Stock Footage: Vodič do zaslužka s kratkimi vsakdanjimi video posnetki

Članek — 5 minutno branje

Stock Footage: Vodič do zaslužka s kratkimi vsakdanjimi video posnetki

Članek — 5 minutno branje

Stock Footage: Vodič do zaslužka s kratkimi vsakdanjimi video posnetki

Zakaj ne bi počeli nekaj zabavnega in pri tem zaslužili?

Predstavljajte si to takole: imate dober telefon, kamero, fotoaparat, dobre ideje in dobro lokacijo. Vse kar je sedaj potrebno, je to posneti, poslati na pravo spletno stran in denar priteka. Preden pa prinesete odpoved v službo bi vas opozorili, da je to maraton in ne sprint. Tako kot vsaka stvar, je tudi tu potrebna vztrajnost in disciplina.

Radi snemate s svojim telefonom ali kamero? Imate že veliko posnetkov? Potem mogoče sedite na zlati jami video posnetkov, kateri vam bodo omogočili dober pasivni dohodek..

In ne, ne govorimo o raznih mrežnih marketingih, skritih sektah in davčnih ustanovah. Govorimo o prodaji vaših videov. Morajo biti vizualno kvalitetni, kar pomeni da video ni kot da bi gledali Van Gogh-ovo nočno nebo, temveč ima lepo in čisto sliko. Druga pomembna točka je, da imajo vrednost za nakup, pa naj bo to otrok, ki se igra, poplave, dirkanje, druženje ljudi, timelapse, živali, itd. Praktično ni omejitev, dokler se nekaj dogaja na samem posnetku, kar bi nekomu bilo dovolj zanimivo, da bi to kupil. Govorimo o Stock Footage trgu. Najboljši del tega pa je, da za snemanje video vsebin ni potrebno biti velika profesionalna video produkcija.

Stock footage market je velika baza raznolikih video posnetkov, katere uporabljajo influencerji, televizijske hiše, agencije, podjetja in video produkcije, z namenom da prihranijo čas in denar. Kdo prispeva te posnetke?  Vsak ki želi zaslužiti s prodajo svojih kratkih posnetkov.

Verjetno se sprašujete “kakšen je zaslužek?” Vse je odvisno od vrste in števila posnetkov, kvalitete in niše v kateri boste snemali. Zaslužek je lahko 50€ na mesec, ko boste naredili kvaliteten in obsežen portfelj, boste pa videli veliko večje številke. Za nekatere bo to od par sto do več tisoč evrov mesečno, bolj podjetni pa bodo od tega bogato živeli. Opozarjamo pa, da se to ne zgodi čez noč, tako kot vsaka stvar, ampak je potreben trud in vztrajnost. Vendar v primerjavi s tradicionalno službo, vam bo stock footage prinašal denar tudi ko ne delate.

Kaj je stock video?2019-08-28T12:58:13+02:00

To so kratki video posnetki, katere je možno kupiti na različnih spletnih servisih, ki se ukvarjajo s prodajo teh posnetkov.

Kdo lahko snema in služi s stock videi?2019-08-28T12:59:00+02:00

Vsakdo lahko in snema in služi s stock videi! Video mora biti slikovno lep in smiselen.

Je stock video omejen na profesionalne snemalce?2019-08-28T12:59:33+02:00

Ne! Stock videe lahko snemate tudi s telefonom in za to ne potrebujete profesionalne video opreme.

Kako lahko začnem?2019-08-28T13:00:08+02:00

Začetek ni težek, potrebujete samo dobro idejo in pričnite snemati. Več informacij o tem si pa preberite v našem članku.

Ali lahko vsi zaslužijo s snemanjem kratkih video posnetkov?

SEVEDA!

Internet zahteva vse več video vsebin. Vse več podjetij uporablja Stock Market za svoje posnetke, tako za video produkcije kot tudi za interne videe. In v času odličnih pametnih telefonov in fotoaparatov, je zdaj odličen čas za ustvarjanje dodatnega dohodka s tem, da snemate to kar vas veseli.

