10.2.2020 – Članek — 5 minutno branje

Kateri fotoaparat kupiti? Najboljše možnosti pod 500€

Potrebujete fotoaparat, ampak ne želite zanj zapraviti premoženje? Izbrati pravi fotoaparat za začetnike je lahko prava mora, saj ima vsak proizvajalec in vsak model drugačne lastnosti: od cene, uporabnosti, kvalitete do različnih opcij objektivov.

Zato vam bomo mi pomagali pri odločitvi!

Če mislite, da so fotoaparati, ki stanejo okrog 500 evrov zanič, na srečo naših denarnic ni tako. Najboljši aparati niso vedno najdražji in najdražji niso vedno najboljši. Najbolj znana podjetje fotoaparatov se zavedajo, da so t.i. potrošniški fotoaparati izjemno profitabili, saj se jih veliko proda ravno v tej cenovni skupini. Nekateri “fotiči” dejansko dosegajo zavidljivo kvaliteto slike, glede na svojo ceno, tako da poglejmo kaj nas čaka znotraj preklicanega evro vijoličnega petstotaka.

Zakaj pa so nizkocenovniki še vedno tako dobri? Obstajata dva razloga:

  • Zato ker proizvajalci fotoaparatov poskrbijo, da so tudi starejši in cenejši modeli na voljo še leta po njihovem izzidu.
  • Ker gre za razvoj veliko časa in načrtovanje, se veliko tehnologije pri profesionalnih fotoaparatih uporabi tudi v cenejših fotoaparatih.

Nekateri DSLR aparati so danes stari tudi več let in so še vedno zelo iskani. Torej, kaj lahko pričakujete pri fotoaparatu za 500 evrov? Za toliko denarja lahko dobite napredni kompaktni aparat, amaterski ali polprofesionalni DSLR ali mirrorless (brezzrcalni) aparat. Kateri pa so to fotoaparati? Pa poglejmo!

Sony A6000

Tip: Brezzrcalni | Senzor: APS-C | Megapikslov: 24.3MP | Zaslon: 3 inčni | Največja video ločljivost: 1080p

Sicer starejši Sony A6000 aparat dokazuje, da še ni za odpis in je še danes dober za povprečnega uporabnika. Veliko funkcij, ki jih ima ta naprava se do danes niso veliko spremenile. S svojim 24.3MP senzorjem in se lahko še zdaj postavlja ob boku današnjih naprav. Sicer nima 4K videa, zaslon in dizajn sta malo iz mode, ISO tudi ni na nivoju modernim aparatom, ampak za ta denar je vreden nakupa in je zelo dober fotoaparat. Sploh če pomislite, da je najbolje prodajan Sony-jev mirrorless aparat do danes. Vsekakor dobite več, kot za isti cenovni rang DSLR fotoaparata. Še posebej izstopa 179 točkovni AF (avtomatski fokus), ki omogoča zelo dobro ostrenje pri snemanju videa, kar je idealno za snemanje in slikanje športnih dogodkov. Zaslon lahko poljubno obračamo, vgrajen ima tudi WI-FI in NFC (povezava s pametnim telefonom).

Nikon D3500

Tip: DSLR | Senzor: APS-C CMOS | Megapikslov: 24.2MP | Zaslon: 3.2-inčni | Največja video ločljivost: 1080p

Nikon D5300 je na trgu že kar nekaj časa in dejstvo, da ga lahko kupite popolnoma novega, je dokaz, da še ni za odpis in da je kvaliteten aparat. Navdušeni boste nad uporabnostjo in zagotovo boste s to napravo dosegali vedno boljše rezultate. Če dodate še kvaliteten objektiv, bo slika toliko boljša. Najbolj navdušuje zaslon z upogibom, kar je dobrodošlo, ko želimo slikati iz nizkega ali visokega kota. Naprava ima 39 točkovni AF sistemom in Full HD video snemanje pri 60 sličic na sekundo. Seveda je kvaliteta slike tudi pomembna in 24.1 MP APS-C senzor je bil narejen tako, da zajame čim več svetlobe. Ne preseneča tudi, da je slika pri visokem ISO razločna in kvalitetna.

