Nikon Z50

7. avgust 2020 – Recenzija

Nikon Z50 Recenzija – majhen fotoaparat z veliko dobrot

Nikon Z50 je brezzrcalni fotoaparat, ki bi moral priti na trg veliko prej, kot je. Vseeno je pa njegov prihod dobrodošla novost v svetu brezzrcalnih fotoaparatov.

Novo obdobje

Nikon Z 50 je prva generacija »Z-mount« DX brezzrcalnih fotoaparatov z APS-C senzorjem. Po besedah predstavnikov Nikona se je začelo novo obdobje za Nikon in z njim tudi nova paleta brezzrcalnih kamer in objektivov APS-C.

Nikon Z50 je narejen za entuziaste in spada v isto skupino “amaterskih” fotoaparatov kot D7500 and D500. Novi Z Mount (Z bajonet) omogoča uporabo istih leč na sistemih Z50, Z5, Z6 in Z7. Nikon je naredil tudi adapter FTZ (F to Z) ki omogoča uporabo starih leč namenjene F bajonetu na novejšem Z bajonetu.

S ceno 847€ tekmuje z drugimi brezzrcalnimi fotoaparati na trgu, kot je Sony A6400, Fuji X-T30 in Canon EOS M6 Mark II. Torej, je Nikon Z50 dober fotoaparat? Intenzivno smo ga testirali skozi obdobje dveh tednov in smo nad njim kar navdušeni. V naši recenziji vam povemo kakšne so njegove specifikacije, prednosti, slabosti, kaj smo z njim ustvarjali in ali ga priporočamo tudi vam.

Karakteristike

Nikon Z50 ima 20.88mp APS-C CMOS senzor z 209 faznimi zaznavanji samodejnega ostrenja fokusa AF (PDAF), ponuja ISO100 do ISO51200, pa tudi ponuja neprekinjeno fotografiranje z 11 sličic na sekundo. Vse to v kompaktnem ohišju brez zrcal, z velikim ročnim oprijemom za udobno rokovanje in enostavno dostopnimi kontrolami. ISO lahko povečate do ISO204800 za fotografije, ISO razpon, ki je na voljo za snemanje videov, pa je od ISO100 do 25600. To je prvi Nikonov senzor formata DX (APS-C) z PDAF.

Kamera uporablja slikovni procesor EXPEED 6, ki ima vgrajeno kompenzacijo difrakcije in prilagoditve ostrine za nadzor slike. Našli boste tudi nadzor nad ustvarjalnimi slikami, scenskimi načini in načinom posebnih učinkov – moč učinkov lahko prilagodite med 0 in 100. Učinke je možno uporabljati tudi pri snemanju videov.

V ohišju fotoaparata ni na voljo stabilizacije slike v telesu, ki jo najdemo na Nikon Z5, Z6 in Z7. Namesto tega se kamera opira na optično stabilizacijo slike v objektivu, ki jo Nikon imenuje VR (zmanjšanje vibracij). Fotoaparat ima optični VR z dvojnim zaznavanjem, ki ima žiroskopske podatke o senzorjih, kar omogoča visoko stopnjo stabilizacije slike v novih DX 16-50 mm VR in DX 50-250 mm VR objektivih. Z Nikon Z-lečami lahko krmilni obroč Nikkor Z prilagodite ostrini, zaslonki, ISO (novo) in kompenzaciji osvetlitve.

Meni je prilagodljiv in omogoča hiter dostop do različnih možnosti (na zadnjem zaslonu ali v EVF). Fotoaparat ima sledilec ostrenja, kar je prvič za DX Nikon. Na voljo je tiha fotografija, ki je tudi prvič na voljo na fotoaparatu Nikon DX.

Elektronsko iskalo (EVF) ima 100-odstotno pokritost okvirja, 0,68-kratno povečavo, senzor zaznavanja oči, korekcijo dioptrije in 2,36 milijona ločljivosti pik.

Fotografija

Pri testu smo se odločili za več vrst leč in Nikon Z50 fotoaparat preizkusili v različnih okoljih z različnimi svetlobni pogoji. Nikon trdi, da naj bi baterija zdržala 320 fotografij, vendar smo pri hitri zaslonki uspeli priti tudi do 600 fotografij z eno baterijo. Seveda se razmerje kaj hitro spremeni, če fotografiramo ponoči ali v slabih svetlobnih pogojih, ko je zaslonka odprta dalj časa, npr. pri time lapse intervalnih slikah.

Fotoaparat omogoča funkcija RAW slike, katera zadrži več informacij kot .jpg in jo je zato tudi lažje nadaljnjo obdelovati v programih kot je Lightroom ali Photoshop. Eden minusov za fotografije time lapse načinov pa je, da je najkrajši interval lahko samo 1 sekunda. Obenem se zaslon med intervalnim fotografiranjem ugasne in ne morete videti, kaj se dejansko dogaja in ali bi bilo potrebno kaj spremeniti.

