Članek — 10 minutno branje

Si lahko privoščite slab video marketing?

Članek — 10 minutno branje

Si lahko privoščite slab video marketing?

Video marketing je vedno bolj popularen na internetu. Vedno več podjetij se odloča komunicirati s svojimi sledilci z videom in marsikatero podjetje je doživelo ogromen uspeh ravno zaradi odlične video reklame. Kaj se pa zgodi, če je video slab ali še celo zanič?

Kakšne so posledice objave videa nizke kakovosti? Če vam kvaliteten video prinese denar, logično sledi, da vam bo slab video marketing odnesel denar. Predstavitveni ali reklamni video za spletne strani in socialna omrežja (YouTube, Facebook, Instagram) je najboljši način za hitro in preprosto posredovanje sporočila. Če je video narejen odlično, to pomeni visok porast prodaje, če pa video zavozite, potem ste si naredili samo škodo. Slab video marketing je lahko ogromen glavobol.

Če je video narejen odlično, to pomeni visok porast prodaje. Če video zavozite, potem ste si naredili samo škodo..

Ko si nekdo vzame čas za ogled vašega videa, je to zato, ker so potencialno zainteresirani za vaš izdelek, storitev ali podjetje. Če se znajdejo pred groznim videom, se bodo vprašali: »So teli resni? Izdelek mi je všeč, ampak tole je katastrofa.« To so misli, ki jih bodo imeli vaši gledalci, ko se bodo imeli nesrečo soočiti z nizko kakovostnimi videi. Obenem bodo tudi raje odšli h konkurenci, ko smo že pri tem. Ko potencialni kupec pride na vašo spletno stran in si ogleda faliran video, katerega bi se branil tudi Ed Wood, ga bo vaše podjetje odgnalo za vedno. Vendar je to čisto logično razmišljanje, kajne? Potencialna stranka se bo vprašala, če je kvaliteta videa katerega ste jim pokazali neverjetno nizka, zakaj bi bila kakovost vašega izdelka ali storitve kaj drugačna? Ustvari videz, da ste podjetje, ki poskuša narediti stvari na najcenejši način, namesto na pravi način. Nasprotno pa, če stranko na vaši spletni strani pričaka zanimiv, privlačen in visokokakovosten video, potem bodo navdušeni nad vašo blagovno znamko ali vašim podjetjem kot celoto.

Vsi cenimo kvaliteto, nihče pa ne mara cenenosti.

Stvar je preprosta: video z visoko produkcijsko vrednostjo je odličen video. Čisto v redu je ustvarjati »smotane« ali komične videe, ampak mora biti sama produkcija in ideja dobro izpeljana. Obstaja pa več načinov, kako lahko naredite slab video marketing, ki ne ne vključuje samo dejanske nekakovosti zvoka in slike, temveč tudi druge dejavnike, ki vplivajo na izkušnjo obiskovalcev.

Kaj so ti dejavniki? Opisujemo 10 najbolj pogostih kiksov, ki privedejo v slab video marketing:

#10  Ustvarjate video samo zato, da ustvarite video (brez načrta)

Izdelava videa brez širšega načrta trženja in strategije distribucije je podobno streljanju, samo da tukaj ciljate svoje noge in ne tarče. Najbrž ste že slišali modre besede: »Ko ne načrtuješ, nameravaš propasti.«

To še posebej velja za video. Video mora biti del širše strategije trženja blagovne znamke. Ne pozabite zakaj ustvarjate video, komu je namenjen in kakšen je željeni klic k akciji na koncu. Če se želite izogniti tej napaki pri video marketingu še preden naredite video, razmislite zakaj ustvarjate ta video, kdo je ciljno občinstvo, kakšen klic k akciji želite pokazati gledalcem po ogledu, kje boste objavili video in kakšna orodja boste uporabili za merjenje uspešnosti videa.

#9  Nepravilen branding vašega podjetja ali storitve

Če ne vključite vašega logotipa, naslova spletne strani in vsega drugega, kar bi vam lahko pomagalo pri izstopanju v miselnem procesu potencialne stranke v videu, potem delate napako. Velikokrat se zgodi, da pri snemanju pozabite na zelo pomemben del: sporočanje koristi in prednosti izdelka in s tem promocija vašega podjetja. Po nekaj sekundah gledanja videa naj bodo vaši gledalci seznanjeni z vašim imenom podjetja, logotipom (če je primerno) in spletno stranjo (ali načinom stika z vami).

