28. marec 2020 – Digitalni marketing

Koronavirus – Je digitalni marketing rešitev za izgubljene sejme?

Proračun namenjen sejmom se sedaj premika v digitalni marketing zaradi koronavirusa. Kaj narediti ko ne morete fizično nekaj predstaviti? Predstavite digitalno.

 • Glede na to, da podjetja največji del svojega marketing proračuna namenijo sejmom, bo prilagoditev na trenutno razmere zaradi koronavirusa verjetno povzročila večje naložbe v spletno trženje in digitalni marketing.
 • Številke, ki jih je objavilo podjetje za obveščanje podatkov PredictHQ, kažejo, da so samo februarja zaskrbljenost zaradi koronavirusa povzročila 500-odstotno povečanje odpovedi in preložitve pomembnih dogodkov.
 • Ob predpostavki, da bo veliko podjetnikov in vodstvenih delavcev imelo dodatni prosti čas, zlasti tisti, ki bodo morali v samo izolacijo, svetujemo da ta čas uporabijo za pregled svoje strategije spletnega trženja in na novo opredelijo svoja tržna sporočila.
 • Krepitev osredotočenosti na spletni marketing vam bo omogočila ohranjanje normalnosti v teh norih dneh in vam dala konkurenčno prednost pred tekmeci, ki počasi reagirajo.

Veliko stika imamo z našimi naročniki, kateri so v zadnjem mesecu doživeli ogromno odpovedanih sejmov, kar predstavlja ogromno izgubo. Za večje, mednarodne sejme je bilo potrebnih več mesecev priprav in več deset tisoč evrov je bilo izgubljenih, ko je koronavirusova panika privedla do odločitve o odpovedi v zadnjem trenutku. Eden za drugim so sejmi začeli odpovedati svoje dogodke in to je povzročilo ogromno skrb med podjetji, ki so imeli odličen načrt za predstavitev svojega novega produkta, pridobitev novih poslov in tudi pri iskanju novih investicij za nadaljnji razvoj.

NA SREČO NISMO SPET V 2008

Velika gospodarska finančna kriza 2008 je bila v marsikaterem pogledu nenavadna. Večina podjetij, se je odločila, da bodo igrala varno in zmanjšala svoje marketing proračune, kar je bilo resnično nesmiselno.

Spodbudna novica tokrat pa je, da se vse več podjetij odloča sprejeti novo strategijo, kjer bodo preusmerili finančna sredstva namenjena za sejem, v digitalni marketing in spletno oglaševanje. Če vi ne morete na sejem, zakaj nebi sejem pripeljali direktno pred končnega kupca?

Vse več večjih krovnih organizacij in tudi vlad, prekinja fizična srečanja med vodstvenim kadrom in se selijo na novo strategijo komuniciranja: preko spleta. Face time in podobne rešitve so odlična izbira v tem času, ko je fizična oddaljenost ključna za zajezitev koronavirusa. Njihove odločitve pa tudi nakazujejo, da se bodo tako taktiko morala prevzeti tudi podjetja.

Zakaj pa govorimo o selitvi sejma na splet? Preprosto zato, ker tako ne rabite čakati kaj se bo zgodilo, ampak lahko vzamete usodo v svoje roke in nadaljujete z vašim marketinškim načrtom. Vse kar se spremeni je, da to zdaj postane digitalni marketing, ki vam omogoči normalnost v nadaljnjem poslovanju.

IZGUBLJENE MILIJARDE

Številke, ki jih je objavilo podjetje za obveščanje podatkov PredictHQ, kažejo, da so samo februarja zaskrbljenost zaradi koronavirusa povzročila 500-odstotno povečanje odpovedi in preložitve pomembnih dogodkov.

Sporočili so, da je bilo prejšnji mesec prekinjenih več kot 225 odmevnih sejmov, število dogodkov odpovedanih marca, pa naj bi bilo bistveno večje. Skupni stroški odpovedi so ocenjeni na milijarde dolarjev samo v ZDA.

Raziskave, ki jih je leta 2018 izvedel Center za razstavno industrijsko raziskovanje, so pokazale, da so B2B podjetja, ki sodelujejo v industrijskih dogodkih, namenili skoraj 40 odstotkov svojega proračuna za sejme in industrijske razstave, kar je skoraj petkrat več kot 8%, ki ga v povprečju porabijo za digitalni marketing.

Tudi če se le majhen del proračuna za sejme preusmeri v spletno trženje, bi to pomenilo ogromno rast vsakega podjetja.

DIGITALNI MARKETING BO V PORASTU

Glavna prednost digitalnega marketinga je poleg tega, da ne potrebuje fizične interakcije med podjetji in strankami, to da je merljiva. Pri spletnem oglaševanju zlahka dobimo dobro sliko o donosnosti naložbe (ROI) in o tem, katere objave ustvarijo najvišje število kakovostnih potencialnih strank in kakšni so stroški.