KAJ JE STOCK FOOTAGE MARKET

Da bi vam bolj približali kaj točno je stock market in kako lahko zaslužite s snemanjem preprostih kratkih video posnetkov, naj bo to s telefonom, akcijsko kamero, fotoaparatom ali celo s profesionalno kamero, vam bomo razložili, kje se ti posnetki uporabljajo. Najbrž ste že velikokrat videli motivacijske videe na socialnih omrežjih, kjer je recimo motivacijski govor in cel kup različnih posnetkov, ki se med tem govorom zvrstijo. Precej velika možnost je, da ste med temi posnetki videli tudi stock footage, katerega je izdelovalec videa kupil na eni od spletnih servisov, ki gostijo in prodajajo kratke posnetke.

Namen Stock Footage posnetkov (slovenskega prevoda, ki bi zajel kaj to je žal ni, tako da uporabljamo angleški izraz) je prihranek časa in denarja za izdelovalce videov. Namesto da bi ameriška potovalna agencija posnela točno določen kader Bleda z otokom in pletnami, ga lahko preprosto odkupijo od nekoga, ki je ravno tak posnetek že naredil.

Primer posnetka na Pond5

KAKO ZASLUŽITI IN KAJ POTREBUJEM ZA ZAČETEK?

Od začetka, ko boste začeli na spletne servise prenašati svoje posnetke, še ne boste zaslužili veliko. Ampak bo še vedno lep znesek za delo, ki ga imate radi in delate v prostem času. Za začetek lahko cel portfelj naredite v prostem času in bo zato tudi zaslužek temu primeren. Ko se boste vsega lotili bolj metodično, se bo to poznalo tudi na zaslužku. Mogoče se pa zdaj sprašujete, ali ni mogoče že prepozno za snemanje in prodajo posnetkov. Seveda ni! Še vedno je odličen čas, da najdete zanimivo nišo, pričnete snemati in zgradite svoj portefelj in služite denar s tem, kar radi počnete.

Na vaši strani je tudi tehnologija. S snemanjem lahko pričnete že s pametnim telefonom in investirate v gimbal, kateri vam bo stabiliziral video medtem ko se premikate. Fotoaparati, kamere in objektivi postajajo vse boljši in cenejši. Medtem ko je bilo včasih potrebno zapraviti celo premoženje za kamere kot so Arri in Red, kjer je samo kamera brez leč in dodatkov stala več kot 20.000€, je danes izjemno velik nabor poceni (ampak kvalitetnih) kamer, ki se pričnejo že pri 1500€. Da bi imeli odlično opremo za snemanje (vsaj za stock market), bi morali porabiti med 3.000€ do 6.000€ kar še vedno ni pretirano drago.

ZA KOGA JE STOCK MARKET?

Za vse, ki bi radi kaj zaslužili! Tukaj so trije odlični razlogi, zakaj začeti:

1. DELAJTE POSNETKE V PROSTEM ČASU:

Začnete lahko že s svojim pametnim telefonom ali s fotoaparatom. Ne glede na to, ali ste profesionalec ali amater, važno je da snemate kvalitetne posnetke in z njimi zaslužite.
2. PREGLEJTE STARE POSNETKE:

Če že nekaj časa uporabljate svoj fotoaparat in snemate razne posnetke, potem imate denar na svojem računalniku. Zakaj ne bi z njimi zaslužili s tem, ko jih prodajate na spletnih agencijah?
3. PASIVNI DOHODKI:

Vaši posnetki se bodo prodajali, ne glede na to kje ste, tudi med spanjem. Tudi če vam bo to kot postranski zaslužek, je predvsem pomembno to, da boste imeli čisto pravi pasivni dohodek.

KAKO ZAČETI S SNEMANJEM?

