25. September 2020 – Članek – 5 minutno branje

Zakaj podjetja izberejo Video eIzobraževanje

Delo inštruktorjev se je v samo desetih letih v podjetniškem okolju spremenilo bolj kot kadar koli prej v svoji zgodovini. V nekaj letih so se pojavile nove ideje in trendi, ki dajejo večji poudarek na eIzobraževanje kot pa na tradicionalne metode poučevanja. Vloga inštruktorjev je zdaj popolnoma spremenjena tako s pedagoškega vidika kot tudi iz tega, kako in kaj poučujejo.

Video izobraževanje je postalo temelj mnogih učnih tečajev. Je učinkovito izobraževalno orodje, ki ga imajo tudi učenci najraje, samo video eIzobraževanje pa lahko nudi izjemno poglobljeno učno izkušnjo za katero koli spretnost ali znanje.

Ni presenetljivo, da popularnost gledanja videov samo narašča. Vsako minuto je na YouTube naloženo več kot 300 ur videoposnetkov, vsak dan pa ljudje ogledajo skoraj 5 milijard videov. Zato v e-učenju video ponuja veliko, veliko prednosti.

Toda video eIzobraževanje vseeno ni vsemogočno.

Ogled videa je lahko precej pasivna izkušnja. Predstavljajte si, kako gledate enourni, dolgočasen, suh učni video. Ničesar se ne bi zapomnili in verjetno bi samo preživeli čas na pametnem telefonu in brskali po smešnih mačjih videih na Facebooku. Če eIzobraževalni video ne pritegne pozornosti udeležencev, bo popolnoma neuspešen.

Zato je nujno ustvariti zanimive, smešne in informativne izobraževalne videe, zaradi katerih si bodo ljudje zapomnili informacije, ki se jih morajo naučiti. Na srečo, tudi če vaš inštruktor ni najbolj zanimiva oseba, obstajajo strategije in triki za ustvarjanje privlačnega videoposnetka za spodbujanje absorpcije znanja.

Video eIzobraževanje

Če eIzobraževanje še ne poznate: to je izraz, ki opisuje učenje z uporabo digitalnih medijev za dostop do izobraževalnih vsebin zunaj običajnega prostora (kot je učilnica). Če ste kdaj uporabili Youtube za ogled videa kako nekaj narediti, ste doživeli eIzobraževanje skozi video.

e-Učenje lahko uporabljate preko sistema za upravljanje učenja (Learning Management System – LMS) ali katere koli druge platforme za spletno gostovanje. eIzobraževanje je lahko tudi interaktivno, kar še dodatno poveča stopnjo angažiranosti in skrajša čas učenja.

Glavna značilnost digitalnega izobraževanja je interaktivnost, saj učencem omogoča nadzor nad tem, kdaj in kje se učijo in tudi pridobivajo znanja v svojem tempu. Cilj e-učenja je doseči angažiranost učencev in aktivno vključevanje v izobraževalne vsebine za spodbujanje hitrejšega učenja.

Spartaq video produkcija z video izobraževanjem pomagamo ustvariti najučinkovitejše digitalne tečaje eIzobraževanja. Delamo zanimive in energične videe, ki jih bo zabavno gledati, obenem pa poskrbimo, da je vaše znanje standardizirano, učinkovito in hitro posredovano.

Video omogoča hitrejše učenje

S pametnim strnjevanjem znanja in uporabo ustreznih strategij oziroma tehnik, je video izobraževanje zelo zabavno gledati, tudi če je namenjen učenju, ki ponavadi ne slovi po zabavnosti. Glavni cilj video izobraževanja je posredovanje znanja na zanimiv in zabaven način.

Tak način učenja poveča angažiranost, kar pomeni, da se bodo uporabniki naučili nekaj novega, ker si bodo zaradi zanimive izkušnje znanje tudi zapomnili.

Isti koncept velja za videoposnetke na Youtube, kjer uporabniki iščejo dve glavni lastnosti: kako všečna je oseba v videu in kakovost znanja. To pomeni, da je treba vzpostaviti ravnovesje med zanimivo osebo v vlogi učitelja, ki daje znanje urejeno, ne da bi ga raztezal. Nihče noče gledati monolog brez vrednosti.

Ljudje se resnično najraje učijo preko videa. Če ne verjamete, da gre za naraščajoč trend, je tu nekaj statističnih podatkov, ki nas podpirajo.

