23. avgust 2018 – članek – 6 minutno branje

NEHAJTE OGLAŠEVATI IN RAJE POVEJTE SVOJO ZGODBO

Odnos med prodajalci in potrošniki se je spremenil. Danes morajo biti blagovne znamke prijatelji potrošnikom, jim pripovedovati zgodbe in si izmenjati izkušnje, namesto suhoparne marketinške lokomotive, ki samo drvi mimo postaje in za sabo pušča ogromno dima, katerega nihče ne bi rad gledal. Potrošniki so bolje obveščeni kot kadarkoli prej in raje pridobivajo informacije od svojih vrstnikov in ne tržnih gradiv.

JE TO ŠOKANTNO? Pomislite in videli boste, da ni. Vaš prijatelj je pohvalil Rovinj in se zaradi tega odločite, da boste tam na dopustu. Prijateljica se pohvali za odlično restavracijo v fejsbuk pogovoru in glej ga zlomka, ravno tja greste z boljšo polovico v nedeljo na kosilo. Se odločate za nakup novega fena z neko eksotično oznako? Pogledali boste Youtube recenzijo in si boste preko tega naredili mnenje.

Nauk teh zgodb? ZGODBE SO. In ljudje ljubimo zgodbe.

VSEBINSKO TRŽENJE

Namesto dolgočasnega – kot da bi čakali pri zdravniku – trženja, kateremu se vsi izogibamo, raje uporabite vsebinsko trženje, ki temeljiti na zgodbi z emocionalnim povezovanjem z gledalci. S tem boste zagotovili najbolj verodostojen način ustvarjanja in vzdrževanja trajnejšega sodelovanja s strankami. Ustvarjalno pripovedovanje zgodbe lahko izzove čustva in ustvarja močne osebne povezave z blagovno znamko, njeno poslanstvo in na koncu svoje izdelke. Blagovne znamke, ki to razumejo, se razlikujejo od svojih konkurentov po tem, da ne uporabljajo samo infografike, sezname, Facebook objave s preveč smeškoti, ampak ustvarjajo blagovno znamko, ki privlačijo človeško naravo in ki govori s kupcem, namesto da ga pregovarja. Sam pojav družbenih medijev in vsebin kaže na dejstvo, da potrošniki iščejo blagovne znamke, ki so bolj pristne in človeško pripovedujejo zgodbe in dajejo gledalcem in potrošnikom dodatno vrednost v njihovem življenju.

Da RedBull res krila? Je božiček na plačilni listi Coca Cole? Kaj dela Messi na avionu, če ne predstavlja Pepsi?

Video je odlično marketinško orodje. Navsezadnje je minuta videa vredna 1.8 milijona besed. Več o tem sicer tukaj. Vendar pa obstaja ogromno korporativnih in reklamnih videov, nekateri še celo tehnično dovolj dovršeni, ki se niti malo ne dotaknejo kupcev, katerim je namenjen. Lahko cel dan sedimo pred računalnikom, tablico, telefonom ali projektorjem, vendar pa bi rad skrajšal čas branja in podal odgovor takoj: ni zgodbe. Ni čustvene povezave. Ni vsebine. Če ste kdaj nekje, nekdaj, nekoč, naročili video in od tega ni bilo veliko efekta je težava ravno v tem: ni bilo zgodbe, s katero se lahko kupec poveže in v njej uživa!

Večina ljudi pri sprejemanju odločitev uporablja logiko. Vendar, razen če ste računalnik ali robot v preobleki, je preprosto dejstvo to, da je vsaka človeška odločitev čustvena.

Zato zgodbe prodajajo.

Kaj vas bo bolj pritegnilo, predolga suhoparna statistika o (ne)varnosti vozil, ali simpatičen video z malo deklico, ki na daljinca vozi Volvo kamion, kateri ima cel kup varnostnih pripomočkov?

Če ste kot 99,999% ljudi, je zgodba tisto, kar vas bo pritegnilo in izzvalo čustva. Zato je pripovedovanje zgodbe v videih o blagovnih znamkah tako pomembno: zgodba se prodaja.

Odlična zgodba o vaši blagovni znamki vas bo takoj ločila od vaše konkurence. Vaša zgodba je tisto, zaradi česar ste drugačni in lahko pomaga potencialnim kupcem zadovoljiti njihove želje in potrebe.

Pripovedovanje zgodbe v nekaterih primerih ne bo povečalo konverzij za povečanje, lahko pa poveča vrednost konverzij. Študija je pokazala, da je slika postala za 11% vrednejša samo zato, ko je bila umetnikova zgodba pod njo. Mala podjetja z etnično izdelanimi, lokalno proizvedenimi izdelki lahko dejansko povečajo zaznano vrednost izdelkov (in s tem povprečno ceno naročila) s predstavitvijo svoje zgodbe.

Si želite tudi vi izven povprečja in marketing, ki ne deluje, kakor bi si hoteli? Brez dvoma, da bi tudi vi radi imeli čim boljše poslovne rezultate – kdo jih ne bi rad imel, trapasto vprašanje. Pri tem vam bomo z veseljem pomagali, saj je za nas video orodje, s katerim rešujemo vaše težave. Težko najdete pravi kader? Naredili bomo video, ki bo to naslovil in našel pravi kader. Pomanjkanje prepoznavnosti? Samo video bo to zares rešil. Velikokrat ponavljate isti odgovor na vprašanje vaših kupcev? Tudi to bomo rešili z videom, ki se bo povezal z vašimi kupci in jim zagotovili odgovore.

V kolikor bi radi z nami sodelovali pri rešitvi za vaše podjetje ali znamko, nas prosimo kontaktirajte tu. Ne ustrašite se obrazca, saj vam preko njega lahko resnično pomagamo in na našem sestanku tako tudi prihranimo veliko časa.

Ali pa pritisnite ta super lepi gumb:

Najlepši kontaktni gumb, ne

In kot vedno, še na veliko poslovnih uspehov!