Zato podjetjem dobronamerno svetujemo: koronavirus krizo uporabite za razmislek o uporabi strategije spletnega trženja in na novo opredelite svoja tržna sporočila.

SPREMENITE VAŠO MARKETING STRATEGIJO

Vodje trženja se pogosto pritožujejo, da nimajo časa za posodobitev spletnih strani zaradi preobremenjenosti z delom. No, ravno zdaj je čas, da pregledate spletno stran podjetja in se prepričate, da je vaše podjetje dobro in ažurno predstavljeno.

To je tudi čas za razmislek o ciljih vašega marketinga in poglobljen pregled uspešnosti preteklih kampanj. Pozorni pogled bo zagotovo pokazal, da je resnično treba osvežiti velik del marketinških materialov, ki so najbrž že malce zastereli.

To je odlična priložnost za izdelavo natančnega načrta za nadaljnje strategije prepoznavnosti in promocije vašega podjetja:

 • Vsebina spletne strani – Zagotavljanje, da vsebuje prava trženjska sporočila s pravim klicem k akciji (CTA – call to action).
 • SEO – Preverjanje trenutnih uvrstitev na spletnih mestih in njihovo optimizacijo za iskalne iskalnike za izboljšanje kakovosti in količine vašega spletnega prometa.
 • Trženje z vsebinami – izkoristite trenutno priložnost, da ustvarite nove ideja in začrtate smernice bodočih objav ali marketing besedil.
 • Sporočila za javnost in članki – Razmišljanje o temah, o katerih lahko obvestite medije in svoje stranke ter pišete strokovne članke.
 • Trženjski materiali – Priprava predstavitev, brošur in drugih marketinških materialov.
 • Sodelovanje na družbenih medijih – Napišite načrt, kako lahko izboljšate sodelovanje s sledilci na socialnih medijih, napišite nove študije primerov,  naredite spletni seminar.
 • Video – Razmislite o videu kot strategiji in pričnite s snemanjem.

Večji poudarek na spletnem marketingu vam bo omogočil ohranjanje normalnosti v teh norih dneh in vam dalo konkurenčno prednost pred tekmeci, ki počasi reagirajo. Čeprav srčno upamo, da bo krize hitro konec, se ne zanašajte na prihodnost ampak odreagirajte danes. S uporabo digitalnega marketinga, spletnega oglaševanja ali video produkcije, boste tveganje zmanjšali in znatno izboljšali vaš tržni položaj.

ČE NE GRESTE NA SEJEM, NAJ SEJEM PRIDE DO VAŠIH STRANK

Veliko vprašanj, katerih dobivamo te dni se navezuje ravno na sejemske aktivnosti, katere so bile odpovedane. Veliko sredstev je bilo vloženih v sejemsko prisotnost, tako denarno kot tudi časovno, zato razumemo razočaranje podjetij. Vendar pa ni vse že izgubljeno. Če vi ne morete na sejem, lahko sejem še vedno pripeljete do svojih ciljnih strank skozi digitalni marketing, spletno oglaševanje in predvsem video produkcijo.

Za srednje slovensko podjetje je strošek obiska sejma skupaj s stroški najema prostora, prevoza in delovne sile, okoli 10 tisoč evrov. Če bi samo ta denar izkoristili za digitalni marketing, bi imeli najmanj isti efekt kot sodelovanje na sejmu, po naših izkušnjah je pa ta številka seveda vedno večja, kot samo sejem. S tem ne namigujemo, da je sejem nesmiseln, temveč poudarjamo, da je digitalni marketing zares še v veliki meri neizkoriščen marketinški kanal mnogih podjetij.

Zakaj?

Recimo da prodajate kuhinjsko opremo. Kaj je potrebno pokazati kupcu? Uporabnost kuhinje, možnost prilagoditve (prostor, barva, itd.) in prikaz, kako bi njim ta kuhinja koristila. Vse to lahko zajamemo v videu in fotografiji0, naredimo zanimive objave, katere objavimo na socialnih omrežjih in spletni strani, to pa nato podpremo s spletnim oglaševanjem. Video produkcija je v trenutnih pogojih odlična priložnost za prenos informacij vašim strankam v teh hudih časih. Pomaga vam povečati prodajo in s tem pa zagotovite normalnost pri poslovanju.

Z veseljem vam pomagamo!

Vedno sledimo najnovejšim trendom v marketingu. S izkušnjami se prilagajamo smernicam na trgu in se z njim tudi razvijamo. Spartaq smo tukaj zato, da prinesemo rezultate in vam pomagamo doseči naslednjo stopnjo rasti vašega podjetja.

Bi se radi pogovorili? Kontaktirajte nas preko obrazca in v kratkem vas pokličemo.

Kontakt Spartaq digitalni marketing

Z uporabo obrazca, se strinjate s hrambo in rokovanjem vaših podatkov na tej spletni strani. Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.

0 0 votes
Article Rating