September 2021 – Nasveti

VIDEO SEO: 12 NAČINOV KAKO OPTIMIZIRATI VAŠ VIDEO

Torej ste porabili čas in denar za ustvarjanje čudovitega videa, vendar se ta ne uvršča na iskalnike. Lahko vas potolažimo, da ste prišli na pravo mesto!

Video SEO je popolnoma drugačna igra kot običajni SEO na spletnih straneh in je pogosto spregledan, kot del procesa video trženja. To običajno povzroči, da vaš video ne pride pred ljudi, ki jih želite želite nagovoriti. Toda najprej začnimo z osnovami.

V tem prispevku se boste naučili, kako optimizirati svoje videe za izboljšanje vaše uvrstitve pri iskanju z 12 preprostimi nasveti.

KAJ JE VIDEO SEO?

Video SEO je proces optimizacije vaših videoposnetkov, da bi se uvrstili na višje mesto na straneh z rezultati iskalnikov (SERP) ali na spletnih mestih za gostovanje, kot je YouTube, glede na ustrezna iskanja ključnih besed. Višje kot ste na iskalniku, več ogledov bo vaš video dobil, vaše spletno mesto pa več organskega prometa.

Obstaja veliko optimizacijskih strategij in taktik, ki vašemu videu dajejo najboljše možnosti za uvrstitev. V tem priročniku se bomo osredotočili na to, kako lahko vaš video doseže višjo uvrstitev v iskalnikih, kot je Google in ne na optimizaciji za YouTube.

Z eksplozijo videov v zadnjih 10 letih, se je težje kot kdaj koli prej uvrstiti med univerzalne rezultate iskanja v primerjavi z indeksiranjem vašega videa na zavihku “video” (glejte spodaj).

Video SEO: thumbnail

KAJ SO UNIVERZALNI ISKALNI REZULTATI?

Strani z rezultati iskalnikov so bile včasih samo seznam 10 modrih povezav do spletnih mest, vendar je Google pred nekaj leti izboljšal stvari z dodatkom vgrajenih polj. Te lahko vsebujejo medije, kot so videi, slike, zemljevidi, rezultati nakupovanja, ki so prikazani nad organskimi rezultati iskanja. Ta razširitev se običajno imenuje univerzalni rezultat iskanja.

Kar zadeva videov, ima glede na zahtevo za iskanje vrhunsko lokacijo in zavzame veliko prostora na strani z rezultati. To je lahko v obliki »featured snippet«, velikega videa na vrhu strani z rezultati in/ali več polj video rezultatov pod featured snippet (glejte spodaj).

Pojav v univerzalnem iskanju je odvisen od številnih dejavnikov, kot je avtoriteta vašega spletnega mesta, število videov na vaši spletni strani in kako se uvršča pri iskalnih poizvedbah, povezanih z videi. Priporočamo, da se osredotočite na višjo uvrstitev v iskalniku videov in YouTubu (LINK), ne pa v univerzalnem iskanju.

Spodaj je 12 ukrepov, ki jih lahko uporabite za optimizacijo videov za iskanje in kar najbolje izkoristite sredstva za video marketing. Pa začnimo!

12 NAČINOV KAKO OPTIMIZIRATI VAŠ VIDEO ZA ISKANJE

1/ IZBIRA NAJBOLJŠE PLATFORME ZA HOSTING

Pri izbiri spletnega gostovanje morate upoštevati cilje videa in zakaj želite, da se uvrsti visoko. Ali želite povečati promet in konverzije svojega spletnega mesta? Ali pa ste bolj osredotočeni na povečanje prepoznavnosti blagovne znamke?

Če je vaš cilj slednji in nimate zadržkov, da bi na vašo spletno stran pritegnili več prometa in raznolikih profilov ljudi, ki potencialno niso vaša ciljna skupina, bi bile za vas najboljše možnosti platforme za gostovanje videov, kot je YouTube. Primeren je zato, ker privabljaja promet sam od sebe in zato ne rabite oglaševati svoje spletne strani, da bi imeli oglede. Slaba stran pa je, da je na teh platformah ogromno videov in tako tekmujete za pozornost, zato se vaš video lahko hitro izgubi v poplavi ostalih, če ni dobro narejen.

