Project Description

Vas zanima kako izgleda naše glavno mesto skozi timelapse in hyperlapse tehniko fotografiranja? V ta projekt smo vložili ogromno ur dela: po šestih mesecih, 20.000 fotografijah in ogromno dela v postprodukciji je nastal video o Ljubljani, za katerega upamo, da bo še dodatno pripomogel pri prepoznavnosti Slovenije v svetu.

Timelapse video se naredi preko izdelave stacionarnih fotografij na določen interval (npr. slika na 1 sekundo), katere nato v programu sestavimo v video. To pomeni, da potrebujemo za 1 sekundo videa, 24 ali 30 fotografij. Temu rečemo FPS (frames per second) in bi za izdelavo 10 sekundnega timelapsa, potrebovali najmanj 300 fotografij. Timelapse še posebno pride do izraza, ko želite nekaj pohitriti, recimo kot gradnja stolpnice, ki traja veliko mesecev, v videu traja 30 sekund.

Hyperlapse je podoben timelapsu, s tem da se tu fotograf premika skupaj s fotoaparatom, zaradi česar nato video dobi nadrealistični izgled, saj se fiksne točke ne premikajo (npr. hiše) medtem ko ljudje in promet drvijo mimo s veliko hitrostjo. Izdelava kvalitetnega hyperlapse je izjemno zahtevna in od fotografa zahteva kar veliko potrpežljivosti in znanja.