Canon EOS Rebel SL3 / EOS 250D

Tip: DSLR | Senzor: APS-C CMOS | Megapikslov: 24.1MP | Zaslon: 3-inčni na dotik | Največja video ločljivost: 4K

Canon EOS Rebel SL3, znan tudi kot EOS 250D je največji aparat v liniji kompaktnih DSLR naprav. Najbolj navdušuje kvaliteta slike, ki se izkaže v vsaki situaciji. Zaradi oblike je tovrstnega Canona lahko držati v roki, ima preproste menije, dolgo dobo baterije, navdušuje pa natančen in preprost za uporabo Dual Pixel avtofokus. Snemanje v 4K velikosti bo prijetno, toda opozarjamo, da je 1,7 crop factor, kar pomeni, da kakovost ne bo vedno zadovoljiva in včasih je tudi zaznati “rolling shutter” efekt. JPEG slike so zelo ostre, imate pa tudi velik nabor EF objektivov na razpolago. Če vam je pomembna življenjska doba baterije, velik nabor objektivov in dober avto fokus, potem je to prava naprava za vas.

Sony a5100

Tip: Brezzrcalni | Senzor: CMOS | Megapikslov: 24.2MP | Zaslon: 3,2-inčni | Največja video ločljivost: 1080p

Sony počasi nadomešča številne NEX fotoaparate in je A5100 zamenjava za NEX-5T. Čeprav je kamera enake oblike kot njena predhodnica, jo je Sony opremil z enako odličnim 24,3 milijona slikovnih pik velikim senzorjem in Bionz X procesorjem, kot ga najdemo v A6000. Druga ključna sprememba je povečanje števila točk samodejnega ostrenja na 179 točkovno zaznavanje in 25 točk za zaznavanje kontrasta. NEX-5T je imel tudi hibridni sistem AF, vendar je imel poleg svojih 25 območij zaznavanja kontrasta le 99 točk zaznavanja ostrenja.

To daje novi kameri veliko večjo pokritost pri avtomatskem fokusu in le zunanji robovi senzorja s temi točkami niso pokriti. Hitrosti ostrenja so navedene kot 0,07 sekunde, zaradi česar je le nekoliko počasnejši od A6000 in Fuji X-T1, ki (s 0,06-sekundnimi AF hitrostmi) trdita, da sta APS-C fotoaparata z najhitrejšim fokusom na trgu.

Senzor velikosti APS-C ima enako strukturo kot tisti v A7R, kar bi moralo omogočiti boljše zajemanje svetlobe in zato dobro fotografiranju pri šibki svetlobi.

Olympus OM-D E-M10 Mark III

Tip: Brezzrcalni | Senzor: MFS | Megapikslov: 16.1MP | Zaslon: 3-inčni | Največja video ločljivost: 4K

Kdor prisega na klasični izgled preteklosti, je ta fotoaparat prava izbira. Olympus OM-D E-M10 Mark III je poceni in prijazna izbira za vsakdanjo, neprofesionalno rabo, kadar imate željo po fotkanju. Izstopata ekran visoke ločljivosti in iskalnik slik. Vgrajena 5 osna stabilizacija bo navdušila vse, ki bodo tudi snemali in ne vlačijo s sabo velikega stabilizatorja (gimbal). Grenak priokus daje MFT senzor, ki je sicer manjši od drugih aparatov, je pa še vedno večji kot pri pametnih telefonih. Velike razlike ne boste opazili, razen pri samih lečah, bo pa fotoaparat imel težave pri slikah, kjer je malo svetlobe. Navigacijske kontrole na zadnji strani so dobro postavljene in rokovanje je zelo enostavno. Zaradi majhnih dimenzij je idealen za potovanja in gorništvo.

Fujifilm X-T100

Tip: brezzrcalni| Senzor: APS-C | Megapikslov: 24.2MP | Zaslon: 3-inčni | Največja video ločljivost: 4K 15 fps | Za: začetnik/entuziast

Ni najbolj poznan ali popularen aparat na trgu, se pa počasi prebija proti vrhu. Fujifilm X-T100 je brezzrcalni aparat, ki je lahek, kompakten in preprost za uporabo. Odličen je za popotnike, ki radi potujejo brez prevelikega fotoaparata in jim je všeč retro izgled. Gibljiv ekran omogoča lažje fotografiranje in snemanje, ker vidite kaj se dogaja ne glede na to, kako držite fotoaparat. Video snema tudi v 4K, ampak samo v 15 fps, zato ni ravno 4k video pretirano uporaben, razen če iščete tak efekt videa.

Ne glede na to, kateri fotoaparat boste izbrali, bo za neprofesionalne potrebe več kot dovolj. Edino kar bi mogoče lahko izpostavili je to, da so brezzrcalni fotoaparati (mirroless) prihodnost in če želite nadgrajevati fotoaparat, je investicija v to smer bolj smotrna tudi zaradi uporabe leč. Vsak proizvajalec fotoaparatov ima tudi svoj format leč in nastavek na fotoaparatu. Verjamemo pa, da boste z vsako izbiro zadovoljni.

Imate video projekt, pa ne veste kako se ga lotiti? Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo.

Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.