Članek — 10 minutno branje

Si lahko privoščite slab video marketing?

Članek — 3 minutno branje

Si lahko privoščite slab video marketing?

Video marketing je vedno bolj popularen na internetu. Vedno več podjetij se odloča komunicirati s svojimi sledilci z videom in marsikatero podjetje je doživelo ogromen uspeh ravno zaradi odlične video reklame. Kaj se pa zgodi, če je video slab ali celo zanič?

Kakšne so posledice objave videa nizke kakovosti? Če vam kvaliteten video prinese denar, logično sledi, da vam bo slab video marketing odnesel denar. Predstavitveni ali reklamni video za spletne strani in socialna omrežja (YouTube, Facebook, Instagram) je najboljši način za hitro in preprosto posredovanje sporočila. Če je video narejen odlično, to pomeni visok porast prodaje. Če je video zanič, potem ste si naredili samo škodo. Slab video marketing je lahko ogromen glavobol.

Če je video narejen odlično, to pomeni visok porast prodaje. Če je video zanič, potem ste si naredili samo škodo.

Ko si ljudje vzamejo čas za ogled vašega videa je to zato, ker so potencialno zainteresirani za vaš izdelek, storitev ali podjetje. Če naletijo na slabo video reklamo, se bodo vprašali: »So resni? Izdelek mi je všeč, ampak tole je katastrofa.« To so misli, ki jih bodo imeli vaši gledalci, ko bodo gledali nizko kakovostne videe. Obenem bodo tudi raje odšli h konkurenci, ko smo že pri tem. Ko potencialni kupec pride na vašo spletno stran in si ogleda neposrečen video, katerega bi se branil tudi Ed Wood, ga bo vaše podjetje odgnalo za vedno. Vendar je to čisto logično razmišljanje, kajne? Potencialna stranka se bo vprašala, če je kvaliteta videa katerega ste jim pokazali neverjetno nizka, zakaj bi bila kakovost vašega izdelka ali storitve kaj drugačna? To ustvari videz, da ste podjetje, ki poskuša narediti stvari na najcenejši način, namesto na pravi način. Nasprotno pa, če stranko na vaši spletni strani pričaka zanimiv, privlačen in visokokakovosten video, potem bodo navdušeni nad vašo blagovno znamko ali vašim podjetjem kot celoto.

Vsi cenimo kvaliteto, nihče pa ne mara cenenosti.

Video z visoko produkcijsko vrednostjo je odličen video. Čisto v redu je ustvarjati »smotane« ali komične videe, ampak mora biti sama produkcija in ideja dobro izpeljana. Obstaja pa več načinov, kako lahko naredite slab video marketing, ki ne ne vključuje samo dejanske nekakovosti zvoka in slike, temveč tudi druge dejavnike, ki vplivajo na izkušnjo obiskovalcev.

Kaj so ti dejavniki? Opisujemo 10 najbolj pogostih kiksov v video marketingu:

#10  Ustvarjate video samo zato, da ustvarite video (brez načrta)

Izdelava videa brez širšega načrta trženja in strategije distribucije je podobno streljanju, samo da tukaj ciljate svoje noge in ne tarče. Najbrž ste že slišali modre besede: »Brez načrta ni rezultatov.«

To še posebej velja za video. Video mora biti del širše strategije trženja blagovne znamke. Ne pozabite zakaj ustvarjate video, komu je namenjen in kakšen je željeni klic k akciji na koncu. Če se želite izogniti tej napaki pri video marketingu še preden naredite video, razmislite zakaj ustvarjate video, kdo je ciljno občinstvo, kakšen klic k akciji želite pokazati gledalcem po ogledu, kje boste objavili video in kakšna orodja boste uporabili za merjenje uspešnosti videa.

#9  Nepravilen branding vašega podjetja ali storitve

Če ne vključite vašega logotipa, naslova spletne strani in vsega drugega, kar bi vam lahko pomagalo pri izstopanju v miselnem procesu potencialne stranke v videu, potem delate napako. Velikokrat se zgodi, da pri snemanju pozabite na zelo pomemben del: sporočanje koristi in prednosti izdelka in s tem promocija vašega podjetja. Po nekaj sekundah gledanja videa naj bodo vaši gledalci seznanjeni z vašim imenom podjetja, logotipom (če je primerno) in spletno stranjo (ali načinom stika z vami).