 

Video

4K UHD video snemanje uporablja APS-C senzor in snema pri 30, 25 in 24fps. Med snemanjem videoposnetka lahko tudi fotografirate. Video vključuje aktivno D-osvetlitev, elektronski VR, fokusiranje in nadzor slike. Na voljo je tudi snemanje videa v avtoportretnem načinu. Snemate lahko FullHD video s hitrostjo do 120 sličic na sekundo. Ob strani je vtičnica za mikrofon, ki podpira zunanji mikrofon.

V kameri je mogoče snemati time lapse video z ločljivostjo 4K.

Podprt je Nikon SnapBridge z vgrajenim Wi-Fi-jem in Bluetooth. To vam omogoča, da prenašate slike in videe, uporabljate podatke o lokaciji in brskate po slikah s pametnim telefonom, prenašate neobdelane slike in imate dostop do kamere na daljavo, kot da bi imeli daljinec.

V istem predelu kot baterija je (samo) ena reža za SD kartico, ki jo najdemo pod kamero. Nikon Z50 uporablja povsem novo litij-ionsko baterijo za ponovno polnjenje EN-EL25 z 1120mAh, 7,6 V in 8,5Wh. Polnilnik za baterijo je priložen v škatli, baterijo pa lahko napolnite tudi v fotoaparatu s pomočjo povezave MicroUSB. Nikon Z50 bo delal tudi s predhodno najavljenim daljincem ML-L7.

 

Specifikacije

 • 20.88mp APS-C CMOS sensor (5568×3712 ločljivost)
 • Nikon Z bajonet
 • EXPEED 6, 14-bit raw fotografija
 • 3.2 inčni 1040K točkovni zaslon na dotik, katerega je mogoče premikati
 • EVF 2 milijona točk, 0.68x povečava
 • 209 fazna detekcija AF točk, -4EV občutljivost fokusa
 • 90% horizontalna/verticalna pokritost senzorja
 • Obraz in oči detekcija AF
 • ISO100 do ISO51200
 • 1/4000s hitrost zaslonke
 • 11fps neprekinjenega fotografiranja
 • 4K UHD video snemanje
 • Nikon Snapbridge podpora z Bluetooth in Wi-Fi
 • Magnezijevo telo (spredaj in zgoraj)
 • Vgrajena bliskavica (GN7)
 • 450g with battery and memory (395 without)
 • Dimenzije: 126.5×93.5x60mm

Ste vedeli, da lahko kupite odličen fotoaparat za 500€ ali manj? Poglejte katerega.

Preberi več

Imate fotoaparat in bi radi zaslužila kaj denarja z njim? Preberite naš vodič kako zaslužiti na microstock straneh.

Preberi več

Uporaba

Ob pritrditvi objektiva pri bajonetu sta dva sprednja gumba Fn, katera lahko , da imate hiter dostop do svojih najljubših nastavitev.

Nikon Z50 je zasnovan kot kompakten in lahek fotoaparat, ki ga odlikuje odlična ergonomija z gumijasto prevleko, ki sega od sprednje strani kamere, vse okrog do zadnje strani, zaradi česar je kamera udobna za držanje. Vse gumbe in upravljalnike zlahka dosežete z desno roko, tako da lahko kamero uporabljate z eno roko, lažja teža tega fotoaparata pa to zagotovo dodatno olajša.

Telo kamere je mešanica kovinskih in plastičnih delov, vendar se s plastičnimi deli, ki imajo enako teksturirano površino kot kovinski deli, kamera počuti in izgleda dobro.

Zgornja stran ima gumb za snemanje videov, gumb ISO, gumb za izravnavo osvetlitve tik za gumbom za zaklop in stikalom za vklop / izklop, ki omogoča hiter dostop do nastavitev. Na voljo je tudi sprednji (pod) ukazni gumb, kot tudi zadnji / zgornji glavni klicni gumb.

Gumb za izbiro načina je na vrhu, s stikalom poleg njega pa lahko preklapljate med foto in video načinom, na voljo pa sta dva načina programiranja uporabnika (U1 in U2). Na vrhu fotoaparata je vgrajena bliskavica, pa tudi nastavek hot shoe.

Elektronsko iskalo (EVF) ima možnost korekcijo dioptrije. Ločljivost je približno 2 milijona pik, povečava je 0,68x, na voljo pa je tudi senzor zaznavanja oči, tako da bo kamera samodejno preklapljala med zadnjim zaslonom in EVF. Pogled je dober in zagotovo dovolj jasen, z dobro barvno reprodukcijo.

Zadnji zaslon je 3,2-palčni zaslon na dotik, ki ga lahko nagnete navzgor in navzdol (kot tudi nagibanje navzdol in obrnjen naprej) za selfije. To pomeni, da zaslon ne ovira iskala, če je obrnjen naprej, vendar je uporaba stativa ali mini stativa lahko težavna, če želite uporabiti tudi zaslon, usmerjen naprej. Na desni strani zaslona so dodatni nadzorni gumbi, ki ne zasedejo prostora na zaslonu in so vgrajeni v kamero poleg zaslona. Ločljivost zaslona je 1040K pik in ima dobro sliko.