YouTube statistika pravi:

 • 2 milijardi aktivnih uporabnikov mesečno.
 • Vsak dan je ogledanih 5 milijard ur videa.
 • 62 odstotkov podjetij uporablja YouTube.
 • Več kot 70 odstotkov časa gledanja YouTube je preko mobilnih naprav.

Zakaj izbrati video eIzobraževanje?

Zakaj video vsebine delujejo tako dobro?

Prihranite čas

Video eIzobraževanje vam omogoča največjo možno časovno in prostorsko prilagodljivost. V primerjavi s klasičnim poukom v učilnicah, pri eIzobraževanju uporabniki niso vezani na določene urnike in jim ni treba plačevati potne stroške. Google je na primer z razvojem certificiranega video tečaja za desetkrat povečal število YouTube strokovnjakov, ki jih vsako leto usposobijo. Zato lahko tudi vaše podjetje z video eIzobraževanjem hitreje (in ceneje) usposobite več zaposlenih.

Prihranite denar

eUčenje zahteva veliko manj osebja kot najem dragega inštruktorja za vsak tečaj, da ne omenjamo prostorov in nastanitev, ki bi jih bilo treba zagotoviti. In ker lahko programsko licenco neomejeno uporabljajo vsi zainteresirani, postane video eIzobraževanje dostopnejše in cenovno bolj ugodno za udeležence. Tako prihranite denar in čas, obenem pa zagotovite kvalitetno izobraževanje.

Konstatna kvaliteta

Ko enkrat naredite svoje digitalno izobraževanje, se izognete različnim verzijam učenja, ki nastanejo zaradi človeškega faktorja (učitelja in učenca). Z digitalizacijo učenja, uspeh vašega tečaja ni več odvisen od vsakodnevnega nihanja razpoloženja inštruktorja, z izbiro ustreznega učnega scenarija pa zagotovite stalno kakovost izobraževanja.

Večkratna uporaba

Ta točka je še posebej koristna za mednarodna podjetja: isti tečaj e-učenja je lahko uporabljen v različnih jezikih, za različne dejavnosti in za daljše časovno obdobje. To pomeni, da ga je mogoče uporabljati še bolj široko in individualno, namesto da bi vedno ponujal izobraževanje izključno za določeno regijo ali dejavnost.

Višji ROI

Vsakič ko se zaposleni prijavi na vaš tečaj e-učenja, se vaša donosnost naložbe (ROI) poveča – ker je znanje že na voljo, teče neposredno nazaj v vašo organizacijo in z učenjem ne zapravljate časa ali energije, saj se učencu ponudi znanje direktno. Kot primer, podjetje Bloomingdale je z uporabo spletnega usposabljanja prihranilo več kot 3 milijone dolarjev.

eIzobraževanje: Zato se morate zanašati na video

Recimo, da ste ambiciozni fotograf, ki je pravkar kupil svoj prvi polprofesionalni zrcalno-refleksni fotoaparat. Prebrali ste priročnik, vendar ste težko razumeli vse nastavitve, možnosti in način fotografiranja. Sprašujete se, kako bi se naučili več o vašem novem fotoaparatu in kako začeti fotografirati kot pravi mojster in delati odlične fotografije pokrajin, kot recimo Dragan Gavranovic Landscape Photography.

Kaj bi naredili, da se naučite fotografiranja?

Youtube. Youtube je vedno rešitev, ko nečesa ne znate. Naj bo to fotografiranje, kuhanje, sestavljanje tistih nemogočih stvari iz Ikee, ni važno kaj, Youtube ima video, ki vam pokaže rešitev. Na drugem mestu med spletnimi iskalniki, takoj za Googlom, je seveda Youtube in kar rabite, tam tudi najdete. Zato tudi ne preseneča dejstvo, da bi od štirih uporabnikov, trije raje gledalo video vsebine, kot bralo besedilo. Gledalec video lažje konzumira in v krajšem času prejme več informacij.

In vsi ti videi na Youtubu, ki vas nekaj naučijo? To je v bistvu eIzobraževanje. Digitalno video izobraževanje na dosegu roke, katerega gledate kadar in kjer želite.

