September 2021 – Vodič

VIDEO PRODUKCIJA: PREPROST VODIČ PO KORAKIH

Daleč najbolj pomembno je, da video dela za podjetje in ne obratno. Zato je premišljena strategija za snemanje videov ključna.

Spartaq video produkcija vemo, da lahko načrtovanje vsebine za vaše poslovne videe dramatično izboljša njihov uspeh. Dobro premišljena vsebina ne cilja samo na prave ljudi, ampak tudi vodi do rezultatov, ki jih želite in da jih vidijo potencialne stranke.

Naš vodič vam bo pokazal, kako začrtati svoje cilje, dobiti vpogled v ciljno publiko, se osredotočiti na svoje osrednje sporočilo, načrtovati podrobnosti in napisati brief.

Imam prijatelja iz marketing coachinga. Pravzaprav imam več prijateljev, a ta anekdota govori le o enem od njih.

Pred kratkim je prvič kot del svoje marketinške strategije izdelal video vsebino.

Kaj mislite, kako se je počutil? Navdušen? Vzhičen? Vesel?

Ne.

Mogoče je bilo kaj od teh čustev, ampak se je večinoma počutil prestrašeno.

Preobremenjen in izven svojega strokovnega znanja.

Čeprav je izkušen in nadarjen marketing mojster, je ob misli na to, da samega sebe snema in dela svoj video kar malce zmrznil. Preprosto ni vedel, kje naj začne.

VIDEO PRODUKCIJA: KORAK ZA KORAKOM

Sliši se znano? To ni osamljen primer. Pogosteje je, kot si mislite.

Pravzaprav ste to morda celo sami doživeli.

Video vsebina ni velika strašljiva pošast, o kateri so se prepričali številni digitalni tržniki, notranji strokovnjaki za komunikacije in vse vrste komunikatorjev.

Produkcija je podobna vsaki drugi vrsti vsebine, s svojimi posebnostmi.

Ta vodič vas bo korak za korakom vodila skozi celoten proces izdelave videov za podjetja z nasveti za vsako stopnjo, tako da se ne rabite počutiti prestrašeno in saj vas bomo dali moč skozi naš vodič.

1/ PREMISLITE O SVOJIH CILJIH

Vse se začne z vašim končnim ciljem za vašo video vsebino.

Tako kot katera koli druga vrsta vsebine tudi vi ne morete doseči svojega cilja, ne da bi se najprej odločili, kaj boste sporočali.

Ne glede na to, ali želite uporabiti video za ozaveščanje o svoji blagovni znamki ali spodbuditi svoje osebje k sprejetju novega notranjega procesa, se morate odločiti za cilje videa, ki so premišljeni.

To pomeni, da poskrbite, da so vaši cilji:

 • Specifični
 • Merljivi
 • Dosegljivi
 • Ustrezni
 • Časovno omejeni

Če se trudite opredelite, kaj želite doseči z video vsebino brez uspeha, potem poskusite razmisliti o težavah ali problemih v vašem podjetju, ki bi jih lahko rešili z videom.

Morda vam bo pomagal tudi naš brezplačni Vodič video ciljev, ki vam bo pomagal določiti vaše cilje.

Nazadnje razmislite, katera merila uspeha boste morali spremljati, da ugotovite, kako hitro dosežete svoje cilje. Nima smisla postavljati ciljev, če jih ne morete izmeriti.

zdravniki in video publika

Če so vaša publika zdravniki, potem morate video narediti v njihovem jeziku.

2/ RAZIŠČITE SVOJO PUBLIKO

Uspeh katerega koli video projekta temelji na razumevanju vaše ciljne publike.

Razen če dobro razumete, kdo je vaše občinstvo, kaj jim je všeč in kako razmišljajo, boste težko ustvarili video, ki jih privlači in pritegne.

Zato morate temeljito raziskati svojo ciljno publiko. Od tam lahko vse ustvarjalne odločitve, povezane z video produkcijo, temeljite na trdnih dejstvih in raziskavah.

Če že imate narejen profile osebnosti kot del svoje trženjske ali komunikacijske strategije, je zdaj čas, da jih uporabite.