Če se želite izogniti tej napaki pri videu, se vedno prepričajte, da se v videu pojavlja logotip, oznaka in naslov spletne strani. Idealna lokacija je na začetku videa (razložili bomo kasneje). Razmislite kakšna je nameravana uporaba vašega videa, kje bo uporabljen in kdo je vaša ciljna skupina kupcev. Oblikujte sporočilo, ki naslavlja te stvari in se prepričajte, da ste to zajeli v vašem videu.

#8  Predolg video

Eden od načinov kako na preprost način izgubite gledalca je, če je video predolg saj so raziskave pokazale, da so videi krajši od 90 sekund, najučinkovitejši. Internet je navadil ljudi, da imajo zelo kratko pozornost in to pomeni, da mora biti video kratek, zanimiv in gledljiv. Pri videu uporabite filozofijo “krajše je boljše” in v videu obdržite samo najbolj pomembne informacije. Upoštevajte ciljno dolžino od začetka načrtovanja videa.

Video naj pokaže težavo, nato predstavi rešitev (vaš izdelek ali storitev), pokažite kako deluje (predstavitveni del) in na koncu pozovete gledalca k dejanju (nakup). To obliko uporabite pri pisanju kratkega in jedrnatega scenarija in ga pokažite sodelavcem in prijateljem, da vidite, ali ste na pravi poti. Ko enkrat video urejate izrežite vse dele, ki jih ne potrebujete. Bodite jasni, kratki in jedrnati. Preskočite dolg uvod in pojdite naravnost do smisla videa. Če prvih 10 sekund videa (nepotrebno) porabite z dolgim ​uvodom, boste pred predstavitvijo sporočila izgubili velik del občinstva. Podatki kažejo, da večina gledalcev ne prispe na konec vašega videa, zato na začetku posnetka vključite svoj logotip, naslov spletne strani, zakaj ste prava izbira in klic k akciji, na čimbolj preprost in tekoč način.

#7  Nimate jasnega sporočila

Video, ki nima jasno opredeljenega sporočila in skače med več sporočili, zbega gledalca. Razumljivo je, da bi radi prikazali čim več informacij, še posebno če gre za posnetek, ki se predvaja na vaši spletni strani. Ko stlačite preveč informacij naenkrat, potem video nima repa in glave. Imate zelo kratek čas, da pritegnete, vključite in informirate vašega gledalca.

Čas za predstavitev vseh informacij vam gledalec preprosto ne bo pripravljen odstopiti. Zato morate biti kratki in jedrnati in se osredotočite na eno samo prodajno točko. Če se želite izogniti tej napaki, razvijte osredotočeno sporočilo, video prilagodite ciljni publiki in vključite poziv k akciji. Če imate ločena sporočila, naredite ločene video posnetke.

#6  Nimate jasnega klica k akciji

Klic k akciji (Call To Action) je preprosto sporočilo, katerega podate gledalcu in jim s tem poveste, kaj je naslednji korak. Če ste gledalcu pustili razmišljati »Torej, kaj zdaj?« po ogledanem videu, potem ste izgubili pomemben prodajni proces. Gledalcu morate na koncu videa povedati, kaj lahko stori (npr.: kupi vaš izdelek, prodajna akcija, kje nas najdete, itd.).

Povejte jim kaj ponujate. Da bi se izognili napaki, se pred snemanjem vprašajte: ali bi gledalec, ki ne pozna moje storitve vedel, kaj je smisel videa po ogledu? Če je odgovor ne, vam manjka klic k akciji.

#5  Niste uporabili SEO

Izdelava videa brez uporabe ustreznih tehnik SEO in s tem nizka uvrstitev na iskalnikih je 5. največja napaka video marketinga. Search Engine Optimization (znana tudi kot SEO) se uporablja za povečanje kakovostnega prometa na vašo spletno stran, z izboljšanjem vaše uvrstitve v iskalnikih (kot so Google, Yahoo in Bing). Vaš video vam lahko pomaga pri generiranju prometa na vašo spletno stran. Vendar pa mora biti za to ustrezno optimiziran. Če se želite izogniti tej napaki, poskrbite da bo vaš video imel pravilne ključne besede, povezane z vsebino. Vzemite si čas za pravilno izpolnjevanje opisa videa (vključno z povezavami nazaj na vašo spletno stran) in dodajte oznake ključnih besed z izrazi v industriji in blagovni znamki.

