Piškotki

KAJ SO PIŠKOTKI?

Na naši spletni strani uporabljamo majhne datoteke t.i. piškotke (ang. Cookies), ki shranjujejo informacije o obiskanih straneh in načinu uporabe teh strani. Uporaba piškotkov zagotavlja brezhibno uporabniško izkušnjo, ter služi za vodenje anonimne statistike obiska. Služijo zlasti temu, da si zapomnijo za vas pomembne podatke kot na primer:

  • ime strežnika, ki je piškotek zapisal;
  • zelo pogosto tudi identifikacijsko oznako v obliki enotne št.;
  • včasih tudi datum izteka.

Te informacije se shranijo na vaš računalnik v preprosto besedilno datoteko, do katere strežnik dostopa za potrebe branja in shranjevanja informacij.
Piškotek je vedno povezan skupaj z imenom domene (to je ime strežnika, ki ga je shranil), tako da je možno do njega dostopati izključno prek zahteve tega strežnika.
Spletno mesto vsebuje sistem piškotkov. Na ta način je uporabnik obveščen, da se lahko med njegovimi obiski spletnega mesta, v njegov internetni brskalnik samodejno naložijo piškotki.

Piškotki so datoteke, ki se shranijo na trdi disk obiskovalcev, da lahko enostavneje pregledujejo spletno stran. Poleg tega nam omogočajo pridobiti statistične podatke o pogostnosti obiskov ali vzpostaviti prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Piškotki v nobenem primeru ne vsebujejo informacij o imenih uporabnikov.

Uporabnik lahko uporabo piškotkov blokira, s tem da spremeni parametre svojega internetnega brskalnika.

PIŠKOTKI NA STRANI

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke Google Analytics, ki avtomatsko zbira podatke o uporabi teh strani, predvsem podatke o obiskanosti spletne strani, številu obiskovalcev, čas preživet na spletni strani, itd. Ti podatki ne omogočajo vpogleda v osebne podatke uporabnikov in lahko nastavitve za piškotke nadzirate in spreminjate sami s pomočjo izbranih nastavitev spletnega brskalnika. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate in sledite navodilom.

Mozilla Firefox
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Možnosti«. >
2. Nato izberite ikono »Zasebnost«. >
3. Kliknite »Piškotki« in izberite možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«.

Google Chrome
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
2. Kliknite »Prikaži dodatne nastavitve«, se pomaknite do razdelka »Zasebnost« in kliknite gumb »Nastavitve vsebine«.
3. Izberite »Dovoli nastavljanje lokalnih podatkov«.

Opera
1. Kliknite »Meni« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
2. Nato izberite »Možnosti« in zavihek »Napredno«.
3. Izberite možnost »Omogoči uporabo piškotkov«.

Microsoft Internet Explorer 6.0, 7.0, 8.0, 9.0
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Internetne možnosti«, nato kliknite zavihek »Zasebnost«.
2. Preverite, da je raven vaše zasebnosti nastavljena na srednjo ali manj, kar bo omogočilo uporabo piškotkov v vašem brskalniku.
3. Nastavitev nad srednjo ravnijo bo onemogočila uporabo piškotkov.

Safari
1. Kliknite ikono zobnika na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
2. Kliknite »Zasebnost«, nato označite možnost »Onemogoči uporabo piškotkov tretjih oseb in oglaševalnih piškotkov«.
3. Kliknite »Shrani«.

Kako upravljati piškotke na računalniku Mac?

Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

Microsoft Internet Explorer 5.0 on OSX
1. Kliknite »Explorer« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Prejete datoteke«.
3. Izberite možnost »Nikoli ne vprašaj«.

Safari on OSX
1. Kliknite »Safari« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
2. Kliknite »Zasebnost« in nato »Omogoči uporabo piškotkov«.
3. Izberite »Samo na obiskanih straneh«.

Mozilla and Netscape on OSX
1. Kliknite »Mozilla« ali »Netscape« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Zasebnost in varnost«.
3. Izberite »Dovoli piškotke samo za izvorno spletno stran«.

Opera
1. Kliknite »Meni« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
2. Nato izberite »Možnosti« in zavihek »Napredno«.
3. Izberite možnost »Omogoči uporabo piškotkov«.

Če izklopite piškotke, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov spletni brskalnik še vedno pridobiva nekatere informacije,  ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani, ter niso invazivne.

VRSTE PIŠKOTKOV, KI JIH UPORABLJAMO
Piškotke na naših spletnih straneh uporabljamo na več načinov:

  1. Anonimni piškotki za meritev pogostnosti obiska in uporabe spletne storitve. Ti analitični piškotki se uporabljajo za meritev pogostnosti obiska spletne strani (število obiskov, povprečni čas obiska, obiskane strani, itd.). Ti piškotki nam omogočajo izboljševanje našega spletnega mesta in se prepričamo, da zadostijo vašim potrebam. Piškotki za meritev pogostnosti obiskov so strogo anonimni in z njimi ni možno v nobenem primeru identificirati obiskovalca spletne strani ali zbrati osebne podatke (npr.: ime, IP naslov, itd.).
  2. Piškotki za shranjevanje informacij o povezavi. Nekatere naše spletne strani vam omogočajo, da vnesete osebne podatke (npr. kontaktni obrazec, …). Te spletne strani uporabljajo piškotke zato, da si zapomnijo vaše prejšne vnose in izbire, ter da določijo, ali lahko dostopate do določene storitve.
  3. Drugi piškotki tretjih oseb naše spletne strani uporabljajo piškotke tretjih oseb za spremljanje strankinega pomikanja po spletni strani in zato, da ji ponudijo možnost promocijskih emailov ali ostalih reklamnih možnosti.
Piškotki Opis Trajanje Tip
_ga Ta piškotek namesti Google Analytics. Piškotek se uporablja za izračun podatkov o obiskovalcih, sejah, kampanjah in spremljanje uporabe spletnega mesta za poročilo o analitiki spletnega mesta. Piškotki anonimno shranjujejo podatke in dodelijo naključno ustvarjeno številko za prepoznavanje edinstvenih obiskovalcev. 2 leti Analitika
_gid Ta piškotek namesti Google Analytics. Piškotek se uporablja za shranjevanje informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo spletno mesto, in pomaga pri ustvarjanju analitičnega poročila o tem, kako deluje spletno mesto. Zbrani podatki, vključno s številom obiskovalcev, virom, od kod prihajajo, in strani so se anonimno prikazali. 2 leti Analitika
_gat Te piškotke namesti Google Universal Analytics, da omeji število zahtev za omejitev zbiranja podatkov na spletnih mestih z velikim prometom. 2 leti Izvedba
pll_language Ta piškotek nastavi vtičnik Polylang za spletna mesta, ki jih poganja WordPress. Piškotek shrani jezikovno kodo zadnje brskane strani. 2 leti Funkcionalnost
_fbp Ta piškotek je Facebook nastavil tako, da po obisku tega spletnega mesta prikazuje oglase, ko so na Facebooku ali digitalni platformi, ki jo oglašuje Facebook. 2 leti Reklama
fr Facebook piškotek nastavi tako, da uporabnikom prikazuje ustrezne oglase ter jih meri in izboljšuje. Piškotek tudi spremlja vedenje uporabnika po spletu na spletnih mestih, ki imajo Facebook pixel ali Facebook social plugin. 2 leti Reklama