Ne osredotočite se le na demografijo svojega ciljnega občinstva, kot so njihova starost, spol in lokacija.

Poskusite pridobiti vpogled v svojo publiko: katere so njihove najpogostejše težave? S čim se v resnici povezujejo? Vodenje intervjujev, povpraševanje po povratnih informacijah in poslušanje vprašanj, ki jih vaša ciljna publika zastavlja na spletu, so dobri načini, da o njih izvedete več.

3/ IMEJTE OSNOVNO SPOROČILO

Osnovno sporočilo ali core message je osnova za dober video. Zdaj, ko ste dobro raziskali ciljno publiko, se vrnimo k vašim ciljem.

Imejte v mislih svoj končni cilj: kaj mora vaše občinstvo narediti, da se ta cilj zgodi?

Če povzamemo:

 • Kaj želite, da občinstvo počne po ogledu vašega videoposnetka?
 • Kaj želite, da si mislijo?
 • Kako želite, da se počutijo?

To je verjetno enostavnejše, kot si mislite. Na primer, če je vaš cilj za video vsebino povečati število prijav na brezplačno preskusno različico, boste želeli, da se vaše občinstvo po ogledu prijavi v brezplačno preizkusno različico. Morda boste želeli, da se počutijo navdušeni in da mislijo, da jim bo vaša storitev pomagala pri organiziranju natrpanega urnika.

Ko dobite odgovor, ga morate oblikovati tako, da gledalci to razumejo in jih spodbudi k takšnemu razmišljanju, občutku in ravnanju.

To bo postalo jedro sporočila vaše video vsebine.

Iz zgornjega primera je torej lahko glavno sporočilo vašega videa: naša storitev vam pomaga hitro in enostavno organizirati zaseden urnik.

Včasih boste v videou potrebovali več sporočil, vendar jih poskušajte samo eno. Več sporočil, ki jih vsebuje vaša video vsebina, večja je nevarnost zmede občinstva, zato je pomembno, da vaše sporočilo optimizirate tako, da v enem stavku poveste kaj ponujate in kaj rešujete.

4/ ZGRADITE VIDEO STRATEGIJO

Naslednji korak je ustvariti trdno strategijo za video vsebino.

To vključuje načrtovanje številnih stvari, med drugim:

 • Kako boste ustvarili svojo video vsebino – inhouse ali video produkcija.
 • Kako boste ciljali na svoje občinstvo in distribuirali svoj video, tako da jih dosežete.
 • Kako boste znova uporabili in namenili svoj video za izboljšano donosnost naložbe.
 • Kako boste vse to dosegli v okviru svojega proračuna in roka.

V bistvu je dobra strategija ključnega pomena za uspeh vašega videoposnetka.

To je velik pritisk, vendar se ne počutite preobremenjeni. Ustvarjanje strategije za video je zelo podobno oblikovanju strategije za katero koli drugo vrsto oglaševalske akcije.

Morda imate še vedno moteč občutek, da vaša neizkušenost v videu pomeni, da strategija temelji bolj na ugibanju kot na znanju. Na žalost je to nekaj, kar je v resnici mogoče premagati le tako, da se naučite čim več in nato poskusite sami posneti video.

Če ste se že odločili za video produkcijo za pomoč pri izdelavi vašega videa, lahko v fazi strategije in načrtovanja, vključite izkušeno video agencijo, ki vam bo pomagala uresničiti te načrte.

5/ NAPIŠITE VIDEO PRODUKCIJSKI BRIEF

Zavoljo vašega mentalnega zdravja je nujno, da pred začetkom predprodukcije ustvarite kratek povzetek, oziroma brief. Ta dokument bo služil kot vodilo v celotnem snemalnem procesu in tako zagotovite, da vam v post produkciji ne bo nič manjkalo.

Brif mora vsebovati vse raziskave in informacije, ki ste jih zbrali do sedaj:

 • Vaši video cilji.
 • Vaše ciljno občinstvo in vse vpoglede nanje.
 • Kar želite, da vaše občinstvo čuti, misli in počne.
 • Osnovno sporočilo vašega videoposnetka.
 • Vaš proračun in rok.