#4  Pričakujete takojšne rezultate

Pričakovanje instant rezultatov v video marketingu je nerealna. Večina oglaševalskih akcij potrebuje čas, da pridobijo zagon in ustvarijo donos in video ni izjema. Viralni video je le redko posledica naključne sreče. Značilno je, da ima blagovna znamka ali posameznik, ki stoji za oglaševalsko akcijo, strategijo za distribucijo in širjenje svojega videa (in ponavadi zelo velik doseg na socialnih omrežjih). Tudi če nimate velikega spletnega dosega, lahko video še vedno prinese odlične rezultate. Pravi rezultat so pravzaprav obiskovalci vaše spletne strani, ki si ogledajo in delijo video s prijatelji, si vas zapomnijo in postanejo zvesti kupci.

Zavedajte se, da je video marketing dolgoročna strategija, ki bo sčasoma prinesla rezultate. Takojšni uspehi se redko zgodijo in ko se zgodijo, so ponavadi rezultat načrtovanja in malo sreče, pogosto so tudi zelo kratkotrajni in nimajo trajne vrednosti. Namesto zanašanja na srečo se zavedajte, da je ustvarjanje odličnih promocijskih vsebin za vaše podjetje maraton in ne sprint.

#3 Ne bodite preveč agresivni s prodajo

Ena izmed najboljših stvari videov je, da lahko predstavijo vaše sporočilo na nepozaben in izjemen način. Video je preizkušeno marketinško orodje in resnično deluje. To pomeni, da vam ni treba biti preveč agresivni pri promociji. Video je oblikovan tako, da gledalcu pomaga pri logičnem zaključku, da je vaš izdelek ali storitev pravilna odločitev in s tem tudi nakup.

Zato ne bodite preveč agresivni s prodajo. Bolj se vam splača uporaba humorja, saj se duhoviti videi najbolj pogosto delijo na socialnih omrežjih, kar pomeni večji doseg (in prodajo).

#2  Ne ciljate pravo občinstvo

Čeprav imate storitve ali izdelke, katere lahko vsi uporabljajo, se mora video osredotočiti na en ciljni trg (čeprav je vaše podjetje lahko ciljno usmerjeno na več trgov). Kupci s kateregakoli ciljnega trga imajo določene težave in iščejo rešitev za svoje težave. Cilj vašega videa mora biti reševanje teh težav in zagotavljanje informacij, ki dosežejo to ciljno občinstvo. Da bi se izognili tej napaki, raziščite svoj ciljni trg, določite njihov demografski profil, bolečinske točke (ki se nanašajo na vašo storitev / industrijo) in uporabite čustven razlog za nakup, kateri jih bo prepričal.

#1 Slaba kakovost video produkcije

To je sicer precej očitno, vendar vas bo presenetilo, koliko videov nizke kakovosti podjetja objavljajo na spletu. Medtem ko večina podjetij niti ne pomisli o amaterski spletni strani, so nekateri pod vtisom, da je amaterski video sprejemljiv. Zato je slab video marketing resnično nerazumljiv.

Vsi vemo, da je prvi vtis pomemben. Kaj si bo potem mislil obiskovalec, ki bo videl vaš amaterski video? Tako kot pri vsaki stvari je prvi vtis praktično vse. To je kot da bi šli na prvi zmenek oblečeni v vse možne barvne odtenke. Vam se bo mogoče zdelo to kot dobra ideja, ampak domov boste šli sami brez uspeha. Zdaj pa isti koncept kot na zmenku uporabimo pri videu, ki predstavlja vašo blagovno znamko in poslovanje. Vaše stranke vas bodo videle kot podjetje nizke kvalitete, s katerim ni pametno poslovati in na koncu boste ostali brez posla. Da bi se izognili tej napaki, se vprašajte: Ali imam dovolj časa, virov, video opreme in strokovnega znanja, da lahko sam naredim video?

Prava oprema za pravi video

Za uspešno izveden video marketing je pomembno, da v to vložite čas in denar. Slab video marketing vam zelo odsvetujemo, saj vam bo naredil predvsem škodo. Če sami ne želite snemati videov, vam lahko pri tem pomagamo mi. Smo profesionalno video produkcijsko podjetje in kot strokovnjaki na svojem področju zagotovimo odličen izdelek, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Zato vas vabimo, da nas preko spodnjega kontaktnega gumba kontaktirate, zato da vam lahko čimprej pomagamo doseči super rezultate.

Želite video rešitev izdelano samo za vas?

KONTAKTIRAJTE NAS

Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.