Če se želite izogniti tej napaki pri videu, se vedno prepričajte, da se v videu pojavlja logotip, oznaka in naslov spletne strani. Idealna lokacija je na začetku videa (razložili bomo kasneje). Razmislite kakšna je nameravana uporaba vašega videa, kje bo uporabljen in kdo je vaša ciljna skupina kupcev. Oblikujte sporočilo, ki naslavlja te stvari in se prepričajte, da ste to zajeli v vašem videu.

#8  Predolg video

Eden od načinov kako na preprost način izgubite gledalca je, če je video predolg saj so raziskave pokazale, da so videi krajši od 90 sekund, najučinkovitejši. Internet je navadil ljudi, da imajo zelo kratko pozornost in to pomeni, da mora biti video kratek, zanimiv in gledljiv. Pri videu uporabite filozofijo “krajše je boljše” in v videu obdržite samo najbolj pomembne informacije. Upoštevajte ciljno dolžino od začetka načrtovanja videa.

Video naj pokaže težavo, nato predstavi rešitev (vaš izdelek ali storitev), pokažite kako deluje (predstavitveni del) in na koncu pozovete gledalca k dejanju (nakup). To obliko uporabite pri pisanju kratkega in jedrnatega scenarija in ga pokažite sodelavcem in prijateljem, da vidite, ali ste na pravi poti. Ko enkrat video urejate izrežite vse dele, ki jih ne potrebujete. Bodite jasni, kratki in jedrnati. Preskočite dolg uvod in pojdite naravnost do smisla videa. Če prvih 10 sekund videa (nepotrebno) porabite z dolgim ​uvodom, boste pred predstavitvijo sporočila izgubili velik del občinstva. Podatki kažejo, da večina gledalcev ne prispe na konec vašega videa, zato na začetku posnetka vključite svoj logotip, naslov spletne strani, zakaj ste prava izbira in klic k akciji, na čimbolj preprost in tekoč način.

#7  Ne osredotočate se na eno samo sporočilo

Video, ki nima jasno opredeljenega sporočila in skače med več sporočili, zbega gledalca. Razumljivo je, da bi radi postavili v vaš video čim več informacij, še posebno če gre za video, ki se predvaja na vaši spletni strani. Ko nimate edinstvenega sporočila, kaj bi radi komunicirali gledalcu, na koncu video nima repa in glave. Imate zelo kratek čas, da pritegnete, vključite in informirate vašega gledalca.

Časa potrebnega za predstavitev vseh informacij, vam gledalec preprosto ne bo pripravljen dati, zato se osredotočite na eno samo prodajno točko. Če se želite izogniti tej napaki, razvite osredotočeno sporočilo, video prilagodite ciljni ciljno in navedite glavni poziv k akciji. Če imate ločena sporočila, katere želite prikazati, naredite ločene video posnetke.

#6  Ne vključuje jasnega klica k akciji

Klic k akciji (Call To Action) je preprosto sporočilo, katerega podate gledalcu in jim s tem poveste, kateri naslednji korak želite da izvedejo. Če ste gledalcu pustili razmišljati »Torej, kaj zdaj?« po ogledanem videu, potem niste naredili svoje delo. Tudi najbolj inteligentnemu gledalcu je treba po ogledu povedati, kaj naj stori (nikoli ne predvidevajte, da bo gledalec pravilno ukrepal).

Povejte jim točno tisto, kar želite da naredijo in odstranite dvoumnost. Da se izognete tej napaki, se pred snemanjem vprašajte: Ali bi gledalec, ki ne pozna moje storitve vedel, kaj mora narediti po ogledu videa? Če je odgovor ne, vam manjka klic k akciji!

#5  Niste uporabili SEO

Izdelava videa brez uporabe ustreznih tehnik SEO v izguba visokih uvrstitev na iskalnikih je 5. največja napaka video marketinga. Search Engine Optimization (znana tudi kot SEO) se uporablja za povečanje kakovostnega prometa na vašo spletno stran, z izboljšanjem vaše uvrstitve v iskalnikih (kot so Google, Yahoo in Bing). Vaš video vam lahko pomaga pri generiranju prometa na vaše spletno stran. Vendar pa morajo biti za to ustrezno optimizirani. Če se želite izogniti tej napaki, poskrbite da bo vaš video imel pravilne ključne besede, povezane z vsebino. Vzemite si čas za pravilno izpolnjevanje opisa videa (vključno z povezavami nazaj na vašo spletno stran) in dodajte oznake ključnih besed z izrazi v industriji in blagovni znamki.