Če pa želite povečati promet na svojem spletnem mestu in spodbuditi konverzije, si oglejte platforme za gostovanje videov, ki to podpirajo.

Prav tako je pomembno upoštevati, kakšne funkcije SEO ponuja platforma, saj niso vsi video gostitelji enaki. Wistia na primer uporablja JSON-LD za samodejno vstavljanje oznake schema.org v glavo strani, kar pomeni, da lahko vaše videoposnetke Google prepozna in indeksira. Vse rešitve za gostovanje videov nimajo te funkcije, zato je pomembno raziskati razpoložljive možnosti.

Če želite izvedeti več, si oglejte naš vodnik za spletno gostovanje videov, ki vam bo pomagal pri odločitvi.

2/ SPIŠITE ZANIMIV NASLOV IN OPIS

Tako kot optimizacija spletnih mest imata naslov in opis videa vlogo tudi pri razvrščanju videoposnetkov. Zato je pomembno, da si vzamete čas za pisanje dobrega copy, ki odraža vsebino videa, namesto da samo podvajate naslov strani, na kateri je prikazan.

Pomembno je tudi raziskati ključne besede, da zagotovite, da vaš naslov in opis temelji na tem, kar ljudje dejansko iščejo. Vendar pa ne popustite želji, da naslov in opis napolnite s ključnimi besedami, katere želite ciljati. To ne bo samo neučinkovito, ampak bo potencialnim gledalcem videti neželeno. Zapišite svoj naslov in opis z mislijo tako na Google kot na ciljno občinstvo, kar bo pomagalo tako pri optimizaciji za SEO, kot tudi pri iskanju gledalcev.

3/ UPORABITE ZANIMIVO PRIKAZNO SLIKO

Prikazna slika (thumbnail) vašega videa bo imela pomembno vlogo pri tem, ali ljudje kliknejo na vaš video ko se pomika po rezultatih iskanja. Thumbnail zato obravnavajte kot naslovnico knjige ali filmski plakat vašega videa. Biti mora pomemben, zanimiv, prepričljiv in vznemirljiv. Če izberete pravilno sliko, lahko močno vpliva na vašo razmerje med prikazi in kliki ter druge meritve SEO.

Na primer, pri iskanju »How to make a cake« je jasno, da prva in zadnja slika zmagata, saj nam pokažeta, kako bo torta izgleda ko bo narejena, kar je najbolj pomembno.

Video SEO: Kako pomemben je thumbnail Youtube

Pri ustvarjanju slikce morate upoštevati nekaj preprostih pravil:

  • Ne uporabljajte slike iz samega videoposnetka! To potencialnim gledalcem ne bo zanimivo ali vznemirljivo in ne bo izstopalo na strani z rezultati. Bodite bolj ustvarjalni in pokažite, za kaj gre v vašem videu.
  • Ljudje na sliki dobro vplivajo na oglede. Wistia je ugotovila, da so njihovi videi s sliko osebe dosegli 30% višjo stopnjo predvajanja kot tisti brez. Če je ustrezno, v okvir postavite nekoga z izrazitim obrazom! (psihološko najbolj sicer delujejo tiste, kjer ima nekdo odprta usta in trapasto gleda, vendar če je le možnp, tega ne delajte)
  • Pravilo tretjin. Slika videa se ne razlikuje preveč v stilu in pravil od klasične fotografije. Razmislite o framingu, da zagotovite, da bo vaša slika privlačna in pritegnila pozornost.
  • Poskrbite, da bo slika vidna tudi pri 116 x 65 pikslih. Ne glede na vsebino slike, mora biti prepričljiva, tudi če je v rezultatih iskanja skrčena v velikosti.

4/ UPORABITE VIDEO TRANSKRIPT

Video transkript je vsak govor ali zvok iz vašega video zapisa v pisni obliki brez priloženih podatkov o času. Obstajata dve vrsti prepisa: verbatim in čisto branje.

