje ovir ni najboljši
– Velik in neroden za transport
– Potreben je izpit za letanje

DJI Phantom 4 Pro 2.0 ni med najnovejšimi droni. Prvi Phantom 4 je na trg prispel že leta 2016, nato je prišla verzija Pro, sedaj pa še Pro 2.0. Kar pa zares loči Phantoma od ostalih, je njegova odlična kamera: 1 inčni CMOS senzor, f2.8 leča, 1/2000 mehanska zaslonka, 11.6 dinamičnega razpona in 100Mbps 4K snemanje pri 60 sličic na sekundo. Praktično mokre sanje vsakega dron zanesenjaka, ki s svojim dronom tudi služi in izdeluje videe. Zelo ostra slika, lepo letenje in zanesljivost, ta dron uvršča v začetno kategorijo profesionalnih dronov, katere uporabljajo tudi video produkcije. Minus je predvsem sama velikost, saj za dron potrebujete namenski nahrbtnik in ne boste mogli s samo vzeti kaj drugega, v kolikor bi z njim šli recimo v hribe, ali pa na daljše potovanje.

ZAKLJUČNA MISEL

Letenje z dronom je zabavna in zanimiva izkušnja. Upamo, da vam bo naš članek pomagal pri odločitvi kateri dron je najboljši za vas. Naprošamo pa vas, da vedno preverite zakon glede letanja in vzdržujete vizualni stik z dronom. Obenem tudi spoštujte zasebnost drugih in ne letajte nevarno ali nad ljudmi. Zračnega prometa je vse več, zato je potrebna uvidevnost vseh prisotnih na nebu!

Želite video rešitev izdelano samo za vas?

Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.