Najdite svojo nišo. Na začetku lahko snemate nekaj, kar vas že tako veseli, nato pa raziščite kaj se najbolje prodaja. Morda živite na čudovitem mestu in imate čudovite sončne zahode vsak večer, ali pa imate doma potencialno zvezdo, ki bi se rada snemala, mogoče ste na kmetiji, ali pa delate z lesom. Posnemite, naložite in preizkusite, kakšna vsebina deluje.

Dodaten namig kaj se najbolje prodaja, vam zaupamo kasneje.

  • Razmislite o posnetku, preden snemate. Vsak posnetek naj ima neko zgodbo ali zanimivost. Ne snemajte naključno, če pa že, naj ima posnetek nek smisel. Razmislite o tem, kaj posnetek izraža. Za najboljši izkoristek, snemajte v počasnem načinu, zato da dobiti iz enega posnetka več stock materiala. Ko snemate, imejte v mislih da morate narediti vsaj 5 sekund posnetka, maksimalno pa 59 sekund. Povprečje je med 10s in 20 sekund.
  • Osnovno tehnično znanje. Na Youtube obstaja ogromno vodičev ali tutorialov o tehničnem znanju snemanja, kot je izbira sličic na sekundo, zaslonke, ISO, koti snemanja, rezanje in barvna korekcija posnetkov. Mogoče se zaenkrat sliši zapleteno, ampak v realnosti osnovno znanje ni tako težko.
  • Počasni posnetek. Skoraj vsak novi fotoaparat, ki se prodaja danes, ponuja neke vrste počasen način. Počasni način snemanja je kot nalašč za vse modne, športne, romantične in čustvene posnetke. Z počasnim načinom snemanje lahko iz enega posnetka dobite vsaj dva in s tem povečate število posnetkov in možnost zaslužka.
  • Dobra osvetlitev. Vaša oprema ni tako pomembna, medtem ko svetloba je. Svetloba naj bo v skladu s tipom prizora, ki ga snemate in naj pomaga zgraditi občutek posnetka. Uporabite lahko sončno svetlobo, ki prihaja iz vaših oken. Tudi super poceni reflektor bo v mnogih primerih dovolj, katerega lahko dobite tudi za 100€. Trenutni senzorji lahko snemajo v zelo nizki svetlobi, zato boste z malo eksperimentiranja lahko ustvarili odlično svetlobo za snemanje.
  • Vztrajnost. Snemajte in nalagajte vsak dan, vsaka dva dni ali vsaj vsak teden. Ne čakajte, da bodo vaši preneseni posnetki odobreni. Posnemi, naloži in zasluži. Ne obremenjujte se, če bo kdaj kakšen posnetek zavrnjen. Pomembno je samo, da naložite čim več videov.
  • Dron posnetki iz zraka. Dron posnetki so zelo priljubljeni. Vedno več ljudi ima možnost nakupa drona, letenje z njimi je zelo enostavno. Potrebujete zanimive kraje, navdihujoče pokrajine in dron v zraku. Bodite pa previdni, droni niso igrače. Zakonodaja zahteva, da naredite izpit za dron in upoštevate tovrstno zakonodajo.
  • Maksimizirajte snemanje: isto snemanje ponovite iz več kotov in tako povečate število posnetkov, obenem pa prihranite na času.

BONUS NAMIG: Če imate možnost snemajte ljudi. To se daleč najbolje prodaja. Vendar pozor: ko snemate ljudi, morate od njih nato pridobiti tudi izjavo, da se s tem strinjajo. Sicer lahko posnetek prodajate kot “editorial” ampak o tem kasneje.

KJE SE PRODAJA STOCK FOOTAGE IN KDO TO KUPUJE?

Sicer obstaja kar nekaj spletnih mest, kjer lahko prodate svoje posnetke, vendar mi predlagamo predvsem Pond5 in BlackBox. Pridružite se lahko brezplačno in na stran naložite svoje posnetke. Razlika med njima je predvsem v tem:

Na Pond5 kot ekskluzivni ponudnik dobite večje zneske ob prodaji

Na BlackBox naložite posnetek, ki se nato avtomatično pošlje še na nadaljne 4 servise, ki so Pond5, Shutterstock, Vimeo Stock in Adobe Stock. Vas pa opozarjamo, če nalagate na BlackBox, ne smete nato istih posnetkov naložiti na 4 servise, ki smo jih ravnokar omenili.