#4  Pričakujete takojšne rezultate

Pričakovanje instant rezultatov v video marketingu je nerealna. Večina oglaševalskih akcij potrebuje čas, da pridobijo zagon in ustvarijo donos in video ni izjema. Viralni video je le redko posledica naključne sreče. Značilno je, da ima blagovna znamka ali posameznik, ki stoji za oglaševalsko akcijo, strategijo za distribucijo in širjenje svojega videa (in ponavadi zelo velik doseg na socialnih omrežjih). Tudi če nimate velikega spletnega dosega, lahko video še vedno prinese odlične rezultate. Pravi rezultat so pravzaprav obiskovalci vaše spletne strani, ki si ogledajo in delijo video s prijatelji, v prihodnosti se vrnejo, da si ogledajo nove, zanimive videe.

Zavedajte se, da je video marketing dolgoročna strategija, ki bo sčasoma prinesla rezultate. Takojšni uspehi se redko zgodijo in ko se zgodijo, so ponavadi rezultat načrtovanja, strategiranja in malo sreče, da ne omenjamo, da so pogosto zelo kratkotrajni in nimajo trajne dolgoživosti. Namesto zanašanja na srečo se zavedajte, da je ustvarjanje odličnih promocijskih vsebin za vaše podjetje maraton in ne sprint.

#3 Ne bodite preveč agresivni s prodajo

Ena izmed najboljših stvari videov je, da lahko predstavijo vaše sporočilo na nepozaben in izjemen način. Video je preizkušeno marketinško orodje in resnično deluje. To pomeni, da vam ni treba biti preveč tišasti pri tem, da bi svoj produkt prodali. Video je oblikovan tako, da gledalcu pomaga pri logičnem zaključku, da je vaš izdelek ali storitev pravilna odločitev in s tem tudi nakup, posledično zaslužek za vas.

Zato ne bodite preveč agresivni s prodajo. Bolj se vam splača uporaba humorja, saj se duhoviti videi najbolj pogosto delijo na socialnih omrežjih, kar pomeni večji doseg (in prodajo).

#2  Ne ciljate pravo občinstvo

Čeprav imate storitve ali izdelke, katere lahko vsi uporabljajo, se mora video osredotočiti na en ciljni trg (čeprav je vaše podjetje lahko ciljno usmerjeno na več trgov). Kupci s kateregakoli ciljnega trga imajo določene težave in iščejo rešitev za svoje težave. Cilj vašega videa mora biti reševanje teh težav in zagotavljanje informacij, ki dosežejo to ciljno občinstvo. Da bi se izognili tej napaki, raziščite svoj ciljni trg, določite njihov demografski profil, bolečinske točke (ki se nanašajo na vašo storitev / industrijo) in uporabite čustven razlog za nakup, kateri jih bo prepričal.

#1 Slaba kakovost video produkcije

To je sicer precej očitno, vendar vas bo presenetilo, koliko videov nizke kakovosti podjetja objavljajo na spletu. Medtem ko večina podjetij ne bi niti sanjala o amaterski spletni strani, so nekateri pod vtisom, da je amaterski video sprejemljiv! Zato je slab video marketing resnično nerazumljiv.

Če si predstavljate, da je vaš predstavitveni video prvi vtis, ki ga bo obiskovalec imel o vašem podjetju, se boste kmalu začeli zavedati, kako pomemben je. Tako kot pri vsaki stvari je prvi vtis praktično vse. To je kot da bi šli na prvi zmenek oblečeni v vse možne barvne odtenke. Vam se bo mogoče zdelo to kot dobra ideja, ampak domov boste šli pa sami brez uspeha. Zdaj pa isti koncept kot na zmenku uporabimo pri videu, ki predstavlja vašo blagovno znamko in poslovanje. Vaše stranke vas bodo videle kot podjetje nizke kvalitete, s katerim ni pametno poslovati in na koncu boste ostali brez posla. Da bi se izognili tej napaki, se vprašajte: Ali imam dovolj časa, virov, video opreme in strokovnega znanja, da lahko sam naredim video?

Prava oprema za pravi video

Za uspešno izveden video marketing je pomembno, da v to vložite čas in denar. Slab video marketing vam zelo odsvetujemo, saj vam bo naredil predvsem škodo. Če sami ne želite snemati videov, vam lahko pri tem pomagamo mi. Smo profesionalno video produkcijsko podjetje in kot strokovnjaki na svojem področju zagotovimo odličen izdelek, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Zato vas vabimo, da nas preko spodnjega kontaktnega gumba kontaktirate, zato da vam lahko čimprej pomagamo doseči super rezultate!

Želite video rešitev izdelano samo za vas?

KONTAKTIRAJTE NAS

Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.