Ljudje se seveda razlikujejo po načinu, kako informacije najraje prejemajo – bodisi vizualno, avdio, skozi branje ali praktično: »učimo se z delom«. Z uporabo videa lahko v e-učenje vključite elemente katerega koli od prej opisanih načinov, hkrati pa izboljšate učno izkušnjo:

• Uporaba video formatov ponuja široke možnosti pripovedovanja zgodb.
Naši možgani obdelajo video približno 60.000 krat hitreje kot samo besedilo.
Ko besedila kombiniramo z vizualno vsebino, kot je razlagalni video, si informacije zapomnimo do 6-krat bolje.

Kako postane izobraževalni video visoko kvaliteten?

Tehnološki napredek nenehno spreminja eIzobraževanje. Nova odkritja na področju psihologije učenja, razvoj tehnologije in umetne inteligence, posledično spreminjajo učne postopke in med njimi je tudi mikro učenje.

Mikro učenje se odmika od starih, obsežnih učnih modelov (100% ste se kdaj učili iz totalno nepotrebno debele knjige, kjer se vam je zdelo, da bi lahko bile informacije bolj strnjene) in stremi ki izbiri natančne, jedrnate vsebine, ki jo je enostavno predelati.

 • Naj bo vaš video kratek in ga natančno prilagodite učnim ciljem.
 • Poudarite razlage z zvočnimi in vizualnimi elementi.
 • Vsebino razdelite na kratke tečaje, ki jih je enostavno uporabljati.
 • Poudarite pomembne koncepte z barvami in simboli.
 • Uporabite ležeren, zabaven slog, ki bo pritegnil vaše občinstvo.
 • Uporabite vprašanja, interaktivne elemente ali dodatne naloge za spodbujanje aktivnega učenja s svojim izobraževalnim videom.
 • Optimizirajte vsebino eIzobraževanja za mobilne naprave za še lažjo uporabo.

Pripovedovanje zgodb: Povejte vznemirljivo zgodbo.

Informacije si zapomnimo 22-krat bolje, če so jih dobimo skozi zgodbe – tako kot smo si s pravljicami zapomnili pomembne moralne nauke. S povezovanjem znanja s čustvi se aktivira več delov naših možganov. In s pomočjo nevrotransmiterja dopamina, ki se sprosti v tem procesu, si lahko bolje zapomnimo informacije, skozi zgodbo povezane s čustvi. Pripovedovanje zgodb je zato zelo pomemben del izobraževalnih videov.

Priprava: postavite učni cilj

Ne ustvarjajte samo vsebine, da bi sledili napredku – bodite natančni v svojem sporočilu. Zakaj video spada v vaš tečaj eUčenja in kaj želite z njim sporočiti?

Pred snemanjem bi morali razmisliti o naslednjih elementih:

 • Koncept: oblikujte privlačno zgodbo ali informativno zaporedje, prilagojeno vašemu učnemu cilju.
 • Blagovna znamka: izberite barvno shemo in dizajn, ki ustreza vašemu podjetju.
 • Vizualni elementi: Uporabite skladne grafike in animacije ali najemite profesionalne igralce, da svoji zgodbi dodate vizualne elemente.
 • Zvok: za pojasnila uporabite glasbo v ozadju in zvočne učinke.
 • Glasovni igralec: razmislite o najemu profesionalnega glasovnega igralca, da s intonacijo pomaga ustvariti vzdušje.

Tako lahko na primer pokažete določeno telesno aktivnost, povzamete vsebino modula, poudarite pomemben koncept ali podčrtate naučeno s čustvenimi elementi.

Na začetku gledalcu povejte »Kaj se boste naučili v tem videu«. Upoštevajte resnični problem ciljne skupine in na kratko in natančno opišite rešitev. Gledalci bodo od samega začetka vedeli, v kaj se podajajo in zakaj bodo imeli koristi od vašega tečaja.

Slog videa določite glede na ciljno skupino in kje ga želite uporabiti. Medtem ko bodo zabavni videoposnetki všeč vašim gledalcem, je pomembno, da se skladajo z vašim ostalim brandingom.

Produkcija: prizadevajte si za popolnost

Naslednji korak je pričetek snemanja vašega koncepta eIzobraževanja. Če pa želite sami posneti video, bodite med produkcijo še posebej pozorni na naslednje:

 • Tehnični pregled: ali vse kamere, mikrofoni, programska oprema itd. delujejo brezhibno?
 • Zaščitni ukrep: ne zanašajte se, da bo prvič vse popolno. Tako boste olajšali naknadno obdelavo.
 • Natančna nastavitev: ali je glas govorca lahko razumljiv in spodbuden? Je svetlobna izpostavljenost premočna ali prešibka? Ali lahko v predstavitev vnesete več raznolikosti iz drugega zornega kota?