Za izpolnitev vseh potrebnih podatkov lahko uporabite tudi našo preprosto predlogo za video produkcijo.

Poskrbite, da vaš brief vsebuje vse pomembne podatke, ki ste jih zbrali v fazi načrtovanja. Biti mora čim bolj podroben, vendar pa ne sme biti predolg. Dobra video agencija, pa vam bo pomagala spisati učinkovit brief.

Poskrbite, da vaš brief vsebuje vse pomembne podatke, ki ste jih zbrali v fazi načrtovanja. Biti mora čim bolj podroben, vendar pa ne sme biti predolg. Dobra video agencija, pa vam bo pomagala spisati učinkovit brief.

PRED PRODUKCIJA

6/ IMEJTE KREATIVEN PRISTOP 

Če gledate na brief kot izhodišče za video, je potrebno tudi imeti ustvarjalni pristop. Temu rečemo ideja ali koncept vaše video vsebine.

Na primer, ustvarjalni koncept za videom Dollar Shave Club je: ustanovitelja podjetja komično slabo razloži svoj proizvod in prepriča občinstvo, da kupi britvice.

Cilj je graditi na razmišljanju in “jeziku” vaše ciljne publike in to znanje uporabiti za ustvarjanje zanimivega in privlačnega načina predstavitve vašega osrednjega sporočila, s katerim boste dosegli vaše cilje.

Tako kot pri vseh vrstah “brainstorminga” se mora tudi ta proces začeti z veliko možnimi idejami, ki se nato zmanjšajo le na najboljše. Na začetku je treba dovoliti vse ideje, ne glede na to, kako nenavadne ali čudne so.

Najboljše prakse za ustvarjalni pristop k videu pa so:

 • Vzemite navdih iz drugih uspešnih in viralnih videov.
 • Naj bodo ideje dovolj edinstvene od drugih videov, zato da izstopajo.
 • Prepoznajte razmišljanje in bolečinske točke ciljne publike.
 • Ne bojte se biti drugačni ali čudni, če pristop ustreza vašem ciljnem kupcu.

Ključno pa je, da ne glede na kateri ustvarjalni pristop se odločite, mora biti brief vodilo za snemanje in rdečo nit. Zakaj je bil pa ravno Dollar Shave Club video tako uspešen, si pa lahko preberete v našem članku, Kako do milijarde dolarjev z enim videom.

7/ NAPIŠITE SCENARIJ

Kreativni pristop mora močno vplivati ​​na pisanje scenarija za vašo video vsebino.

To je pomembna, specializirana naloga, ki bi jo v idealnem primeru morali prepustiti strokovnjaku.

Konec koncev bo scenarij služil kot načrt vašega videa (skupaj s storyboard-om v naslednjem koraku). Vse, kar na tej stopnji pride v scenarij, bo skoraj zagotovo vključeno tudi v končnem videu.

Vsak odličen scenarij mora imeti sledeče elemente:

 • Bodite človeški in naravni.
 • Bodite privlačni, zanimivi in ​​čustveni.
 • Bodite zanimivi svoji ciljni publiki.
 • Bodite preprosti in razumljivi.
 • Bodite kratki, sladki in jedrnati.
 • Ko glasno preberete scenarij, se mora dobro slišati.
 • Sporočati mora vse potrebne informacije.
 • Svoje osrednje sporočilo mora jasno izraziti.

Scenarij lahko vsebuje tudi podrobnosti o določenih lokacijah, igralcih, rekvizitih in dejanjih, če je ta raven podrobnosti potrebna – na primer, če najemate igralce, ki morajo zaigrati določena čustva za prikaz zgodbe oziroma ideje.

8/ USTVARITE STORYBOARD

Ko je scenarij končan, boste morda želeli ustvariti tudi storyboard ali scamp (grobo narisan model idejne zasnove), čeprav to ni vedno potrebno.