Verbatim prepisuje zvok od besede do besede, vključno z vsemi zvočnimi učinki, kar je odlično za skriptni govor. Čista prebrana transkripcija ujame temeljni pomen besed v posnetku, vendar jih ne vnese točno tako, kot so izgovorjene. To pomeni, da so bile vaše zvočne ali video datoteke rahlo urejene zaradi lažje berljivosti, kot nalašč za nenapisano vsebino, kot so intervjuji.

Prepisi so del kode v ozadju vašega spletnega mesta, kar pomeni, da jih lahko poiščejo iskalni roboti, da natančno vedo, za kaj gre v vašem videoposnetku, in lahko učinkoviteje uvrstijo vaš videoposnetek. Zamislite si to kot podrobno nadomestno besedilo za svoj video. Transkript priložite kot navadno txt datoteko, več o tem si pa lahko preberete na uradni Google povezavi o transkriptu.

5/ UPORABITE PODNAPISE

Podnapisi so postopek razčlenitve prepisa na manjše segmente in njihove sinhronizacije z zvokom videa za ustvarjanje podnapisov. Podnapise običajno vidimo na dnu zaslona, ​​kar gledalcem omogoča ogled videa brez potrebe po zvoku.

Podobno kot transkript so tudi podnapisi bistveni za SEO, saj iskalniki ne morejo gledati videa. Boti lahko le preiščejo besedilo in kodo vaših strani, zato jim transkript in podnapisi omogočajo, da preberejo, o čem govori vaš video in ga uvrstijo v ustrezne iskalne poizvedbe.

Poleg prednosti SEO, optimizirani podnapisi naredijo vaš videoposnetek bolj dostopen in poveča angažiranost v družabnih medijih, kjer si gledalci običajno ogledajo video brez zvoka.

6/ UPORABITE INLINE EMBED

Če uporabljate spletno mesto za gostovanje videov, na primer Wistia, boste imeli možnost vdelati svoj video na svoje spletno mesto na različne načine.

Wistia ponuja dve vrsti vdelave: vgrajeno in popover. Ugotovili so, da Google ponavadi indeksira popover vdelane elemente kot vdelane, kar je lahko zato, ker popover embed uporablja svetlobne naboje in jih je treba klikniti, da sproži Javascript. Če je za vas prednostna naloga SEO, priporočamo uporabo vdelanih vdelanih elementov, da zagotovite, da vaš video indeksira Google.

Wistia embed

7/ VIDEO SITEMAP JE POMEMBEN

Sitemap je datoteka, naložena na vašo spletno stran, ki iskalnikom posreduje podatke o spletnem mestu (imenovane metapodatki), na primer strani, videi, slike in druge datoteke na vašem spletnem mestu ter odnos med njimi. Iskalniki, kot je Google, so prebrali to datoteko, kar jim omogoča učinkovitejše iskanje po spletni strani.

Ustvarjanje sitemap za video je najboljši način, da iskalnikom pomagate najti in razumeti video vsebino na vašem spletnem mestu. Dala jim bo informacije, kot so naslov videoposnetka, opis, čas delovanja in ciljno občinstvo. To je lahko vdelano kot del obstoječega sitemap spletnega mesta ali pa je popolnoma ločeno samo za video, odvisno od vaših nastavitev.

Če uporabljate Wistia kot spletno mesto za gostovanje videov, se to samodejno opravi namesto vas. V nasprotnem primeru priporočamo uporabo generatorja zemljevidov spletnih mest ali klepet s agencijo za razvoj spletnih strani.

Ko ustvarite zemljevid spletnega mesta, pojdite na Google Search Console in predložite zemljevid spletnega mesta. Najdete ga pod “Indeks” v levem stolpcu.

8/ VIDEO MORA BITI NA PRAVI SPLETNI STRANI

Google običajno indeksira samo en video na stran. Če torej na svojo spletno stran postavljate več videov, jih vstavite po pomembnosti. Malo je verjetno, da bo Google prepoznal več kot prvi video, zato izberite tistega, ki ga želite uvrstiti v SERP.

