25. September 2020 – Članek – 5 minutno branje

Zakaj podjetja izberejo Video eIzobraževanje

Delo inštruktorjev se je v samo desetih letih v podjetniškem okolju spremenilo bolj kot kadar koli prej v svoji zgodovini. V nekaj letih so se pojavile nove ideje in trendi, ki dajejo večji poudarek na eIzobraževanje kot pa na tradicionalne metode poučevanja. Vloga inštruktorjev je zdaj popolnoma spremenjena tako s pedagoškega vidika kot tudi iz tega, kako in kaj poučujejo.

Video izobraževanje je postalo temelj mnogih učnih tečajev. Je učinkovito izobraževalno orodje, ki ga imajo tudi učenci najraje, samo video eIzobraževanje pa lahko nudi izjemno poglobljeno učno izkušnjo za katero koli spretnost ali znanje.

Ni presenetljivo, da popularnost gledanja videov samo narašča. Vsako minuto je na YouTube naloženo več kot 300 ur videoposnetkov, vsak dan pa ljudje ogledajo skoraj 5 milijard videov. Zato v e-učenju video ponuja veliko, veliko prednosti.

Toda video eIzobraževanje vseeno ni vsemogočno.

Ogled videa je lahko precej pasivna izkušnja. Predstavljajte si, kako gledate enourni, dolgočasen, suh učni video. Ničesar se ne bi zapomnili in verjetno bi samo preživeli čas na pametnem telefonu in brskali po smešnih mačjih videih na Facebooku. Če eIzobraževalni video ne pritegne pozornosti udeležencev, bo popolnoma neuspešen.

Zato je nujno ustvariti zanimive, smešne in informativne izobraževalne videe, zaradi katerih si bodo ljudje zapomnili informacije, ki se jih morajo naučiti. Na srečo, tudi če vaš inštruktor ni najbolj zanimiva oseba, obstajajo strategije in triki za ustvarjanje privlačnega videoposnetka za spodbujanje absorpcije znanja.

Video eIzobraževanje

Če eIzobraževanje še ne poznate: to je izraz, ki opisuje učenje z uporabo digitalnih medijev za dostop do izobraževalnih vsebin zunaj običajnega prostora (kot je učilnica). Če ste kdaj uporabili Youtube za ogled videa kako nekaj narediti, ste doživeli eIzobraževanje skozi video.

e-Učenje lahko uporabljate preko sistema za upravljanje učenja (Learning Management System – LMS) ali katere koli druge platforme za spletno gostovanje. eIzobraževanje je lahko tudi interaktivno, kar še dodatno poveča stopnjo angažiranosti in skrajša čas učenja.

Glavna značilnost digitalnega izobraževanja je interaktivnost, saj učencem omogoča nadzor nad tem, kdaj in kje se učijo in tudi pridobivajo znanja v svojem tempu. Cilj e-učenja je doseči angažiranost učencev in aktivno vključevanje v izobraževalne vsebine za spodbujanje hitrejšega učenja.

Spartaq video produkcija z video izobraževanjem pomagamo ustvariti najučinkovitejše digitalne tečaje eIzobraževanja. Delamo zanimive in energične videe, ki jih bo zabavno gledati, obenem pa poskrbimo, da je vaše znanje standardizirano, učinkovito in hitro posredovano.

Video omogoča hitrejše učenje

S pametnim strnjevanjem znanja in uporabo ustreznih strategij oziroma tehnik, je video izobraževanje zelo zabavno gledati, tudi če je namenjen učenju, ki ponavadi ne slovi po zabavnosti. Glavni cilj video izobraževanja je posredovanje znanja na zanimiv in zabaven način.

Tak način učenja poveča angažiranost, kar pomeni, da se bodo uporabniki naučili nekaj novega, ker si bodo zaradi zanimive izkušnje znanje tudi zapomnili.