Morda se vam bo zdelo koristno, če si lahko zamislite, kako bo vaš video posnet. Storyboard lahko jasno prikaže vizualno osvetlitev, barve, kadre, prehode in številne druge vidike filma. Storyboard lahko naredite z risanjem, slikami ali celo posnetki.

Storyboard bo verjetno podrobno prikazal detajle vsakega kadra, ki ga boste nato pozorno spremljali med produkcijo in bo služil kot vizualni navdih za izgled in občutek videa.

Vaša zanašanje na storyboard med produkcijo je odvisno od vrste in kompleksnosti videa ter osebnih želja. Uspešen in strukturiran video ponavadi sledi podrobnemu in dodelanemu storyboardu, ko pride čas za snemanje.

9/ PLANIRAJTE SNEMANJE

To je zadnja ovira pred začetkom snemanja.

V tem delu predprodukcije je potrebno vse, kar je povezano s snemanjem videa, organizirati in razporediti.

Ta seznam načrtovanja vključuje:

 • Pregled in zavarovanje lokacije (v zaprtih prostorih ali na prostem).
 • Sestavljanje posadke: režiser, snemalci, svetlobni in zvočni tehniki, ostalo.
 • Igralci ali voditelji (profesionalci ali ljudje v vaši ekipi).
 • Organiziranje vse opreme.
 • Po potrebi zagotovite prisotnost ličil in kostumov.
 • Pridobitev vseh potrebnih licenc in dovoljenj.
 • Če je kaj narobe, pripravite rezervni načrt ob nepredvidljivih dogodkih.
 • Napišite časovni načrt snemanja.

Na splošno bi moral ta postopek voditi izkušen strokovnjak. Če pri ustvarjanju videa sodelujete z video agencijo, je to korak, pri katerem imate najmanj dela, če pa delate sami, pa največ.

PRODUKCIJA

10/ SNEMANJE

Ko pride dan snemanja vam verjetno ne bo treba biti prisotni – razen če seveda ne boste v videu ali pa ga snemate.

Je pa dejstvo, da je snemanje najbolje prepustiti profesionalcem.

Razlog, da ustvarite tako podroben brief in scenarij in storyboard je, da režiser natančno ve, kaj je treba posneti na snemanju. Nič ni prepuščeno naključju. Če pa želite vi ali vaš predstavnik gledati snemanje, to ne bi smelo biti problem.

Strokovna ekipa bo zagotovila:

 • Vsi, ki se pojavijo pred kamero, so sproščeni in dajejo najboljše rezultate.
 • Video je dobro osvetljen, zanimivo posnet in ima odlične kadre.
 • Narejenih je dovolj posnetkov, da je postopek montaže čim lažji.
 • Scenarij instoryboard se natančno spremljata.

Verjemite v režiserja, producenta in ekipo. To je njihova specializacija in zagotovo bodo dosegli visok standard.

POST PRODUKCIJA

11/ EDITIRAJTE VIDEO

Ko je snemanje končano, je čas, da začnete z montažo.

Ta korak bo moral opraviti usposobljeni editor. Preučil bo posnetke, katerih je ponavadi za več ur in izbral najboljše posnetke, ki jih bo uporabil v končnem videu. Nato bo video razrezali v skladu s scenarijem in storyboardom, da bo vaše glavno sporočilo zasijalo.

Dober edit vsebuje:

 • Posnetki so čim krajši in vsebujejo vse potrebne informacije.
 • Razrezani so tako, da je video enostaven za razumevanje in spremljanje.
 • Vizualno so zanimivi.
 • Za oživitev dolgih posnetkov uporabite B-roll.
 • Pojdite skozi osrednje sporočilo video brief-a in scenarija.
 • Vključite CTA (klic k akciji), da spodbudite občinstvo k ukrepanju.

Med postopkom urejanja posnetkov boste morda želeli zahtevati spremembe ali popravke. O tem se predhodno dogovorite z editorjem ali video agencijo, s katero delate, da se izognete nesporazumom.

Ko posredujete povratne informacije o svojem videu, bodite jasni, natančni in poskrbite, da bo vaša zahteva na kratko in razumljiva. Vedno pustite primeren čas za izvedbo sprememb.