Primer posnetka na Pond5

Primer posnetka na Pond5

Minusi in plusi:

Na kateri servis boste šli je odločitev samo vaša. Plus Pond5 je v tem, da vam kot ekskluzivnem ponudniku posnetkov omogoči večje zneske od prodaje (nekaj vzamejo tudi oni zaradi gostovanja in ponudbe). BlackBox vam prihrani ogromno časa, saj avtomatično pošlje posnetke z opisi naprej na nadalje 4 strani, vendar vam bo ob prodaji, vzel tudi malo provizije.

KAJ JE BLACKBOX

Ko posnetek naložite, ga Blackbox pošlje v največje Stock Footage agencije na svetu v vašem imenu. Če prodate posnetek na kateri koli od teh strani, Blackbox vzame delež za svojo storitev in vam izplača lepo mesečno izplačilo prek Paypal vsak mesec.

Pred Blackboxom ste morali večkrat naložiti svoje posnetke – in metapodatke – z različnimi navodili in specifikacijami na vsaki strani. Blackbox je izjemno koristen predvsem zaradi časa, ki vam ga privarčuje. Naložite posnetek enkrat in dobite večkratno priložnost, da prodate svoje posnetke in po možnosti dobite eno poenostavljeno plačilo vsak mesec na isti datum.

Pond5

PRIDRUŽITE SE POND5

BlackBox

PRIDRUŽITE SE BLACKBOX

Primer posnetka za Stock footage market

LAHKO SNEMATE IN ZASLUŽITE TUDI NA DOPUSTU?

Seveda. Več kot snemate, boljše je. Če ste že na dopustu, ga lahko tudi izkoristite, še posebej če ste na zanimivi lokaciji. Če boste naredili dovolj dobrih posnetkov, boste za svoj dopust potem tudi plačani. Ali ni plačan dopust nekaj, česar se nihče od nas ne bi branil?

NE POTREBUJETE PREMOŽENJA ZA DOBRO OPREMO

Medtem ko je veliko debate, v kakšni velikosti snemati, je za začetek dovolj če snemate Full HD, ki bo uporabljen vsaj še nekaj let. Za večji izkoristek in daljšo uporabnost vaših posnetkov, vam priporočamo snemanje v 4K velikosti. Takoboste tako znatno podaljšali dobo uporabnosti videa, obenem pa ima 4k posnetek višjo ceno in zato z njimi tudi več zaslužite.

OPIS POSNETKA, METADATA IN OBRAZCI

Vsak posnetek mora imeti smiselen naslov, ki opisuje dogajanje na posnetku ali ozadje. Ta opis služi kot SEO (search engine optimization)  za iskalnike, ko nekdo išče specifičen posnetek.

Nato pridejo na vrsto metapodatki. Le-ti so ključne besede, ki tvorijo oziroma opisujejo posnetek v detaljnosti. Na podlagi metapodatkov  se znotraj iskalnikov na Stock footage agencijah pokaže najbolj točni zadetek. Zato je pomembno, da so spisani detajlno in smiselno.

Zadnji na vrsti so razni obrazci (release form). Če snemate ljudi ali poslovne in zgodovinske stavbe, potrebujete obrazec, ki vam dovoljuje objavo. Če tega obrazca nimate, še ne pomeni, da je posnetek neuporaben. Prodate ga lahko kot “editorial”, kar pomeni, da bo sicer cena manjša, bo pa še vedno naprodaj.

ZA KONEC

Pričnite snemati danes, za boljši jutri!

Želite video rešitev izdelano samo za vas?

KONTAKTIRAJTE NAS

Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.

2020-01-19T17:25:59+01:00
Go to Top