9/ VIDEO MORA BITI OPTIMIZIRAN ZA SEO

Za uvrstitev na SERP se ne morete zanašati samo na svoj video. Če se vaš video kljub optimizaciji ne uvršča, je to morda zato, ker stran, v katero je vgrajen, ne deluje.

Pomembno je, da je stran optimizirana za SEO, sicer je iskalniki sploh ne bodo preiskali, zato je video SEO zelo pomemben!

10/ POSKRBITE DA BO VIDEO NA SREDIŠČU STRANI

Za ustvarjanje videa ste porabili čas in denar, zato se zdi očitno, da vam je v ponos in bi ga radi postavili na središče vašega spletnem mestu. Vedno znova pa smo videli, da so videi skriti ali pa postavljeni “below the fold”, kar pomeni, da se morajo uporabniki pomakniti navzdol in iskati video, kar pa seveda ni pravilna praksa.

Wistia embed

To seveda vodi v nizko stopnjo predvajanja, ker obiskovalci ne bodo porabljali časa in energije za iskanje vašega videa. To tudi pomeni, da boti iskalnikov verjetno ne bodo preiskali vašega videa, če je ta skrit. To bo na koncu vplivala na vašo uvrstitev na spletnih iskalnikih

Najboljši način za povečanje možnosti iskanja po vsebini vašega videa in izboljšanje stopnje predvajanja je, da video postane fokus spletne strani.

11/ POSKRBITE DA BO VAŠA STRAN OPTIMIZIRANA ZA SEO

Za uvrstitev na SERP se ne morete zanašati samo na svoj video. Če se vaš video kljub optimizaciji ne uvršča, je to morda zato, ker stran, v katero je vgrajen, ne deluje.

Pomembno je, da je stran optimizirana za SEO, sicer je iskalniki najprej ne bodo preiskali in bo trpela vaša investicija.

11/ NE ZANAŠAJTE SE NA SEO

Čeprav je SEO dober za izpostavljenost, se je treba spomniti, da je tudi nezanesljiv. Ker se redne posodobitve algoritmov in videi nenehno spreminjajo, se vaša strategija ne bi smela zanašati na SEO, da bi bila izpostavljena, saj ni jamstva za rezultate.

Našim strankam priporočamo, da imajo širšo strategijo za pridobivanje ogled videov. Vlaganje v kanale, kot je plačljivo video oglaševanje na Facebooku, Instagramu in YouTubu, ali v več organskih poti, kot je trženje po e -pošti, je bolj strateška pot.

BONUS NASVET: KAKOVOST JE KLJUČNA

Ker verjamemo v to, da dajemo in izboljšujemo svet, je tukaj bonus nasvet za video SEO!

Poleg taktike, ki ste jo pravkar preučili, je eden najpomembnejših dejavnikov razvrščanja sam video in njegova kakovost. Če nekdo začne gledati vaš video in ga takoj zapusti, to Googlu sporoči, da je vaš video nizke kakovosti ali pa je nepomemben oziroma nerelevanten za njih. To bo bo vplivalo na prihodnje rezultate iskanja, kar pomeni, da bi se vaš video lahko spustil ali pa se ne bi prikazal.

Toda ne investirajte v drago video opremo prehitro. Namesto tega video načrtujte vnaprej, osredotočite se na zagotavljanje vrednosti svojemu občinstvo in opravite raziskavo. Tukaj je nekaj nasvetov: Enostavna video produkcija: Vodič po korakih.

IŠČETE PRAVEGA PARTNERJA ZA IZDELAVO VIDEA?

Iščete mesto za začetek?

Zakaj ne bi začeli pri nas – Spartaq!

Kontaktirajte nas, da se pogovorite o naslednjem video projektu in kako vam lahko pomagamo. Če pa že veste kaj želite, nam pišite za prilagojeno ponudbo naše ekipe!

Želite video rešitev izdelano samo za vas?

KONTAKTIRAJTE NAS

Vaši podatki bodo obdelani v skladu z našimi splošnimi pogoji.