13/ GLASBA IN ZVOČNI EFEKTI

Vizualna podoba ni ednina stvar, ki naredi odličen video. Upoštevati je treba tudi zvok.

Dobra montaža delovuje skupaj z glasbeno podlago, da se doseže splošen želeni učinek pri ciljni publiki. Glasbo in druge zvočne efekte lahko dodate za ustvarjanje bolj realistične in privlačne video izkušnje.

Vsak video ne potrebuje znane glasbene podlage, vendar lahko pravilno izbrana glasba v ozadju oživi skoraj vsak video. Svetujemo pa, da ne uporabljate korporativne glasbe, ker se s tem vaše stranke ne bodo mogle poistovetiti.

Vsa glasba vključena v vaš video, mora:

 • Dopolni razpoloženje in ton videa.
 • Pomaga poudariti osnovno sporočilo videa.
 • Naj bo primerna za ciljno publiko.
 • Ujema naj se s tempom editiranja.

Za glasbeno podlago boste morali kupiti licenco ali plačati pristojbine za glasbo, ki jo želite v svojem videu. Če pa vam je ta del preveč stresen, pa se za to raje obrnite k strokovnjaku.

14/ POSNAMITE GLASOVNI POSNETEK

Glas je lahko odličen del videa, če je mišljen da je primeren v videu. Uporablja se ga v videih, kjer je potreben govor, da gledalcu nekaj pove, razloži in mu tudi poda klic k akciji.

Govor seveda ni nujno potreben, če pa ste se ga odločili uporabiti v svojem poslovnem videu, je pomembno, da se sklada s posnetki glasbo.

Poskrbite, da boste najeli igralca za glas, ki:

 • Privlači vašo ciljno publiko.
 • Lahko prebere scenarij tako, da okrepi vaše osrednje sporočilo.
 • Ima čustven, prijetno zveneč glas.

Med snemanjem voiceover naredite več različnih posnetkov, z različno intonacijo in barvo glasu. To bo editorju dalo večjo prilagodljivost pri usklajevanju glasovnih posnetkov s videom, obenem pa bo lahko vse skupaj lažje povezal. Pomembno pa je tudi, da je glasovni zvok čist, da prostor ne odmeva in da za to uporabite kvaliteten mikrofon. Pri zvoku ne iščite bližnjic!

Snemanja glasovne podlage

ZADNJI DODATKI & DISTRIBUTACIJA

15/ FORMAT IN GOSTOVANJE

Ko ste zadovoljni z zadnjo verzijo videa, ga lahko izvozite ali angleško “export”.

To vključuje export v pravilno obliko (16:9 ležeče, 9:16 za telefone, 1:1 za kvadrat) in kakovost za različne namene, tako kot je opisano v briefu. Kot primer kaj to pomeni, boste mogoče ležeč format (1920×1080) HD uporabili za televizijsko reklamo, 4k pa za sejme in konference, mogoče boste pa potrebovali 1:1 (kvadrat) za objavo na socialnih omrežjih kot je Facebook in Instagram, odvisno od vaših ciljev.

Ko bo to končano, bo vaš video treba gostovati tudi na spletu, da ga lahko delite in distribuirate v skladu s svojo strategijo.

Odvisno od vašega načrta distribucije in vašega proračuna boste imeli pri gostovanju videoa več možnosti.

Te vključujejo:

 • Gostovanje videa na plačljivi platformi, (Vimeo, Wistia) kjer imate dostop do napredne analitike in optimizacije.
 • Gostovanje videa na brezplačnem kanalu, kot je YouTube, z manj video meritvami in nadzora, ampak večjim potencialnim dosegom.
 • Samodejno gostite video na svojem strežniku in ga prikažete na spletni strani.
 • Video postavite na socialna omrežja kot je Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok za doseg in prepoznavnost.

Če želite imeti čim boljši nadzor nad tem, kako vaš video gledajo in sprejemajo gledalci, so plačljive platforme najboljše za to, vendar pa je pri tem pomembno, da uporabite prave prijeme in oglaševanje, da tak video kupci tudi vidijo. Če je vaš cilj predvsem doseg, so pa potem socialna omrežja veliko boljša izbira.