Postprodukcija: čim bolje izkoristite svoj video

Ko boste po snemanju pričeli z urejanjem vaših posnetkov ne pozabite: manj je več. Morda se zdi težko izrezati določeno vsebino, vendar se vedno osredotočite na splošni učni cilj vašega videa. Čim krajši in natančnejši, tem bolje!

Če opazite, da je vaša vsebina še vedno predolga, jo razdelite na več segmentov – mikro učenje. Vsako epizodo namenite določeni temi in tako omogočite gledalcem, da si bolje zapomnijo in se tako tudi naučijo. Idealno en video traja največ 2 do 3 minute, preden vključite kratek pregled na koncu videa ali pa določite interaktivno vajo.

Na koncu optimizirajte video z ustrezno glasbo v ozadju in vizualnimi učinki, ne da bi pri tem odvračali pozornost od dejanske vsebine. Poskrbite, da bo vaš video kadar koli dostopen od koder koli. 90% potrošnikov gleda video posnetke na svojih pametnih telefonih in isto velja za video eIzobraževanje! Torej prilagodite svoj video za mobilne naprave, vključite podnapise in zagotovite dostopnost videov.

Trend se premika k profesionalno narejenim video posnetkom eIzobraževanja

Z zgoraj predstavljenimi nasveti in koraki lahko začnete svoj projekt e-učenja. Marko Gavranovič, direktor podjetja Spartaq poudarja, da se trend vseeno premika k profesionalno narejenim videom za eIzobraževanje:

Predvidevam, da bo podobno temu, kar ljudje že počnejo sami: brali bodo vsebine in gledali kratke videe na tablicah in mobilnih napravah. Komentiranje, sodelovanje in deljenje te vsebine, iskanje informacij med delom, da bi dobili samo tiste informacije, ki jih potrebujejo, ravno takrat, ko jih potrebujejo. Nenapovedani dogodki, kot recimo koronavirus in delo od doma, so pokazatelji da digitalno učenje ni samo koncept, ampak nujna strategija vsakega resnega podjetja.

Dobro premislite vse potrebne točke, če želite sami posneti izobraževalni video. Kljub vedno bolj dostopni video opremi bodo videi, ki jih ustvarite sami, daleč od nivoja kakovosti profesionalnih ponudnikov video izobraževanja. Za izdelavo e-učenja, ki je prilagojeno vašem podjetju, vsebini in ima odlično kreativno komunikacijo za prenos znanja, je najbolje, da se posvetujete s profesionalno video agencijo.

Zaključna beseda

Video (izobraževanje) se je spremenil iz “fino ga je imeti” v “obvezno ga potrebujemo”.

Video je namreč postal osrednji del korporativnega usposabljanja, tržnega komuniciranja, izobraževanja, omogočanja prodaje in še več. Praktično vsi že dovolj dobro poznajo tehnologijo in je zato dostop do videa enostaven.

Vse več podjetij je pričelo uporabljati video za izobraževalne namene predvsem zaradi cenovne ugodnosti, zmanjšanja časa usposabljanja, standardizacije in usmerjenosti učenja, predvsem pa zaradi želje kvalitetnega izobraževanja svojih zaposlenih.

Prednosti videa so jasne in bodo še naprej vključene v vse vidike e-učenja. Vključite video v svoje tečaje tudi vi, ker prej kot začnete, prej boste imeli od tega korist.

Obiščite našo stran za video eIzobraževanje

Specializirani smo za izdelavo vsebin za video učenje oziroma za video eIzobraževanje. Ponosni smo na dosedanje uspehe in zadovoljstvo naših poslovnih partnerjev, saj delamo zabavne eIzobraževanje video vsebine, ki povečajo stopnjo angažiranosti in zapomljivosti gledalcev, da prejemajo nove učne informacije.

Uspešne izobraževalne video vsebine delamo tako da tesno sodelujemo z organizacijami in njihovo želeno znanje umestimo v video vsebine, ki jih je zanimivo gledati, so zabavne in predstavijo pomembne informacije.

poglej več
5 1 vote
Article Rating