V menijih je enostavno krmariti in slediti enaki zasnovi zasnove kot pri drugih fotoaparatih Nikon Z in D, pri čemer je vsak odsek označen. Obstaja tudi razdelek »MyMenu«, tako da lahko hitro dostopate do vseh svojih najljubših nastavitev, katere sami določite.

V primerjavi z Nikon D3500 in D7500, ki imata skupno 10 gumbov, ima Nikon Z50 poleg gumba OK le 6 skupnih gumbov. Nikon je to naredil s premikom treh gumbov na območje zaslona na dotik. Če želite povečati / pomanjšati z EVF ali LCD, se morate dotakniti desne strani zaslona LCD. Čeprav to morda ni idealno, ko imate rokavice gumbi na zaslonu na dotik niso moteči.

Naslednja manjša težava pri Z50 je nagibni zaslon LCD. Nikon je želel, da se Z50 trži kot kamera za vlogerje, zato so zaslon LCD zasnovali tako, da se lahko nagiba navzdol. Ta odločitev je malce čudna, če pomislimo da večina vlogerjev uporablja stativo. Ko je LCD zaslon obrnjen navzdol je v napoto samemu stativu in je zato kot selfi vloger kamera malce nerodna izbira. Mogoče je bilo mišljeno, da se lahko ljude posnamejo med hojo ko držijo fotoaparat v rokah.

Kvaliteta slike in videa

Kot smo že dejali, ima Z50 20.6 milijona pikslov, kar pomeni velikost fotografije 5568 x 3712, vendar pa kvalitete slike zato ni slabša. Slike so ostre in barvite, zato je z njim fotografiranje užitek. RAW slika nudi dokaj dober spekter možnosti obdelave slike, vseeno pa se je treba zavedati, da teh slik ne bo mogoče dodatno približati, kot pri recimo Nikon Z7 ki ima 46MP ali pa Sony a7IV z 61MP. Na drugi strani je pa zato Nikon Z50 cenovno zelo dosegljiv (torej poceni) napram Z7 oziroma Sonyjevi a7 liniji.

Naredili smo več testnih fotografij, kako se odreže v različnih okoljih, tako v močno sončni dnevni svetlobi, v večerni svetlobi ob sončnem zahodu, kot tudi nočni fotografiji, kjer smo fotografirali zvezde in komet Neowise.

Video je presenetljivo dober za tako kamero s tako ceno. Kamera pri nizki svetlobi seveda ne more delati čudežev s CMOS senzorjem, vseeno pa naredi dokaj dobro kvaliteto slike. Snema v velikost 4k pri 30 sličic na sekundo, za slow motion videe pa lahko uporabite FullHD 1080 z 120 sličic na sekundo.

Pogledate si lahko tudi naš testni video z Nikon Z50, kjer je v glavni vlogi Luka Turk in njegova priprava na Ninja Warrior tekmovanje:

Zaključna beseda

Nikon Z50 je odličen brezzrcalni fotoaparat. Tudi če šele vstopate v svet brezzrcalnih fotoaparatov ne boste razočarani. Zaslon na dotik, majhen in kompakten, dela pa super fotografije in videe. Zato ga seveda priporočamo, bi pa vseeno dodali, da uporaba starih Nikon leč tudi s FTZ adaptorjem ni najbolj optimalna. Ena je to, da so stare leče zelo glasne, kar bo motilo pri snemanju videa, drugo pa to, da se zelo trudijo pri ostrenju in velikokrat ne bodo zadele tega, kar želite. Če se odločite za Nikon Z50 priporočamo, da ga kupite skupaj s kit lečami ki pridejo skupaj s fotoaparatom, najbolj pa da vzamete v kompletu s dvema kit lečama.

V vsakem primeru boste pa nad fotoaparom navdušeni, saj s to ceno res nudi ogromno. Seveda pa za profesionalno uporabo potrebujete tudi profesionalni fotoaparat, kar pa je Nikon Z50 ravno ni. Če so vaše potrebe res velike in bi radi prav Nikon fotoaparat, potem razmislite o Z6 ali Z7, ki sta brezzrcalna fotoaparata polnega formata.

Fotoaparat lahko kupite ceneje preko Amazona!

Nikon Z50 + FTZ adapter za starejše Nikon leče: https://amzn.to/2XFvW1j
Nikon Z50 KIT z dvema brezzrcalnima lečama DX 16-50 mm in DX 50-250 mm: https://amzn.to/2XCye1f

*V kolikor kupite Nikon Z50 preko te povezave, dobimo od Amazona manjšo provizijo, katera nam pomaga naprej pisati recenzije. V kolikor boste kupili fotoaparat, bomo izjemno cenili, če ga kupite preko naše povezave.

So vam všeč naši članki?

Kul scena! Prijavite se na naš newsletter in redno boste dobivali novice o tem, kaj se nam dogaja. Ker pa smo kul druščina, ne bomo nikoli pošiljali bednih emailov. Ker jih ne maramo. Pošiljali bomo samo kul emaile, za kul ljudi.

[newsletter]

0 0 votes
Article Rating