Isti koncept velja za videoposnetke na Youtube, kjer uporabniki iščejo dve glavni lastnosti: kako všečna je oseba v videu in kakovost znanja. To pomeni, da je treba vzpostaviti ravnovesje med zanimivo osebo v vlogi učitelja, ki daje znanje urejeno, ne da bi ga raztezal. Nihče noče gledati monolog brez vrednosti.

Ljudje se resnično najraje učijo preko videa. Če ne verjamete, da gre za naraščajoč trend, je tu nekaj statističnih podatkov, ki nas podpirajo.

YouTube statistika pravi:

  • 2 milijardi aktivnih uporabnikov mesečno.
  • Vsak dan je ogledanih 5 milijard ur videa.
  • 62 odstotkov podjetij uporablja YouTube.
  • Več kot 70 odstotkov časa gledanja YouTube je preko mobilnih naprav.

Zakaj izbrati video eIzobraževanje?

Zakaj video vsebine delujejo tako dobro?

Prihranite čas

Video eIzobraževanje vam omogoča največjo možno časovno in prostorsko prilagodljivost. V primerjavi s klasičnim poukom v učilnicah, pri eIzobraževanju uporabniki niso vezani na določene urnike in jim ni treba plačevati potne stroške. Google je na primer z razvojem certificiranega video tečaja za desetkrat povečal število YouTube strokovnjakov, ki jih vsako leto usposobijo. Zato lahko tudi vaše podjetje z video eIzobraževanjem hitreje (in ceneje) usposobite več zaposlenih.

Prihranite denar

eUčenje zahteva veliko manj osebja kot najem dragega inštruktorja za vsak tečaj, da ne omenjamo prostorov in nastanitev, ki bi jih bilo treba zagotoviti. In ker lahko programsko licenco neomejeno uporabljajo vsi zainteresirani, postane video eIzobraževanje dostopnejše in cenovno bolj ugodno za udeležence. Tako prihranite denar in čas, obenem pa zagotovite kvalitetno izobraževanje.

Konstatna kvaliteta

Ko enkrat naredite svoje digitalno izobraževanje, se izognete različnim verzijam učenja, ki nastanejo zaradi človeškega faktorja (učitelja in učenca). Z digitalizacijo učenja, uspeh vašega tečaja ni več odvisen od vsakodnevnega nihanja razpoloženja inštruktorja, z izbiro ustreznega učnega scenarija pa zagotovite stalno kakovost izobraževanja.

Večkratna uporaba

Ta točka je še posebej koristna za mednarodna podjetja: isti tečaj e-učenja je lahko uporabljen v različnih jezikih, za različne dejavnosti in za daljše časovno obdobje. To pomeni, da ga je mogoče uporabljati še bolj široko in individualno, namesto da bi vedno ponujal izobraževanje izključno za določeno regijo ali dejavnost.

Višji ROI

Vsakič ko se zaposleni prijavi na vaš tečaj e-učenja, se vaša donosnost naložbe (ROI) poveča – ker je znanje že na voljo, teče neposredno nazaj v vašo organizacijo in z učenjem ne zapravljate časa ali energije, saj se učencu ponudi znanje direktno. Kot primer, podjetje Bloomingdale je z uporabo spletnega usposabljanja prihranilo več kot 3 milijone dolarjev.

eIzobraževanje: Zato se morate zanašati na video

Recimo, da ste ambiciozni fotograf, ki je pravkar kupil svoj prvi polprofesionalni zrcalno-refleksni fotoaparat. Prebrali ste priročnik, vendar ste težko razumeli vse nastavitve, možnosti in način fotografiranja. Sprašujete se, kako bi se naučili več o vašem novem fotoaparatu in kako začeti fotografirati kot pravi mojster in delati odlične fotografije pokrajin, kot recimo Dragan Gavranovic Landscape Photography.

Kaj bi naredili, da se naučite fotografiranja?

Youtube. Youtube je vedno rešitev, ko nečesa ne znate. Naj bo to fotografiranje, kuhanje, sestavljanje tistih nemogočih stvari iz Ikee, ni važno kaj, Youtube ima video, ki vam pokaže rešitev. Na drugem mestu med spletnimi iskalniki, takoj