16/ UREDITE ANALITIKO IN REZULTATE

Ko že govorimo o merjenju uspeha videa, morate za to tudi urediti analitiko.

Vrnimo se na začetek celotnega video produkcijskega procesa in razmislimo o vaših video ciljih.

Poskrbite, da lahko sledite tem ciljem, ko je vaša video vsebina končana. V nasprotnem primeru boste težko merili uspeh in ali ste dosegli svoj cilj in za koliko.

Ne glede na to, ali imate gostovanje na plačljivih servisih kot je Wistia, ali pa na zastonjih kot je Youtube, boste imeli možnost vpogleda v analitiko in statistiko vašega videa. V tej analitiki boste lahko videli, kakšno interakcijo imajo gledalci z vašim videom: kako dolgo ga gledajo, kje nehajo gledati, iz kje so, itd.

To je pomemben del celotnega video procesa, zato je pomembno, da znate analitiko pravilno brati. Če ne morete izmeriti uspeha vaše video vsebine, ne boste videli, kaj lahko v prihodnosti še izboljšate.

17/ DISTRIBUIRAJTE IN PROMOVIRAJTE VIDEO

Prišli smo do zadnjega koraka. Ko je vaš video posnet, urejen, oblikovan in naložen na splet, ga lahko končno začnete distribuirati in promovirati v skladu s svojo video strategijo.

Kot vedno imejte v mislih svoje osnovno sporočilo in ciljno publiko.

Svoj video boste morali tržiti tam, kjer ga bo videlo vaše ciljno občinstvo na način, da bo vaše osnovno sporočilo jasno. Vse to bi se moralo povezati z vašo večjo tržno strategijo.

Video lahko distribuirate na veliko načinov in se razlikujejo glede na ciljno občinstvo.

Nekateri najpogostejši so:

 • Družbena omrežja, kjer vaša ciljna publika preživlja čas.
 • SEO optimizacija vašega videa na ustrezne ključne besede za iskanje.
 • Uporabite t.i. influencerje da širijo vaš video, ki delujejo znotraj vaše tržne niše.
 • PR promocija vaše video vsebine.
 • Plačljivi oglasi za predvajanje videa na televiziji ali spletu.
 • Vključitev videa v vaš email marketing.

In to je to – končali ste. Zdaj, ko se je video razširil med vašo ciljno publiko je čas, da z analitiko ugotovite uspeh celotne oglaševalske akcije.

ZA KONEC: NAREDITE VIDEO PRODUKCIJO ŠE LAŽJO

Zdaj poznate vse potrebne korake za izdelavo korporativnega videa in ste pripravljeni na vaš prvi video projekt.

Preden greste, pa so tu zadnji nasveti o čim bolj tekoči produkciji videa:

 • Bodite organizirani in naredite raziskavo pravočasno. Če želite uporabiti svoj logotip v videu, pripravite visokokakovostno različico, ki vam bo prihranila hitenje v zadnjem trenutku.
 • Ne pozabite: narejeno je bolje kot popolno. Ne zapravljajte časa za neskončne revizije v iskanju popolnosti. Ustvarite video s katerim ste zadovoljni in ki izpolnjuje brief, nato pa ga pošljite v svet in glejte odziv!
 • Če nimate znanja, sredstev ali časa za lastno ustvarjanje video vsebin, razmislite o zunanji rešitvi. Poiščite pravo video agencijo za vas in jim dovolite, da vas vodijo skozi postopek.
 • Če delate s strokovnjaki, jim zaupajte in jim dovolite, da opravijo svoje delo. Konec koncev ste jih izbrali z razlogom. Torej, če vam povedo, da v vašem scenariju nekaj ne deluje, imajo najverjetneje prav.
 • Učite se in poskušajte nove stvari. Edini način, da nekdo postane strokovnjak za video, je praksa in izkušnje.

Imate idejo?

ZAČNIMO NEKAJ

ČUDOVITEGA SKUPAJ!

KONTAKTIRAJTE NAS DANES  →